Jokaiseen ruokapakettiin selkeät merkinnät

Blogi, perjantaina 20.04.2012

Eilen eduskunnan kyselytunnilla pääsin pitkästä aikaa kysymään. Nostin esille kaupan keskittymän kahdelle jättiläiselle S-ryhmälle ja Keskolle. He hallitsevat ruokakauppaa nyt jo yli 80 prosenttisesti ja se mm. näkyy hinnoissa. Epäterveitä kynnysrahoja, takaisinostovelvoitteita, yli 150 miljoonaa vain yksin ruuan hintamainontaan ja pienten toimijoiden tuotteiden epäreilua hinnoittelua kauppaketjujen omiin tuotemerkkeihin verrattuna. Työministeri Lauri Ihalainen lupasi asiaan toimia ja tänään uutisissakin jo aiheesta sellaista tietoa, että liikettä parempaan on tapahtumassa. Hyviä uutisia ja vesi saadaan liikkeelle. Tavoitteenani siis nimenomaan terveemmän kilpailun saaminen myös ruokakauppaan.

Toinen tavoitteeni on vahvistaa myös suomalaisen ruuan ja sen tuottajan asemaa. Luvattoman pienen siivun saa ruuan hinnasta tänäpäivänä ruuan tuottaja ja samaan aikaan 10 vuodessa ruokakassin hinta on noussut pahimmillaan yli 60 prosenttia.

Yksi helppo tapa vaikuttaa tähän on tiedon lisääminen. Jos kaikissa ruokatuotteissa lukisi lihan, mutta myös muiden raaka-aineiden alkuperämaa niin silloin voisimme itse kukin itse pohtia mistä tulevaa ruokaa haluamme syödä. Kun Suomessa vaatimus oli ehdoton ja koskisi kaikkia maita niin silloin se ei olisi myöskään yhtä maata suosivaa. Olisihan se aivan saman arvoista jos paketissa lukisi ”liha kasvatettu Suomessa” tai sitten ”Liha kasvatettu Brasialiassa” tai ”Liha kasvatettu Venäjällä”. Sen jälkeen jokainen voisi itse pohtia mitä haluaa ostaa. Eli voisimme valinnoillamme vaikuttaa myös siihen, että hyvää ruokaa saisi jatkossakin. Itse siis olen esittämässä alkuperämaan merkintöjä pakollisiksi niin kaikkiin kaupan ruokatuotteisiin, mutta myös ravintoloiden ruokalistoihin.

Aiheen parissa jatkamme tänäänkin työtä. Näyttää siltä, että iso laiva kääntyy hitaasti, mutta kääntyy kuitenkin…

Ja hieman olen ihmetellyt S-ryhmän vastahyökkäystä minua kohtaan. Hehän vastasivat, että maaseudulta loppuu kaupat jos jokaisen kaupan yksikön kaupan pitäisi olla itsestään kannattava. Olisi mielenkiintoista saada lista S-ryhmältä niistä kaupoista joita he ihan tarkoituksella pyörittävät vain hyvää hyvyyttää. Eli tavoitteenakaan ei ole koskaan tuottaa voittoa vaan kauppa on perustettu vain lahjaksi meille maaseudun asukkaille. Jos tällaisia hyväntekeväisyyskauppoja siis on niin minusta se olisi reilua kertoa ihan julkisesti. Epäilen.

Vaan malli toimii niin, että tuodaan ketjun kauppa pieneen kylään ja painetaan hinnat alas. Sitten paikallinen kauppiasvetoinen M-kauppa tai K-kauppa on aika puristuksessa. Muutama hetki menee niin yhden kauppiaan hartiat pettävät ja kauppa loppuu. Sen jälkeen enää jäljellä onkin se hyväntekeväisyyskauppa joka nostaa seuraavaksi hinnat ylös. Näin se minun saamien asikkailta saamien tietojen mukaan menee.

Jatkamme siis varmasti keskustelua.

….

Kartanonputiikki Punainen Tupa

Kartanoputiikki Punainen Tupa järjestää siis kanssani viime vuoden tapaan jälleen Muotia ja Kevättä -tapahtuman. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma keräsi heti useamman sata vierasta ja tänä vuonna huomenna lauantaina 21.4.2012 mukaan odotetaan vieläkin enemmän muodin ja kevään ystäviä. Tapahtuman juontaa ihastuttava Leena Sarvi ja mukana luonnollisesti myös muotitaiteilija Jukka Rintala ja visualisti Matti Vaskelainen. Muotinäytöksissä nähdään mm. Miss Suomi Heidi Sohlberg, Miss Suomi Essi Pöysti ja Vuoden Pakolaisnainen Fatbardhe Hetemaj. 

Päivä tarjoaa myös aina jotain uutta. Tällä kertaa Leppäniemen Kartanon pihat valloittaa Audin vuoden 2012 uutus mallit. 

Ja Majan Herrat Teuvo Zetterman ja Heikki Kujansuu vastaavat päivän tarjoiluista.

…..

Eduskuntaviikko päätökseen. Hetki sitten täysistunto päättyi ja sitä ennen jo ympäristövaliokunnan kokous ja ulkoasiainvaliokunnankin kokous. Mutta nyt siis viikko paketissa. Huomenna tuo meidän Muotia ja Kevättä -tapahtumamme ja illalla sitten salibandyn C1-poikien toinen SM-finaali. LFT kohtaa kotikentällä Tampereen Classicin ja Suomenmestaruus loppilaisille katkolla. Ja sitten vielä pitäisi suunnata illalla Helsingin Circukseen. Kulttuurikummini Cheek alias Jare Tiihonen julkaisee uuden pitkäsoiton ja sain kutsun mukaan levynjulkkariin. Upea päivä siis tulossa.

 

Kommentit