”Jos äänestää kepua, ei saa enää kepua”

Blogi, tiistaina 10.02.2015

Vaalien lähestyminen paljastaa myös puolueista eroja. Se on hyvä näinä aikoina kun usein väitetään, että kaikki puolueet ovat samanlaisia jne. Keskusta julkaisi oman vaaliohjelmansa ja samalla myös puheenjohtaja Juha Sipilä alkaa kertoa julki omia tavoitteitaan ja mielipiteitään. Itseasiassa niitä on politiikan keskustelussa jo kaivattukin. Gallup-kärjen mielipiteistä ja tavoitteista ei nimittäin ole paljoa ollut julkisuudessa tietoa ja puolue on yrittänyt eri asioissa laittaa ääneen aina jonkun muun. Vaalien lähestyessä myös puheenjohtajan on pakko kertoa mikä on hänen oma ja hänen johtamansa puolueen linja ja näin puolueistakin paljastuu eroja.

Ensimmäinen keskustan ja Juha Sipilän linjaus oli keskioluen siirtäminen Alkoihin. Keskustan linjaus siis tarkoittaa keskioluen poistamista kauppojen, kioskien ja huoltamoiden hyllyiltä. Aiemmin vastaavaa on esittänyt SDP:n peruspalveluministeri Susanna Huovinen. Tämä tavoite toteutunee siis jos maahan tulee punamultahallitus?

ben zyskowicz 2Se olisi kylmää kyytiä varsinkin maaseudun pienille kaupoille ja huoltoasemille. Ratkaisu lopettaisi maastamme siis kyläkauppoja ja huoltoasemia ja autioittaisi näin maaseutuamme entisestään. En olisi itse uskonut keskustan tätä esittävän. Ja itse en usko, että maamme alkoholiasiat ja -ongelmatkaan ratkeavat kieltolailla. Keskustan ehdotus keskioluiden siirtämisestä Alkoihin ei varmastikaan vähentäisi alkoholin haittoja vaan kauppa siirtyisi vain Alkoon ja Tallinnan ja Viron tuonti kasvaisi. Meidän Jaana Pelkonen totesi minusta hyvin tilanteen Ylellä eilen illalla. Hän sanoi, että ”tällaisessa vaikeassa taloustilanteessa kaikki työllisyyteen vaikuttava lisäsääntely on myrkkyä Suomen taloudelle”.

Itse olen esittänyt, että ravintoloiden alkoholin veroa pitäisi alentaa ja näin siirtää juomista valvottuihin ravintoloihin ja minusta kannattaisi pohtia myös sitä, että voisiko mietoja viinejäkin myydä kaupoissa. Se vahvistaisi pienten kyläkauppojen tilannetta. Ja isona asiana olen tehnyt korjausesityksen alkoholilain mainontaa koskevaan lakiin niin, että nyt voimaan tulleen lain ylilyönnit korjattaisiin. Olen jättänyt tästä jo Mikael Jungnerin kanssa esityksen eduskuntaan. Kohtuus siis tässäkin.

Mutta itseasiassa tämä keskustan keskioluen Alkoon siirtäminen on sopusoinnussa puolueen toisen tavoitteen kanssa. Viime vuoden lopulla keskusta ja perussuomalaiset esittivät ja äänestivät eduskunnassa alkoholimainonnan täyskiellon puolesta. Näin siis todellakin vaikka se julkisessa keskustelussa on jäänytkin pienemmälle huomiolle.

Tuomas Enbuske totesi twitterissä tuon otsikon. Puolueissa on siis eroja ja joskus sääntelyn ja normien purku ja teot ovat pahan kerran ristissä. Ja myös maaseudun puolustaminen.

Nyt Helsinkiä kohden. Aamusta Presidentinlinnaan ja siellä ulkoasiainvaliokunnan ja Tasavallan presidentin aamutapaaminen Ukrainasta ja muistakin ajankohtaisista kv-asioista.

….

Kello 17.08.

Päivä on ollut mielenkiintoinen. Näin arvasinkin, että keskustan Juha Sipilä yrittää päästä eroon oman puolueensa ohjelmalinjauksista. Tätä materiaalia on enää kuvattu taustamateriaaliksi ja ehkä härskein hyökkäys kuultiin eduskunnan istunnossa kun Sirkka-Liisa Anttila syytti tästä kokoomusta todeten tämän olleen ”miina”. Siis keskustan oma ohjelma olisi ollutkin jollain tavalla kokoomuksen syy? Luulen, että tähän syytökseen vielä joku palaa.

Keskusta poisti hetki sitten kovalla kiireellä kotisivuiltaan koko ohjelman. Mutta hyvin on tiedossa kuitenkin nyt puolueen todellinen tavoite eikä sitä linkin poisottamisella enää muuteta.

Mutta tämä nyt yksi asia ja onneksi tässä maassa suurempiakin asioita ja itse toivon, että keskustakin keskittyy niihin enemmän eli siihen kuinka saamme maahan talouskasvua ja lisää työpaikkoja.

10599678_10153099351501670_7589843448726239497_n

Ulkoasiainvaliokunta Tasavallan presidentin luona.

Tänään aamusta siis Presidentinlinnaan. Säännöllisesti pidämme tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja ulkoasiainvaliokuntamme kanssa yhteyttä ja tänään jälleen linnassa. Keskustelut ensi kertaa sielläkin niin, että puhelimet ja muut viestimet jätettiin neuvotteluhuoneen ulkopuolelle. Siis kertoo keskusteluidemme aiheista ja tasosta kaiken mitä voin kertoa.

Sitten eduskunnassa vielä puolustusvaliokunnan kokous ja sen perään myös ulkoasiainvaliokunnan varsinainen kokous. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan parissa siis tämäkin päivä.

1907459_10153099352681670_5490266286556600992_n

Presidentinlinnassa odottamassa neuvottelujen alkua Pekka Haaviston, Maria Lohelan, Pertti Salolaisen ja Jörn Donnerin kanssa.

10982447_10153099352906670_5414507001554958586_n

Ulkoasiainvaliokunnan jäseniä Presidentinlinnassa ennen Tasavallan presidentin ja valiokuntamme tapaamista.

10982503_10153099353016670_6113237813610177309_n

Ben Zyskowicz ja Jutta Urpilainen sekä valiokuntamme varajäsent Antti Kaikkonen ja Jussi Niinistö.

 

Maneesien ja karjasuojien yms. suurten hallien tarkastukset.

Istunnossa keskustelussa sitten suurien rakennusten mm. maneesien ja karjasuojien turva- ja rakennetarkastukset. Aihe on nostattanut jonkin kerran keskustelua ja ymmärrän sen hyvin. Hinta tällaisella tarkistukselle on joitain tuhansia euroja ja nyt jokainen lisämeno maataloudelle ja hevosalalle on todellakin liikaa. Tulemme asiaan siis vielä palaamaan kun asian käsittely eduskunnassa etenee. Minusta tässä pitää löytyä jokin tukimuoto millä asia ratkaistaan niin että tukalassa tilanteessa olevaa alaa ei enää rasiteta lisää ja toisaalta niinkin että turvallisuudesta ei tingitä. Siis asian takanahan on mm. Laukaan Maneesionnettomuus missä sortuneen maneesin alle kuoli nuori tyttö ja myös muutamat muut sortumavaaran takia käyttökieltoon ja jopa puretuiksi joutuneet hallit. Tarkistukset siis pakko tehdä että enää jatkossa ei tällaisia onnettomuuksia pääse tapahtumaan. Itse uskon, että tästä olemme kaikki samaa mieltä.

 

 

Kommentit