Kaiken julkisenrakentamisen tulisi olla Joutsenmerkittyä – Tutustumassa Hyvinkään Kentänkadun Päiväkotiin

Blogi, maanantaina 02.10.2017

Tämän syksyn vierailujeni painopisteeksi otin vuorostaan varhaiskasvatuksen. Olen toki säännölllisesti käynyt päiväkodeissa visiiteillä, mutta viime aikoina maakuntavierailuni ovat kohdentuneet enemmän yrityksiin ja kouluihin. Nyt oli siis hyvä hetki ottaa varhaiskasvatus perusteellisempaan läpikäyntiin ja syksyksi sovimme joukon vierailuja eri kuntiin ja erilaisiin päivähoidon ja varhaiskasvatuksen yksiköihin. Kohteina oli niin kunnallisia kuin yksityisiäkin ja niin Hämeenlinnassa kuin Ypäjälläkin ja Lopella, Riihimäellä ja Janakkalassakin. Tänään sitten viides vierailu ja tämän sarjan viimeinen ja kohteena maamme ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti.

Hyvinkään Kentänkadun Päiväkoti sai itseasiassa ensimmäisenä koko maassamme Joutsenmerkin. Joutsenmerkki on pohjoismainen ympäristömerkki minkä saaminen edellyttää tiukkojen ympäristö- ja terveysvaatimusten täyttymistä. Joutsenmerkityltä vaaditaan energaitehokkuutta, turvallisia rakennusmateruaaleja, puutavaraa kestävästi hoidetuista metsistä ja laadukasta rakennusprosessia. Lisäksi vielä talolta vaaditaan hyvää sisäilmaa ja myös sitä, että vaarallisia kemikaaleja ei käytetä rakennus eikä käyttöaikanakaan. Itseasiassa jäin miettimään, että eikö olisi oikein vaatia tätä kaikkea kaikelta julkiselta rakentamiselta? Minusta olisi. Meillä tehdään edelleen aivan liian paljon rakentamista missä rikotaan näistä kuudesta vaatimuksesta montaakin ja lopputuloksena sairaita rakennuksia ja sairaita ihmisiä. Onkeksi osa rakennusyhtiöistä onkin alaknut jo käyttää joutsenmerkkiä päiväkotien lisäksi myös asuintaloissa ja kouluissa. Hyvinkään Kenttäkadun päiväkodin rakensi Teijo-Talot ja kyseessä on itseasiassa nyt Hyvinkään kaupungin suurin päiväkoti. Kenttäkadun uudisrakennukseen mahtuu noin 180 lasta, mutta siitä huolimatta talossa ei ollut ahtaudentuntua ja pihatkin oli rakennettu upeasti omiksi lapsiystävällisiksi alueiksi. Myös pihan Joutsen-taideteos Rusetti oli tehty tartaanista eli senkin päällä lapset saivat kiipeillä ja kieppua.

Joutsenmerkittyjen talojen sekä päiväkoti- ja koulurakennusten kriteerit perustuvat siis elinkaariajatteluun. Rakennukset ovat energiatehokkaita, niiden sisäilma on hyvä ja käytetyt rakennusmateriaalit ovat turvallisia ja terveellisiä. Mukana Joutsenmerkityissä taloissa on myös pistevaatimuksia, jotka innostavat rakennuttajia ja rakentajia käyttämään uusiutuvaa energiaa ja ympäristöystävällisiä innovaatioita.

Kaiken kaikkiaan Pohjoismaissa valmiita Joutsenmerkin saaneita asuntoja on jo tuhansia ja koko ajan rakennetaan lisää. Ensimmäinen joutsenmerkitty talo valmistui 2015 Järvenpäähän. Järvenpään talon rakensi Järvenpään Mestarirakentajat ja työnalla ja suunnitteilla on monia vastaavia niin vuokra- kuin omistusasuntojakin maahamme.

Kannustan kyllä kaikkia tutustumaan tähän fiksuun rakentamiseen paremminkin. Joutsenmerkin kriteerit on laadittu tuoteryhmittäin ja tietoa kyllä saa jos terverakentaminen kiinnostaa. Minua alkoi kiinnostaa ja lupaan pitää tätä juttua esillä aina kun olen mukana tekemässä päätöksiä julkisesta rakentamisesta. Meillä on liian paljon sairaita taloja ja niiden sairastamia lapsia ja aikuisia joten tämän ongelman kitkemiseksi täytyy nyt ryhtyä kaikkien yhteisiin talkoisiin.

Iso kiitos Kentänkadun Päiväkodille vierailusta ja päiväkodinjohtaja Päivi Paasoselle antoisasta päivästä. Ihania lapsia ja ihanaa tekemisen riemua vauvasta eskarilaisiin ja samassa pihapiirissä myös koulu odottamassa näitä innokkaita maailman tutkijoita.

….

Huomenna eduskuntaa kohden. Välikysymyspäivä VR:n tilanteesta ja tuntuu siltä, että keskustelua tulee riittämään. Itse en ole tyytyväinen nykytilanteeseen missä junat myöhästelevät jatkuvasti ja vuoroja ja pysähdyksiä vähennetään koko ajan. Myös palvelu junissa ja lipunmyynnissä huonontunut pitkään. Jotain on siis pakko minusta tehdä ja tästä keskustelemme huomenna.

Las Vegasin järkyttävät tapahtunut koskettavat. Maailma on paha paikka ja yksinäisiä hulluja näyttää riittävän terrorismin, väkivallan ja kaiken muun pahan keskellä. Mahdoton tällaisia on estää, mutta lisää toimia kaikkialla tarvitaan.

Myös surua lähipiirissämme. Voimia!

Kommentit