”Jos ei sauna, löyly ja avanto auta” – Kuumista löylyistä Loppijärven hyiseen avantoon

Blogi, lauantaina 26.12.2020

Päättyvänä vuonna on etsitty tainuttajaa tuolle viheliäiselle pirulaiselle. Toivottavasti se rokote sieltä pian tulee ja saadaan laajaan jakoon ja käyttöön. Taitaa nimittäin vain se olla todellinen ratkaisu tämän koronan voittamiseksi.

Esi-isien tärkeät eliksiirit olivat sen sijaan sauna, viina ja terva. Muinaiset suomalaiset sanoivatkin, että ”mikäli sauna, viina ja terva ei auta, on tauti kuolemaksi”. Itse jätin tuon keskimmäisen suosiolla sivuun, mutta päätin kokeilla siis tervalle tuoksuvaa kuumaa Pekkalan saunaa ja hyisiä Loppijärven alltoja.

Avanto nipistelikin kivasti kovien löylyjen jälkeen varpaita ja niskavillojakin. Korona karkottajaksi ei niistä kuitenkaan liene ole, mutta hyvää tekivät.

Pekkalan piha sai myös muutaman Lumipallolyhdyn ja kaunista valoa ne tuulessa lepattavin kynttilöin antoivatkin vuoden pimeimpään aikaan.

Joulunpyhien jatkoa teille kaikille. Talvi näyttää ottavan hieman enemmän otetta täällä etelässäkin ja sehän sopii meille hyvin. Rauhaa ja rakkautta.

Kello 21.43 ja pieni pakkaspäivä takana. Avanto oli myös mennyt jäähän, mutta kyllä siitä läpi vielä mies pääsi. Olipa aikamoinen tämän illan dippaus. Tämän dippaamisen minulle opetti aikanaan opettaja-aikanani entinen oma opettajani ja silloinen kollegani Seppo Liukkonen. Oltiin opeporukalla saunomassa ja silloin piti hyiseen veteen totta kai myös mennä. Sepolta monenlaista muutakin sain oppia niin oppilaana kuin opettajanakin.

Niin ja toki jo lapsena Pekka-eno ne ensimmäiset avantokokemukset tarjosi ja totta kai tuossa samassa kohdassa Loppijärveä kuin tänäänkin. Muistoja rakkaita.

Nyt takkaan illan valkea ja iltapalaksi takkamakkaraa.

 

 

 

 

Kommentit