Jos kiinteistö on asumiskelvoton ja ainoa maisema-arvo on lentokentän melu, niin hälytyskellojen pitäisi soida – Venäläisten omistukset sotilaslentokenttien, sähköverkon ja vesiväylien varsilla otettava tarvittaessa valtion haltuun

Blogi, perjantaina 25.02.2022

Jos kiinteistö on asumiskelvoton ja ainoa maisema-arvo on lentokentän melu, niin hälytyskellojen pitäisi soida?

Tänään otimme kollegani Jari Kinnusen kanssa kantaa jälleen kerran venäläisomistuksiin maassamme. Venäläisten omistukset sotilaslentokenttien, sähköverkon ja vesiväylien varsilla on nyt syytä ottaa nyt valtion haltuun. Edellytimmekin, että pääministeri Sanna Marinin (vas.) hallitus ryhtyy nyt välittömästi tarvittaviin toimiin aiemmin tehtyjen venäläisten maa- ja kiinteistökauppojen kumoamiseksi. Lista kohteista on pitkä mm. Fingridin sähkön voimasiirtoverkon ja sotilaslentokenttien läheisyydestä.

Tässä joskus lehdestä napattu kuva. Olisiko vuodelta 2014 tai 2015? Silmiä avaava.

Tosiasia on nimittäin se, että tällainen venäläinen ”sijoitustoiminta” ei ole sattumaa. Ja se on saanut jatkua vapaasti vuosia. Nykyään näyttää jatkuvan ns. kultaisten passin omistajien kautta. Olisiko oikeasti ryhdyttävä toimiin? Miltä kaakonkulma venäläisomistuksineen teidän silmiinne näyttää?

Vaadimmekin kannanotossamme Jarin kanssa Marinin hallitusta etsimään nyt riittävät ja kaikki keinot mm. Tikkakosken, Kauhavan, Kuoreveden ja Rissalan kaltaisten kohteiden kauppojen purkamiseksi ja vastaavia kohteita löytyy myös Saimaalta ja Itämeren saaristostakin. Lisäksi erityisesti tulee vielä tarkastella sellaisia kiinteistöjä, joiden käyttö poikkeaa tavanomaisesta asumis- tai loma-asuntonäytössä ja niitähän on paljon. Eli on ostettu kiinteistöjä muka bisnestä varten, mutta mitään ei ole tapahtunut. Isojakin lomakyliä, matkailualan yrityskiinteistöjä  ja myös muita on käyttämättöminä. Näissä haisee palaneen käry? Ainakin kriisin keskellä. Voisi sanoa, että ”kaikki valtiolle vaan”.

Ukrainan tapahtumien täytyy nyt avata silmät Suomessa. Jos ostettu kohde on asumiskelvoton ja ainoa ”maisema-arvo” on sotilaslentokentän läheisyys ja luonnon äänenä lentokoneiden suihkumoottorien pauhu niin pitäähän siinä hälytyskellojen soida. Tällaiset maakaupat tulee nyt jäädyttää ja etsiä keinot niiden ottamiseksi takaisin vaikka sitten valtion hallintaan. Ja tässä on kyse kansallisesta turvallisuudesta, koska omistukset mm. kaakossa keskittyvät itä-länsi suuntaisten hyökkäysurien varteen ja muualla strategisesti tärkeiden kohteiden läheisyyteen.

Lisäksi on syytä jatkossa edellyttää paljon paljon tarkempaa seulaa ns. kultaisen passin omistajien ostojen seurantaan ja kirjata lakiin myls ns. kolmansien maiden kansalaisten täysi osto- ja omistuskielto maassamme. Ja myös edelleen suomalaisten osalta – jos on yhteyksiä venäläisiin – olisi jatkossa vaadittava selvitys varojen lähteestä ja selvitys kiinteistön käyttötarkoituksesta. Kiinteistökauppojen kohdalla ongelmaksi onkin muodostunut myös erilaiset yhtiöjärjestelyt ja bulvaanien käyttö. Ja jos muuta ratkaisua ei ole niin sitten tällaiset kohteet pitää vain yksinkertaisesti pitää tai hankkia valtion omistukseen. Myös kaksoiskansalaisuusjärjestelmä Venäjän kanssa on syytä nyt arvioida uudelleen. Vastavuoroisuusperiaate on näissä toimiva ja jos sitä ei ole niin ei kaksoiskansalaisuuksia kannata meidänkään hyväksyä.

Tehdään nämä nyt, kun vielä voimme ja ei ole myöhäistä. Tilanne menee koko ajan kuitenkin sitä kohden.

Voimia Ukrainaan ja järkeä nyt EU:n johtajille. Nöyristely Venäjän edessä pitää nyt loppua. On uskomatonta, että Saksan liittokansleri Olaf Scholz estää tehoikkaimpien pakotteiden mm. SWIFT-ratkaisun tekemisen? Saksan demarijohtaja vastasi, että pitää olla kovempia pakotteita takataskussa, jos tilanne pahenee. Mitä ihmettä? Kuinka paljon tilanteen pitää Ukrainassa pahentua, että Saksassa silmät aukeavat? Kuinka paljon verta pitää vuodattaa? Arvon liittokansleri Scholz älkää vaatiko lisää sotaa ja agressioita vaan vaatikaa Venäjää ja Putinia lopettaa ne.

Musta viikko vain synkkenee. Kello 22.42 ja Venäjän Putinin hulluudelle ei näytä löytyvän rajoja. Ihmisiä kuolee kiihtyvällä tahdilla Ukrainassa ja veri virtaa Putinin käsiin. Onneksi EU pikku hiljaa saa päätöksiä jo kunnon pakotteistakin voimaan vaikka edelleen näyttää Saksan Olaf Scholzin suomettuminen olevan sellaista, että tiukat toimet ”veto-oikeudella” kumotaan. En ymmärrä mitä tässä Scholzin mukaan vielä pitää odottaa?

Onneksi Nato toimii määrätietoisesti ja myös meidän ja Ruotsin yhteyttä Naton kanssa syvennetään nopeasti. Toivottavasti myös lopullinen jäsenyys saadaan pian hoidettua kuntoon. Emme tule pärjäämään ilman Naton turvaa tulevaisuudessa.

 

Kommentit