Äänestäjä tyytyväisiä tekemäänsä ratkaisuun? – Jopa yhdeksän kymmenestä äänestäisi nyt samaa puoluetta kuin huhtikuun eduskuntavaaleissa

Blogi, torstaina 04.05.2023

Neljä vuotta sitten heti vaalien jälkeen perussuomalaiset ajoivat ohi silloin vaaleissa ykköseksi tulleesta SDP:stä. Kuukautta myöhemmin vaalitulos ja myös nyt työnsä päättäneen hallituksen kokoonpano olisi siis todennäköisesti ollut toinen. Mene ja tiedä, mutta nyt ainakin näyttää selvältä, että äänestäjät ovat tyytyväisiä ratkaisuunsa. Ylen aamuisen toukokuun gallupin mukaan nimittäin jopa yhdeksän kymmenestä äänestäisi nyt samaa puoluetta kuin huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Kuukausi vaaleista ja itseasiassa kärkikaksikko vain vahvistaa kannatustaan. Kokoomus jatkaa ykkösenä ja edellisestä gallupista nousua peräti 1,8%-yksikköä. Kokoomusta äänestäisi nyt 21,6% suomalaisista. Perussuomalaisten kannatus on myös nousussa ja edellisestä mittauksesta nousua 1,1%-yksikköä ja nyt lukemat 20,6 prosenttia. Kolmanneksi vaaleissa jääneet demarit pitävät kolmospaikkansa, mutta jäävät alle 20 prosentin kannatuksen. Vaalituloksestakin Kokoomus nousu lähes prosenttiyksikön ja PS:lläkin puolikas. Demarien kannatus on nyt tismalleen sama kuin eduskuntavaaleissa eli 19,9 prosenttia.

Merkille pantavaa tässä gallupissa on myös se, että keskustan kannatus jatkaa hiipumistaan. Keskustan kannatus sulaa vaalituloksesta jälleen peräti -1,1%-yksikköä. Keskustaa äänestäisi enää 10,2% suomalaisista. Kun muistaa miten kansa reagoi Keskustan ratkaisuihin 2019 eduskuntavaalien jälkeen niin voi kysyä, että tekeekö puolue kertatoisensa jälkeen äänestäjiensä mielestä vääriä ratkaisuja? Keskustan kannatus nimittäin laski vuonna 2019 vaalien jälkeen, kun puolue päätti lähteä mukaan vihervasemmistohallitukseen ja nyt näyttää siltä, että itse valittu oppositiotie keskustaoikeistolaiseen hallitukseen lähdön sijaan näyttää saavan äänestäjiltä tyrmäyksen? On siis varmaa, että keskustan riveissä keskustelu tulee jatkumaan. Mihin se johtaa niin jäämme mielenkiinnolla seuraamaan.

Mielenkiintoista oli myös katsoa tästä gallupista vihreiden ja vasemmistoliiton kannatukset. Nehän molemmat syyttivät vaalitappiostaan SDP:tä ja Sanna Marinia ja niiden kautta ns. taktista äänestämistä. Vaikka tässä gallupissa molempien kannatus hieman petraantuukin, niin tutkimusdatan mukaan tässä ei kuitenkaan kyse ole taktisesti SDP:stä äänestäneiden kotiinpaluusta. Taloustutkimuksen keräämä aineisto nimittäin kertoo, että yli yhdeksän kymmenestä huhtikuun vaaleissa äänestäneistä äänestäisi nyt samaa puoluetta. Liikkuminen puolueesta toiseen on siis tämän gallupin valossa vähäistä ja tämä pätee myös vaalitaktikointikampanjoinnista syytettyihin demareihin.

Hallitusvastuuseen nyt valmiiden kristillisdemokraattien ja RKP:n kannatukset pysyvät vaalien tasolla. Äänestäjät näyttävät siis antavan tukensa niiden tekemille ratkaisuille ottaa vastuuta myös vaikeina aikoina maamme asioista. KD:tä äänestäisi nyt 4,3 prosenttia ja RKP:tä 4,1 prosenttia suomalaisista. Pienet kymmenykset liikahdukset näyttävät siis tulevan muille keskustan (-1,1%-yksikköä) lisäksi ryhmästä muut (-0,6%-y) ja Harkimon ryhmältä (-0,4%-y).

Ihan loppuhuomiona tässä aamukahvia juodessa voisi vielä kirjata ylös senkin, että tässä gallupissa poikkeuksellisen iso osa vastaajista kertoi oman puoluekantansa. Näin nyt teki peräti 81 prosenttia vastaajista. Kannat ovat siis pysyneet ja kirkastuneet.

Aurinkoista toukokuun päivää teille kaikille. Hallitusneuvottelut Säätytalolla jatkuvat nyt reformipöytien kanssa.

 

 

Tagit: gallup, Yle Gallup,

Kommentit