Yli 600 miljoonaa naista asuu maissa, joissa perheväkivalta ei ole rikos

Blogi, keskiviikkona 11.10.2017

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on yksi yleisimmistä ihmisoikeusrikkomuksista maailmassa. Väkivalta voi olla fyysistä, seksuaalista, psykologista ja taloudellista hyväksikäyttöä. Joka kolmas nainen maailmassa joutuu väkivallan kohteeksi. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ei tunne maantieteellisiä, uskonnollisia tai kulttuurisia rajoja. Erityisen tuhoisat vaikutukset naisiin kohdistuvalla väkivallalla on kehitysmaissa. Sukuelinten silpominen, tyttöjen pakkoavioliitot ja seksuaalinen väkivalta ovat laajalle levinneitä ihmisoikeusloukkauksia. Yli 600 miljoonaa naista asuu maissa, joissa perheväkivalta ei ole rikos.

Väkivalta ei kuitenkaan ole välttämätöntä. UN Womenin tuella valtiot tiukentavat lakeja naisten ja tyttöjen suojelemiseksi väkivallalta ja syyllisten rankaisemiseksi.

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö ryhtyi vuonna 2014 HeForShe-lähettilääksi. Presidentti sitoutui yhdessä muiden miesvaikuttajien kanssa toimimaan kaikkea naisten kokemaa syrjintää ja väkivaltaa vastaan. Vuodesta 2015 lähtien hän on toiminut kampanjan maailmanlaajuisena Impact Champion -lähettiläänä.

YK:n yleiskokouksen yhteydessä syyskuussa 2017 järjestetyssä HeForShe-kampanjan kolmevuotisjuhlassa kolmekymmentä Impact Champion -lähettilästä kertoi innovatiivisista keinoista edistää sukupuolten tasa-arvoa. Lähettiläisiin kuuluu kymmenen valtion johtajaa, kymmenen globaalin yrityksen toimitusjohtajaa ja kymmenen yliopiston rehtoria, ja lisää sitoutuneita johtajia kannustetaan mukaan lähettiläiksi.

Tasavallan presidentti Niinistö on HeForShe-kampanjan lähettiläänä sitoutunut kolmeen asiaan. Ne liittyvät naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen, naisten aseman parantamiseen talouselämän johtotehtävissä sekä naisia, rauhaa ja turvallisuutta koskevan toimintasuunnitelman toteuttamiseen.

Tällä kuvalla näytän sosiaalisessa mediassa, että olen mukana Tyttöjen Päivässä! Lähde sinäkin mukaan väkivaltaa vastaan!

Maailmassa arviolta joka kolmas nainen kokee väkivaltaa elämänsä aikana. Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi Suomessa kaikki asevelvolliset nuoret miehet osallistuvat lähisuhdeväkivaltaa ehkäisevään koulutukseen. Koulutuksella tavoitetaan vuosittain 21 000 miestä. Tavoitteena on vähentää naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Suomessa viisi prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Tässä meillä miehillä on tehtävää. Haastankin kaikki tänään kansainvälisenä tyttöjen päivänä mukaan toimiin väkivaltaa vastaan!

Kello 20.30 ja päivä paketissa. Tuntuu niin pimeältä jo nämä illat ja vettäkin näyttää riittävän ihan liiaksi. Pahalta näyttää sadonkorjuukin. Toivotaan, että vielä tulisi puintisäitäkin.

Tänään hoidettu hieman teiden huonon kunnossapidon asioita ja myös siltaremppaa ja myös hieman kulkupelijuttujakin. Palaan näihin tässä lähiaikoina ja toivottavasti saamme hieman uutta otetta myös pienempien valtionteiden hoitoon. Vaikka säät olleet hankalia niin kyllä nuo soratiet ovat olleet nyt myös luvattoman huonolla kunnossa pidolla. Tiekarhua kaivattaisiin. Tuntuu, että oikeuta karhuja näkyy teillä jo useammin kun tiekarhuja.

Eduskunnassa tänään jaostot ja sitten valiokunta ja vielä täysistunto. Hulluja juttujakin esitetään ja yksi tällainen ulkoasiainministeriön nimen muutos ulkoministeriöksi. Näinhän toki jo puheessa onkin ja sen pitäisi riittää, sillä niin EU:ssa kuin maailmallakin ulkoasiainhallinto ja ulkoasiainministeriöt ja ulkoasiainedustajat ovat arkipäivää. Kannattaisi unohtaa tällainen ja käyttää tuokin energia ja raha muuhun.

 

 

 

Kommentit