Jotain erityistä – Ukrainan presidentti Volodymir Zelenskyi kolmas ulkomaan vierailu sodan aikana suuntautuu Suomeen

Blogi, keskiviikkona 03.05.2023

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi tänään Ukrainan presidentti Volodymir Zelenskyi Suomen vierailua. Zelenskyille Suomen vierailu on vasta kolmas ulkomaanmatka yli vuoden kestäneen Venäjän hyökkäyssodan 24.2.2022 alettua. Presidentti on siis pysynyt odotetusti johtamassaan maataan ja taistelua vapaudesta edessä. Muistamme miten heti sodan alettua 26.2.2022 Zelenskyi totesi:

”Tarvitsen ammuksia, en kyytiä.”

Olipa vahva tunnelma tässä hetkessä. Ja myös tunne sisällänikin. Ystävät voimme valita. Naapuria emme.

Reilun vuoden aikana Zelenskyi on poistunut julkisuuteen kerrotusti maastaan vain kolmesti ennen tämän päiväistä Niinistön isännöimää vierailua. Joulukuussa hän kävi Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin luona ja itseasiassa samalla matkalla – kotimatkallaan – hän pysähtyi Puolan Rzeszowissa maan presidentti Andrzej Dudan luona. Toisen kerran Zelenskyi matkusti Ukrainan rajojen ulkopuoelle helmikuussa vieraillessaan Iso-Britanniassa pääministeri Rishi Sunakin ja kuningas Charles III:n luona. Tällä matkalla Zelenskyi pysähtyi vielä Ranskassa presidenrri Emmanuel Macronia tapaamassa ja samaan vierailuun osallistui myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz. Ranskasta toinen matka jatkui vielä Brysseliin EU-parlamentin istuntoon ja Eurooppa-neuvoston huippukokoukseen. Huomion arvoista muuten on sekin, että myös tämän toisen matkan kotimatkalla Zelenskyi pysähtyi Puolassa Dudan luona.

Kolmannen vierailun isäntänä oli jälleen myös Puolan presidentti. Huhtikuun alussa Zelenskyi kävi Varsovassa.

Tänään Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi neljättä Ukrainan presidentin ulkomaan matkaa ja samaan tapaamiseen on Niinistö kutsunut mukaan Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir. Päivän aikana presidentti Zelensky tapaa myös maamme tulevan pääministerin – nyt puhemiehen tehtävää hoitavan Petteri Orpon.

Niinistön isännöimän huippukokouksen aiheena on luonnollisesti Ukrainan tilanne, Putinin Venäjän hyökkäyssota ja Pohjoismaiden tuki maalle. Aiheina on myös Ukrainan EU- ja Nato-kysymys sekä Ukrainan aloite oikeudenmukaiseksi rauhaksi.

 

Kommentit