Jos nuoret saisivat päättää – alle 18-vuotiaiden Nuorisovaalit 2007: Nuoret valitsivat Timo Heinosen eduskuntaan

Uutiset, keskiviikkona 14.03.2007

Jos nuoret saisivat päättää – alle 18-vuotiaiden Nuorisovaalit 2007:
Nuoret valitsivat Timo Heinosen eduskuntaan

Maaliskuun 2007 eduskuntavaalien alla maaliskuun alussa järjestettiin maamme yläkouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa nuorille oma vaali Nuorisovaalit 2007, jossa alle 18-vuotiaat nuoret äänestivät vaalipiireittäin varsinaisia eduskuntavaaliehdokkaita. Nuorisovaalit toteutettiin varsinaisten vaalien tapaan uurnavaalina ja tulokset julkistettiin keskiviikkona 14.3.2007. Kokoomus voitti vaalit Hämeessä ja nuoret valitsivat eduskuntaan mm. Timo Heinosen.

– Puolueemme nousi nuorten vaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Kokoomusta kannatti Hämeessä 20,2 äänestäneistä nuorista, kun SDP:n kannatus jäi nuorten parissa vain noin 14 prosenttiin ja keskustankin noin 18 prosenttiin. Tämä lupailee hyvää, totesi Timo Heinonen ja oli tyytyväinen valinnastaan.

– Tottakai tämäkin rohkaisee omalta osaltaan loppukiriin. Nuorilta saama luottamus on arvokas ja velvoittavakin. Nuoret selkeästi toivovat siis muutosta, kun katsoo puolueiden kannatuksia ja läpimenneitä ehdokkaitakin.

Nuorisovaaleissa Hämeestä valituksi uuteen eduskuntaan tuli neljä kokoomuslaista, kolme keskustalaista, kaksi demaria ja Vihreää ja yksi ehdokas kristillisdemokraateista, vasemmistoliitosta ja perussuomalaisista.

– Nuoret jättivät valitsematta uuteen eduskuntaan nykyisistä kansanedustajista mm. SDP:n Satu Taiveahon, Johannes Koskisen ja Tarja Filatovin. Eikä uuteen eduskuntaan nuoret valinneet myöskään Sirkka-Liisa Anttilaa eikä Tuija Nurmeakaan. Ehkä tämäkin kertoo jostakin.

Suomen Nuorisotyö Allianssin seitsemättä kertaa järjestämissä Nuorisovaaleissa valtakunnallisesti suurimmaksi puolueeksi nousi keskusta mutta seuraavaksi eniten kannatusta sai heti kokoomus. Nuorisovaalihankkeen kohderyhminä olivat alle äänestysikäisten lisäksi myös ensimmäistä kertaa äänestävät nuoret. Itse Nuorisovaalien äänestykseen pystyi osallistumaan kuitenkin vain alle äänestysikäiset ja ääniä annettiin koko maassa yhteensä 40 750 ja nuorisovaaleihin osallistui 431 koulua. Varjokansanedustajia valittiin nuorten eduskuntaan 200. Vaalit toteutettiin suhteellisella vaalitavalla, oikeat vaaliliitot huomioiden ja varsinaisia ehdokkaita äänestäen.

Nuorisovaalien tarkoituksena on harjoitella demokratiataitoja. Hankkeeseen liittyi myös yhteistyössä poliittisten nuorisojärjestöjen kanssa järjestetyt koulujen vaalipaneelit, joita alkuvuodesta tehtiin yhteensä 229.

Kommentit