Tänään, kun Jumala soi, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla

Blogi, perjantaina 25.12.2020

Tänään, kun Jumala soi, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla.

Joulurauhan julistuksen perinteinen asu on tänään saanut toteutuneen muodon. Hyvää Joulua siis Teille ja Meille kaikille! Ollaan armollisia myös itsekin, niin toisillemme kuin itsellemmekin. Annetaan aikaa läheisille. Annetaan aikaa myös itselle.

Armollisuus on tärkeää myös oman jaksamisen takia. Se on myötätuntoa itseäkin kohtaan. Myötätuntoa ja armollisuutta itse kohtaan kaikkine vajavaisuuksineen ja toiveineenkin. Itselleen armollinen osaa antaa anteeksikin itselleen. Ja tärkeintä katsomaan mieluummin eteenpäin ja huomiseen, kuin taaksepäin ja eiliseen.

Kaunis jouluaatto Pekkalassa takana. Pukkikin oli piipahtanut oven takan ja kauniita pieniä paketteja jättänyt. Kiitollinen niistäkin, mutta ennen muuta yhdessäolosta ja läheisistä. Kiitoksia myös kaikista viesteistä ja jouluntoivotuksista. Jokainen sai mieleen Ystävän hyvän. Yön aikana hieman lisää valkeaa maahan. Järvenpinta myös kauniin valkoisena.

Hyvää Joulupäivää teille kaikille! Armorikkautta!

Ja tuo perinteinen joulurauhan julistus. Kirkkomme kertoo, että ”Nykyisen joulurauhan julistuksen sanamuodon väitetään pohjautuvan kuningatar Kristiinan käskykirjeeseen 1640-luvulta. Vanhin säilynyt julistusteksti on vuodelta 1834. Ennen julistusta laulettava Martti Lutherin virsi Jumala ompi linnamme tuli tavaksi vuonna 1903 sortokauden ollessa pahimmillaan.”

Joulurauhan julistuksen alkuperäinen edelleen käytössä olevan teksti kuuluu näin:

Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehottamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään, sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asiainhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät. Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.”

 

Kommentit