Julkaisimme tänään uuden kannanottomme. ”Normitalkoot – järkevimmillä normeilla työtä ja talouskasvua” – kannanotossa esittelemme 30 toimenpidettä yritysten hallinnollisen taakan keventämiseksi, lupabyrokratian vähentämiseksi ja rakentamista koskevien määräysten keventämiseksi.
Normikannanotto eduskuntaryhmämme julkaisu, mikä on valmisteltu kansanedustaja, Kokoomuksen yrittäjyysvaltuuskunnan puheenjohtaja Eero Suutarin johdolla.
Lupabyrokratian keventämiseksi Kokoomuksen eduskuntaryhmä esittää viranomaisten valitusoikeuden rajoittamista toisten viranomaisten ratkaisuihin ja käsittelytakuun käyttöönottoa. Käsittelytakuu onkin kova juttu. Se siis tarkoittaa sitä, että erilaisiin lupiin ja hakemuksiin tulee käsittelyaika mikä sitoo viranomaista. Päätös siis luvasta tulee sovitussa ajassa. Haluamme myös rajoittaa eri viranomaisten toistensa tekemistä päätöksistä valittamista. Julkisen hallinnon tulee toimia niin, että toisten päätöksistä ei tarvitse valittaa. Yhden lukuun periaate siis pitää toimia näinkin päin.
Rakentamisen sääntelyn keventämiseksi esitämme kaupan suuryksikköjen pinta-alarajoituksen nostamista 3500 neliömetriin ja nykyisen kaltaisesta väestönsuojatilojen rakentamisvelvoitteesta luopumista.
Päivittäistavarakaupan ja parturi-kampaamoiden aukioloajat esitetään vapautettavaksi alueellisen kokeilun avulla. Itse olen varma, että kauppa ja parturi tietävät kyllä aina itse koska kannattaa liikettä auki pitää ja koska ei. Nythän parturi-kampaaja tarvitsee luvan pyhätyöhön Lapin AVI:n virkamieheltä, joka siis nykylain valossa tietää siis yrittäjää paremmin koska liikettä on tarpeen auki pitää. Eihän se näin mene ja siksi se nyt pitää muuttaa.
Matkailu- ja ravintola-alan sääntelyn keventämiseksi esitämme ravintoloiden jatkoaikaluvista luopumista ja aukioloaikojen säätämistä vapaiksi. Pienpanimoiden toiminnan tukemiseksi pienpanimon määritelmä tulisi nostaa EU:n sallimaan 20 miljoonan litran vuosituotantomäärään ja sallimalla panimoille omien tuotteidensa vähittäismyynti. Kannanotosta löytyy siis normikevennyksiä myös ravintola-alalle, jolla vastaamme tämän viikon keskusteluun. Me emme siis kannata keskioluen siirtämistä kyläkaupasta Alkoon vaan luotamme tässäkin suomalaiseen kuluttajaan. Ja haluamme myös näin turvata maaseudun palveluita eli kyläkauppoja ja pieniä huoltoasemiakin.
Kannanotossa on siis keskitytty sellaisiin norminpurkuesityksiin, joilla voidaan saada liikettä ja virtaa Suomen talouteen. Pääteemoja ovat yritysten hallinnollisen taakan keventäminen, lupabyrokratian vähentäminen ja rakentamista koskevien normien keventäminen.
Normitalkoot asiakirjamme löytyy täältä: http://www.kokoomus.fi/assets/normipaperi.pdf
….
Kello 20.18 ja tänään jo ehdinkin ajoissa Lopelle kotiin. Eduskunnassa keskusteltiin tänään mm. ruuan luomutuotannosta ja sen valvonnasta. Itse nostin esille sen, että jo nyt valvonta ja erilainen sääntely ahdistaa alaa kohtuuttomasti ja normien purkuun löytyisi tarvetta täältäkin.
Luomutuotannon valvontaan tulee siis nyt ensimmäistä kertaa oma laki ja eduskunta hyväksyi lain yksimielisesti. Valvonta säilytetään nykyisten valvontaviranomaisten tehtävänä ja samalla selkeytämme markkinavalvontaan sovellettavaa lainsäädäntöä sekä rangaistus- ja pakkokeinosäännöksiä. Rangaistus- ja pakkokeinosäännösten kirjaaminen luomulakiin ei muuta valvonnan keinoja.
On syytä muistaa, että ruuan luomutuotannon säännöt ovat samat kaikissa EU-maissa. Ja näin ollen ns. kansallista liikkumavaraa eli mahdollisuuksia joustaa Suomessa on vähän. Paraikaa käsittelyssä on myös EU:n komissio antama ehdotus luomulainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Sen käsittely kestänee useita vuosia ja tämän takia samaan aikaan oli kansallisesti tarve säätää uusi laki luonnonmukaisen tuotannon valvonnasta, sillä EU:n maatalouspolitiikan uudistuksen ja perustuslain muuttamisen myötä monia kansallisia lakeja on pitänyt uudistaa.
Lakiehdotusten sisältö hyväksyttiin keskustalaisen Jari Lepän johtaman maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnön (MmVM 29/2014) mukaisena. Lain lopulliseen hyväksymiseen tarvitaan vielä toinen käsittely eduskunnan täysistunnossa.
Eduskunnassa tänään minulla ensin ympäristövaliokunnan kokous ilmastoasioiden parissa ja sitten tavan mukaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa loppupäivä. Tänään ulkoasiainvaliokunnassa kävimme läpi ajankohtaisia asioiat eli mm. Ukrainan sotaa pääministeri Alexander Stubbin kanssa. Ja nyt kun tätä kirjoitan on Minskissä paraikaa käynnissä neutottelut sodan ratkaisemiseksi EU:n Merkelin ja Hollandin sekä Ukraina Petro Porosenkon ja Putin kesken. Tilanne on tukala eikä helppoa tietä varmasti ulos ole. Venäjä on valannut itsenäisen maan osan Krimin ja käy samaan aikaan parhailla joukoillaan sotaa Itä-Ukrainassa. Separatisti-nimitys ei enää oikein sovi tämän sodan toisen osapuolen kuvaamiseen ja tosiasia on se, että itsenäisen Ukrainan oma laillinen armeija on tässä altavastaajaana Venäjän uusimman sotakaluston ja koulutetuimpien joukkojen edessä. Tästä tosiasiasta ei päästä mihinkään.
Neuvottelut Valko-Venäjän Minskin huippukokouksessa siis jatkuvat. Tavoitteena on pikainen tulitauko kiihtyneisiin taisteluihin. Jos tämä neuvottelu ei johda tuloksiin on edessä varmasti sodan kiihtyminen. Ja todennäköisesti myös se, että ainakin Yhdysvallat tulevat aseistamaan Ukrainan valtion armeijaa. Tämä tieto todennäköisesti myös Minskin pöydässä ja myös Putinilla. En tiedä vaikuttaako se Putiniin mitenkään. Huolestuneena seurataan Itä-Ukrainan tilannetta ja epäillen neuvotteluja. Toivoen kuitenkin paras.