Aluevaalit 2022 OmaHäme: Jonkun pitää näistäkin huolehtia

Kynästä, keskiviikkona 05.01.2022

Keskustelu aluevaalien ympärillä on ollut luvattoman hiljaista. Monet eivät edes vielä tiedä, mistä kaikesta hyvinvointialueilla päätetään ja miten tärkeistä vaaleista lopulta on kyse. Ja juuri tämän tärkeyden takia oli selvää, että itsekin haluan olla mukana.

Lääkäripalvelut ja monet tutut sosiaali- ja terveyspalvelut ovat saaneet kohtuullisesti huomiota. Ja kaikki, jopa kyllästymiseen asti, ovat kuulleet sotesta ja sote-uudistuksesta. Tärkeää onkin, että lääkärijonot saadaan poistettua ja vanhustenhoito toimimaan. Tällä hetkellä molemmissa riittää tehtävää. Päijät-Häme on tehnyt tässäkin hyvää työtä. Siellä lääkärijonot ovat historiaa, asiakkaat tyytyväisiä ja kustannustenkin kasvua on onnistuttu hillitsemään. Ehdotankin, että otetaan mekin siis OmaHämeessä hyvät käytänteet täysimääräisesti käyttöön.

Otetaan myös palveluseteli täydessä laajuudessa ja monipuolisuudessaan käyttöön. Ja hyödynnetään rohkeasti kaikkia sote-puolen osaajia. Lopulta ratkaisevaa on kuitenkin se, että miten ja millaisia palveluita saamme. Jonotamme viikkoja lääkäriin vain menemmekö jo samana päivänä apteekkiin?
Liian pienelle huomiolle on jäänyt myös koko vanhustenhoito ja siellä aivan erityisesti omaishoitajien asema. Omaishoitajia ilman emme selviäisi ja siksi on tärkeää panostaa omaishoitajiin, heidän jaksamiseen ja myös korvauksiin. Toimintamallit pitää saada yhdenmukaisiksi ja oikeus myös vapaisiin toteutumaan.

Myös nuorten mielenterveys on jäänyt liian vähälle huomiolle. Kun terapiatakuuta ei pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus näytä haluavan toteuttaa, niin otetaan me sen hyvät käytänteet ja tavoitteet OmaHämeessä omalla päätöksellä käyttöön. Nuorten ja kaikkien mielenterveysongelmista kärsivien pitää päästä nopeasti hoitoon. Terapiatakuu tarvitaan siis nyt.

Ja viimeisenä, aivan liian vähälle huomiolle on jäänyt palo- ja pelastustoimi alueuudistuksessa. Resurssit pitää varmistaa, riittävä määrä pelastajia ja ajanmukaiset tilat ja kalusto. Ja alleviivata myös sopimuspalokuntien tärkeää roolia pela-puolen kivijalkana.

Tehtävää siis riittää ja niille pitää löytää puolestapuhujat, mutta ennen muuta tekijät. Pidetään me Kokoomuksessa huolta näistäkin.

Timo Heinonen
maakuntavaltuutettu
Kansanedustaja
Valtiovarainvaliokunnan vastaava

Kommentit