Jos oman palkan alentaminen ja valtion menojen säästäminen on populismiä niin tällaista populismiä minä toivon lisää!

Blogi, perjantaina 04.01.2013

Tasavallan Presidentin Sauli Niinistön kaikessa hiljaisuudessa tekemä esitys oman palkkansa alentamisesta aina vuoden 2006 tasolle asti on aiheuttanut hyvää keskustelua. Tottakai tällainen toiminta on aikalailla poikkeuksellista eikä sellaista usein nähdä. Kun kirje Valtioneuvostolle vuoti jostain julki niin julkinen keskustelu oli valmis. Ja oikeastaan minusta ihan hyvä, että keskustelu alkoikin.

Presidentti Niinistöhän puhui jo kampanjassaan, sen jälkeen virkaanastujaisissaan ja myös nyt ensimmäisessä uuden vuoden puheessaankin kohtuudesta ja sen katoamisesta ja ahneudesta. Viesti oli selvä ja terävä. Ja lopulta se kiteytyi tässä kirjeessäkin sanoi: ”Kukin kohtuuden mukaan – niin meillä on opittu ottamaan osaa yhteisten vaikeuksien ratkaisemiseen ja sillä ne on voitettu”.

Uuden vuoden puheessaann presidentti totesi, että ”On nähty itsekkyyden tai suoranaisen ahneuden nousevan. Se on merkki oikeudentunnon kuihtumisesta; ei tehdäkään välttämättä niin, kuin oikealta tuntuu, vaan niin, miten saa itselleen eniten hyötyä. Sillä asenteella yhteisöstä katoaa luottamus. Niukat ajat, joissa elämme, vaativat ennemminkin ajattelemaan, voiko jostain edustaan luopua. Sillä rakennetaan eheyttä.”

Eheyden voima on vaikeuksien voittamisen voimaa. Meillä on siitä kokemuksia, paljon nykyistä vaikeammista on selvitty. Onko tämä perisuomalainen hyvä jotenkin muuntumassa? Entäpä jos ratkaisevin rakennemuutos onkin arvojemme rakenteessa?”

Keskusteluissa presidentin toimet ja tapa toimia on otettu kiitoksin vastaan. On toki totta, että aina on se porukka joka haluaa kokea toiminnan vääränä. Tottakai. 

Minusta tilannetta kuvaa erittäin hyvin MTV3:n Merja Yli-Anttila kolumnissaan: Arvo johtajuuden mekin ansaitsemme. Kannattaa lukea.

Mutta itse olen ilmoittanut, että olen valmis näihinkin talkoisiin maamme eteen. Se ei ole esimerkin näyttämistä siihen, että jokaisen pitäisi leikata palkkaansa. Ei tietenkään. Mutta esimerkkiä siihen, että nyt rakennettaisiin eheyttä ja yhtenäisyyttä läpi vaikeiden aikojen. Kukin kohtuuden ja mahdollisuuksiensa mukaan.

Eilen meidän eduskuntaryhmä ilmoitti olevansa valmis alentamaan palkkiotaan. Myös eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (SDP) on esittänyt samaa. Toivotaan, että hän saa myös oman demariryhmänsä mukaan tähän. Eilen ainakin jo keskustan, Vihreiden, KD:n ja perussuomalaisten riveistä annettiin vihreää valoa. Toivottavasti demareistakin löytyy laajemminkin kuin vain puhemieheltä tahtoa nyt leikata hieman omaa etua.

Meillä on kuitenkin vaikeat ajat edessä. Tarvitsemme rohkeutta uudistaa Suomea ja tehdä vaikeitakin ratkaisuja. Maamme velkaatuu edelleen hurjaa vauhtia ja lisätoimenpiteitä velaksielämisen katkaisemiseksi tarvitaan. Siihen pitää nyt olla rohekutta ja järkeä. Ja niiden toimenpiteiden aika on tänä talvena ja tulevana keväänä. Tilanne on kuitenkin meillä edelleen se, että voimme itse päättää miten talouttamme tasapainotamme ja terveytämme. Toinen on tilanne silloin jos päästämme maamme Kreikan-tielle ja leikkaukset ja taloustoimenpiteet sanellaan muualta. Sekin tie on mahdollinen ja valittavasti. Toivottavasti kuitenkin enemmistöllä on halua hoitaa omat asiat kuntoon.

Olemme vaikeammastakin tilanteesta selvinneet ja olen varma, että selviämme tästäkin.

Perjantai-aamua blogini lukijoille. Aikainen herätys tänään ja nyt jo hyvän aikaa työpöydän ääressä. Tästä se päivä alkaa.

Kello 23.24 ja hetki sitten Lopen Elmolasta kotiin. Paikka joka tässä vuosien aikana tullut monella tavalla tärkeäksi. Aikanaan oli upea juttu, että saimme Lopelle uuden salin ja sen jälkeen siellä tehty monenlaista ja nähty ja koettukin. Tänään oli vuorossa Lopen lentopallon mestaruuskisat ja ensimmäistä kertaa iltaturnauksena. Topeno Team järjesti yhdessä kunnan kanssa tapahtuman ja hieno juttu jälleen. Hyvä tunnelma ja hyviä pelejä ja paljon sellaisiakin kavereita ja tuttuja joita näkee lähes aina vain lentopallon parissa.

Meillä Lopella on muuten tulossa lentopallonkin parissa tässä tammikuussa muutakin. Joskus loppuvuodesta minuun otettiin yhteyttä ja kysyttiin mahtuuko salissa pelaamaan SM-sarjan lentopalloa. Muistin mitat hyvin, kun sali aikanaan nimenomaan lentopalloa silmä pitäen oli rakennettu ja myös suksi, että salista tekivät aikanaan liian pienen salibandyyn. No en siihen enää nyt syvemmälle mene, mutta toteanpa sen, että ensi syksynä tarkoitus vielä kerran yrittää saada tuo laajennus kuntamme rakentamisohjelmaan. Palaan siihen. Mutta siis nopea vastaus oli, että ”riittää” ja ohje sitten ottamaan kunnantalolle yhteyttä. Pian kalentereissa oli naisten SM-sarjan lentopallo-ottelu ja matsi siis pelataan Elmolassa su 20.1. Laittakaapa päivä kalenteriinne ylös.

Mutta paljon muutakin tänään. Voisi sanoa, että aikalailla hyvä päivä. Huomenna vapaapäivä ja tarkoitus suunnata Hämeenlinnaan. 

 


Kommentit