Kaikkea tarvitaan, mutta väärääkään kuvaa ei saa luoda.

Blogi, maanantaina 27.02.2012

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen viikonloppuinen puhe solidaarisuusverosta kaikista suurituloisimmille voi olla aivan paikallaan ja aiheellinen. Puhe kuitenkin pelkästä tällaisesta yli 100 000 euroa tienaavien rikkaiden verosta antaa tilanteesta liian ruusuisen kuvan. Sen tietää myös Urpilainen. Ja se hänen tulee myös myöntää.

En usko, että edes SDP:ssä uskotaan siihen, että kaikista rikkaimmille heidän tuloveroon tehtävä muka ”oikeudenmukaisuus” korotus tätä maata pelastaisi. Täytyy muistaa, että jo nytkin nämä noin 35 000 henkilöä, jotka tienaavat yli 100 000 euroa vuodessa maksavat tuloistaan veroa 55 prosenttia. Nopeasti laskien pitäisi selvitä jokaiselle, että yksin heitä vielä lisää rokottamalla ei maamme talous tästä korjaannu. Prosentin lisäkorotus näille jo nyt kansainvälisestikin vertailtuna paljon veroa maksaville toisi valtion kassaan jonkun kymmennen miljoonaa.

On siis ihmisten sumuttamista antaa ymmärtää, että vain rikkaita kurittamalla ja rokottamalla tästä talouskriisistä selviämme. Heitäkin talkoisiin tarvitsemme, mutta niin tarvitsemme uskoakseni ihan jokaista suomalaista. Ja tällöinkin toimenpiteet voidaan tehdä oikeudenmukaisesti mm. jokaisen maksukyvyn mukaan.

Mutta kaikista tärkeintä on nyt muistaa tässä verointoilussa se, että emme tekisi sellaisia liikkeitä jotka vaarantavat maamme orastavan talouskasvun. Tässä suurin virhe on työnverotuksen kiristäminen. Niin kuin meidän varapuheenjohtaja Sampsa Kataja eilen totesi niin ”työn verotuksen kiristäminen on pahinta myrkkyä talouskasvulle, työllisyydelle ja hyvinvoinnille”.

Olen toisen ”Takarivin Taavimme” ystäväni Sampsa Katajan kanssa täysin samaa mieltä, että ainoa pysyvä lääke rakenteellisen alijäämän korjaamiseksi on talouskasvu. Siksi muut toimenpiteet joita varmasti myös tarvitaan tulee tehdä niin että emme vaaranna talouskasvuamme. Tutkimukset kuitenkin osoittavat yksiselitteisesti, että työn verotuksen korotukset hidastavat talouskasvua ja tätä kautta lamasta nousua paljon pahemmin kuin menojen sopeuttamistoimenpiteet.

Ja erittäin tärkeää on, että nyt maaliskuun budjettiriihessä löytyy myös rohkeutta tehdä riittäviä toimenpiteitä yritysten toiminnan turvaamiseksi. Se tarkoittaa kannustimia uusille yrityksille, mutta myös sitä, että huolehdimme olemassa olevien yritysten toimintamahdollisuuksista. Esimerkkinä voisi vaikkapa mainita kuljetusalan nykytilanteen. Dieselin hinnannousu on ajanut kumipyöräliikenteen erittäin ahtaalle ja mielestäni keväällä olisi oikea ja viimeinen aika tehdä ratkaisuja kuljetusalan kilpailukyvyn turvaamiseksi.

Mutta se on tosiasia, että keväästä tulee vaikea. Viime keväänä sovimme jo 2,5 miöjardin euron sopeuttamistoimista. Nyt Jutta Urpilaisen johtaman Valtiovarainministeriön mukaan veronkorotuksia ja leikkauksia tarvitaan lisää jopa 5 miljardin edestä lisää tämän hallituskauden aikana. Itse en usko, että 5 milajardin euron toimenpiteisiin nyt päästään ja ehkä siihen ei ole tarvettakaan. Mutta se on tosiasia, että vain näennäisillä  toimenpiteillä ja kauniilla juhlapuheilla ei Jutta Urpilainen tule vetämästään kehysriihestä selviämään. Urpilaiselta odotetaan nyt esityksiä ja päätöksiä. On aika näyttää.

Tänään hieman kalenteriin muutoksia. Maakuntapäivän ohjelma on tiukka ja lisää töitä päivääkin. Myös Lopen kunnan asioita tänään listalla paljon ja isojakin. Katsotaan mitä kaikkea tässä aikaan saadaan.

….

Kello 21.22 ja jo pari tuntia kohta kotona. Ilta siis meni tänään palaverien ja muiden jälkeen sitten valtuuston kokouksessa. Hyväksyimme tänään uuden Vanhakosken asuinalueen kaavan ja nyt toivotaan, että kaava saa lainvoiman ja pääsemme jo loppusyksystä myymään sieltä tonttejakin. Aivan upea alue Lopen kirkonkylälle ja kymmeniä uusia tontteja.

Samalla hyväksyimme myös toisen osan maakaupasta Lopen ja Riihimäen rajalta. Alueelle on syntymässä erinomaisen keskeinen työpaikka-alue ja toivottavasti kuntamme historian suurin yritysneuvottelu tuottaa vielä näiden lumien aikaan tulosta. Alueelle tulisi jopa 500 työpaikkaa ja sen tietää millainen piristysruiske se olisi jo muutenkin kovaa vauhtia kehittyvälle seutukunnallemme. Ja jos tuo neuvottelumme ei tulosta tuota niin joka tapauksessa alueesta tulee merkittävin alueemme uusi työpaikka-alue yhden, muutaman tai jopa kymmenien eri toimijoiden kautta. Silmänkannon alueesta tulette vielä kuulemaan.

Valtuuston kokous tänäänkin reilussa tunnissa ohi. Se kertoo siitä, että asiat on hyvin valmisteltu ja keskusteltu jo ennen lopullista päätöksentekoa. Voisi siis todeta, että hyvin valmisteltu ja keskusteltu on jo puoliksi päätetty. Avoimuus ja laajat taustakeskustelut ovat tässä merkittävässä osassa ja se näkyy nyt kuntamme päätöksenteossa. Muistan nimittäin ajat kun kunnanhallitukset olivat järjestäin kolmituntisia ja myös valtuustot pitkiä ja ja ja… Mutta nyt siis hyvä henki meillä Lopella ja se näkyy tässäkin.

Tämä päivä siis aikalailla tehokkaasti kotikunnalle. Illansuussa ennen valtuustoa pidimme myös kuntamme historian ensimmäisen valtuustosopimuksen mukaisen kunnanjohtajan kuulemistilaisuuden. Oli hyvä jo ensimmäisellä kerralla ja siitä järkevä tehdä myös perinne. Lisää tuota avoimuutta ja tietonkulkuakin osaltaan.

Mutta nyt kiitos siis loppilaisille tästä päivästä. Huomenna sitten taas valtakunnan asioiden pariin. Ja tuntuu, että valtakunnalla menee paljon huonommin kuin meidän rakkaan Lopella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit