Jokainen lapsi on lahja – Miten fiksutkin ihmiset kirjoittelevat vaalivauvoista

Blogi, tiistaina 10.10.2017

Eilen julkaistiin ihana tieto, että Tasavallan presidenttipari odottaa ensimmäistä yhteistä lastaan. Onneksi valtaosa ihmisistä ymmärtää miten suuresta onnesta on kyse kun joku lapsen saa, mutta valitettavaa miten moukkamaisiakin monet edelleen tällaistenkin asioiden kanssa ovat.

Varsinkin sosiaalisessa mediassa monet alkoivat välittömästi meuhkata vaalivauvasta ja laskelmoinnista. Jopa ihan fiksut ihmiset omalla naamallaan lähtivät tällaiseen mukaan. Kuorossa huusivat niin poliitikan tutkija kuin Ylen toimittajakin ja totta kai kaikki ne jotka ajattelivat, että tästäkin voisi tiristää edes vähän – halpamaisia, mutta ah niin maukkaita – poliittisia irtopisteitä. Näytti kirves kuitenkin osuneen pian omaan nilkkaan.

Tiedotteessaan presidenttipari kuitenkin kertoi avoimesti tänä päivänä monelle hyvinkin arasta ja henkilökohtaisesta huolesta. He kirjoittivat: ”Kerromme ilouutisen: Jos kaikki sujuu odotetusti, perheemme kasvaa helmikuussa 2018. Lasta on useiden vuosien ajan odotettu ja toivottu. Näihin vuosiin on lukeutunut monia vastoinkäymisiä. Siksi onnen ohella on raskauden alkuun sisältynyt herkkyyksiä, mutta nyt voimme asiasta kertoa”.

Tänä päivänä toivoisi hienotunteisuutta kaikilta näinkin henkilökohtaisessa ja arassakin asiassa. Toivottavasti se ei olisi enää huomenna liikaa toivottu. Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin kirjoittikin hienosti kolumnissaan mikä oli otsikoitu: ”Yksikään vauva ei ole vaalivauva”. Hän jatkoi, että ”Lapsettomuus ei katso asuinpaikkaa, ei koulutusta, ei asemaa. Kuka tahansa voi kärsiä lapsettomuudesta – myös tasavallan presidentti puolisonsa kanssa.” Hän päätti koskettavat kirjoituksensa kappaleeseen mikä oli otsikoitu: ”Elämä ei ole vaalit”. Käykää lukemassa hieno kirjoitus täältä. Kiitos Ulla!

Lapsen saamisen vaikeus ja jopa mahdottomuus on monelle tänä päivänä arkipäivää. Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee lääketieteellistäkin apua lapsettomuuteen lapsettomuushoidoilla ja lapsettomuus voi johtua joko miehestä, naisesta tai molemmista. Joskus syy jää jopa tuntemattomaksi. Joskus hoidot auttavat ja joissain tapauksissa eivät. Joskus iloinen yllätys tulee hoitojen jälkeen – silloin kun toivo on jo alkanut hiipua. Joillain ilon sijaan harteille jää lopulta ehkä koko loppuelämän mittainen suru.

Toivottavasti osaisimme iloita toistemme onnesta! Jokainen lapsi on lahja ja edesmennyt ystäväni Tommy Tabermann joskus minulle muistutti, että ”Jokaisen lapsen oikea nimi on rakas.”

Kiitollinen olen tänäänkin omista lapsistani. Lahjaa ja lainaa he vain minulle lopulta ovat.

….

Tänään aamulla sain vierailla jo aikaisin Mäntyniemessä. Onnittelut viety perille ja hyvä keskustelu ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Nyt päivä jatkuu valtiovarainvaliokunnassa ensi vuoden talousarvion parissa. Tänään kun vietetään Aleksis Kiven päivää eli suomalaisen kirjallisuuden päivää niin minultakin kysyttiin, että mitä kirjaa tänään luet. No, mitäpä muuta kirjaa me kansanedustajat tähän aikaan vuodesta ainakaan päiväsaikaan lukuisimme kuin tätä keltaista Budjettikirjaa 🙂

….

Kello 20.05 ja kotisohvalla. Päivä takana ja monenmoista mahtui tähänkin tiistaihin. Kiitos myös aamuiseen kirjoitukseeni lähettämistänne kommenteista. Toivotaan, että jokainen ajattelisi kaikissa tilanteissa miltä joku möläytys itsestä tuntuisi. Hienotunteisuutta. Huomiseen!

 

 

Kommentit