Minä nostan hattua Aino-Kaisa Pekoselle.

Blogi, lauantaina 05.01.2013

Netistä lueskelin, että kollegani Aino-Kaisa Pekosen (vas) työkeikasta Riihimäen terveyskeskukseen on noussut jonkinlainen kohu. Itse kuulin AK:n sijaisuudesta heti tuoreeltaan ja tilanne vanhustenhoidossa oli akuutti. Osastolle tarvittiin sijaista ja sellaista ei ollut löytynyt vuodenvaihteen aikaan mistään. Hienoa aloitteellisuutta osoitti talon henkilökunta ottamalla yhteyttä kansanedustajaa, ja entiseen talon työntekijään, Aino-Kaisa Pekoseen. Ja minusta se kertoo paljon Aino-Kaisasta ihmisenäkin, että häneen otettiin yhteyttä ja uskallettiin kysyä hätäaputuuraajaksi. Ja paljon kertoo sekin, että Aino-Kaisa vastasi heti, että kyllä.

Kyllä, olen valmis hädässä auttamaan. Itse seurasin Aino-Kaisan kolmen työvuoron keikkaa Facebookissa. Vauhtia ainakin päivissä riitti ja työtä ja tekemistä. Enkä sitä koskaan ole vanhustenhoidossa epäillytkään.

No seuraavaksi tulikin sitten jo kohu. Oltiin närkästyneitä nimettömänä lehtien palstoilla, että kansanedustaja menee töihin ja saa siitä vielä palkkaa. Ja eiköhän muka lahjoita palkkaansa hyväntekeväisyyteen. Ja onhan se törkeää kun työttömiäkin on niin paljon. Ja populismiähän tuo oli. Ja törkeää politiikan tekoa ikäihmisten kustannuksella. Ja nämä kaikki syytökset paikallislehden yleisen linjan mukaan tottakai nimettöminä. Niin ja ihan asiasta viidenteen arvostan lehtiä jotka vaativat mielipiteet omalla nimellä.

Kyllä minä olen enemmän kuin hämmästynyt tästä maailmanmenosta. Aino-Kaisa Pekonen meni viimeisenä hätävarana tuuraamaan osastolle ja paikkaamaan pikaista yllätävää sairastumista ja poissaoloa. Eikös se nyt osoita aivan älyttömän upeaa sitoutumista ja vastuunkantoa kansanedustajaltakin? Osaltaan se osoittaa sitäkin, että Aino-Kaisa entisenä hoitajana tietää, että mikä tilanne osastoilla on jos sinne ei sijaista saada. Aino-Kaisa tiesi sen, että koko osasto on hädässä niin asukkaat kuin työntekijätkin jos tuuraajaa ei löydy. Ja jo lähtökohtaisesti työ on kovaa ja henkilöstöresurssit niukat.

Minä nostan Aino-Kaisalle hattuani. Ja kiitä ihan julkisesti. Ja arvostan.

Muistan miten viime eduskuntakaudella myös KD:n Tarja Tallqvist teki aina silloin tällöin hoitajan keikkaa ja piti tuntumaan raskaaseen ja tärkeään alaa yllä näin. Minusta se oli kunnioitettavaa työtä kansanedustajankin tekemänä. Ja olen itsekin joitain päiviä aina pyydettäessä tehnyt koululle ja olen valmis tekemään jatkossakin hätävarana.

Ehkä tämänkin Aino-Kaisa Pekosen mollaamiskampanjan takana on samanlaisia tahoja kuin aikanaan samaisessa lehdessä käydyssä keskustelussa kun oma puolisoni meni töihin. Ei kuulemma kansanedustajan puolison pitäisi töihin mennä ja viedä jonkun enemmän työtä tarvitsevan työpaikkaa noin törkeällä tavalla.

Eiköhän nyt olisi kuitenkin enemmänkin aihetta antaa kiitosta Aino-Kaisa Pekoselle. Minusta on. Hän on osoittanut jälleen suurta sydäntä ja sitoutumistaan niin kansanedustajan työhön ja tähän työhön tärkeällä tavalla liittyvään yhteydenpitoon arkeen. On varmasti enemmän kuin hyödyksi kun jälleen yhdellä kansanedustajalla on päivitettyä tietoa siitä miten kovaa duunia vanhustenhoidossa ja vuodeosastoilla ja palvelutaloissa tehdään. Ja tiedän myös sen, että Aino-Kaisa tätä tietoa käyttää ja tekee työtä asian korjaamiseksi.

Kiitos täytyy meidän kaikkien osata oikeassa paikassa sanoa. Ja nyt sen kiitoksen ansaitsee kollegani, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen.

Pikku pakkanen on palannut tänne Hämeeseen. Se sopii hyvin loppiaisviikonloppuun. Tänään päivällä vapaata ja ajattelimme hieman uloskin suunnata. Sitten illalla onkin luvassa loppiaisen juhlaillallinen Lopen Uupuneiden kanssa.

Kello 17.55 ja kiitos palautteesta liittyen aamuiseen. On hieno huomata, että teistä kaikki olivat tyytyväisiä ja kiitollisia Aino-Kaisan teosta ja tavasta toimia. Ja kannattaa vielä huomioida että Aino-Kaisa on hoitajana siis ammattilainen. Koulutuksen saanut ja pitkän uran omaava hoitaja. Hän siis oli oikeassa vuorossa ja teki normaalin kovan hoitajan duunin.

Oma tai toinen lukunsa on sitten nämä tutustumiskäynnit eri paikkoihin. Arvokkaita nekin, mutta ne toki aina työllistävät lisää oikeaakin henkilökuntaa. Mutta siitäkin huolimatta kannatan ja suosittelen niitäkin harkitusti.

Mutta minä jatkan samanlaista toimintaa. Kierrän ja tutustun eri paikkoihin ja teen myös opettajantyötä kun kutsu käy ja tarvetta on. Nytkin tammikuulle on sovittuna useampikin yritysvierailu ja muutakin. Niin se vaan menee. Karavaani kulkee ja tuntuu, että koirat haukkuvat aina.

Mutta nyt takana jo mukava pulkkamäkipäivä ja visiitti Hämeenlinnassakin. Seuraavaksi valmistautumaan loppilaisena loppiaiseen. Juhlaillallinen perinteen mukaan tänään Lopella.

 


Kommentit