Jokaisen lapsen oikea nimi on Rakas.

Blogi, lauantaina 12.01.2013

Tänään vapaapäivä ja pienen lapsemme päivä. Perheen ja ystävien kanssa vietämme lapsemme ristiäisjuhlaa ja samalla hän saa myös nimen tähän maailmaan.

Politiikassa joutuu usein pohtimaan, että vanhuksille vai lapsille. Tällainen vastakkain asettelu on kovin turhaankin. Minulle jäi aikanaan lähtemättömästi mieleen tarina jossa presidentti Mauno Koivistolta oli kysytty, että kummalta hän leikkaa, jos on pakko. Koivisto ei kysymykseen halunnut suoraan vastata vaan vastasi tarinalla joka meni suurin piirtein näin:

”Suureen metsään tuli metsäpalo. Linnulla oli pesä täynnä poikasia ja tuli lähestyi pesää. Äiti-lintu ehtisi pelastamaan vain yhden poikasistaan ja poikasilla oli kova hätä. Yksi toisensa jälkeen linnunpoikaset lupasivat äidilleen pitävänsä toinen toistaan parempaa huolta äidistään. Lopulta oli viimeisen linnunpoikasen vuoro. Se sanoi: Lupaan pitää omista lapsistani aikanaan yhtä hyvää huolta kuin sinä olet pitänyt meistä.”

Tarinan mukaan vastauskin jäi ilmaan. Mutta esimerkkisatu kertoi paljon ja ennen muuta tarinan kertominen tällaisen vastakkainasettelun epäreiluudesta.

Minusta tärkein ohjenuora on pitää parasta huolta heistä jotka eivät siihen vielä tai enää itse kykene. Se on välittämistä ja vastaankantoa. Ja toisaalta kun me ketkä pystymme kantamaan itsestämme huolta ja vastuuta sen myös teemme niin silloin voimavaroja jää eniten niitä tarvitseville.

Tänään ristiäispäivä. Hyvää lauantaita teille kaikille. Pakkaspojan päivää.

Kiitos kauniista päivästä kaikille läheisille. Lapsellamme on nimi ja hän on saanut kasteen. Elämä edessä.

Pidän jatkossakin perheeni ja lapseni poissa julkisuudesta. Siksi en tännekään nimeä enkä kuviakaan laita. Annetaan se oikeus heille. Tehköön isä tätä ja lapset aikanaan päättäköön itse mitä. 

 

Kommentit