Johtaako maamme korona-toimia enää kukaan? – THL puhuu yhtä, STM ihmettelee sitä, TEM tyrmää seuraavan

Blogi, perjantaina 19.02.2021

Koronatoimien koordinaatio näyttää pettäneen nyt pahasti? Eilen THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi, että Uudellamaalla kaikki baarit, pubit ja yökerhot tulisi sulkea kolmeksi viikoksi 14.3.2021 asti. THL:n esitys aiheutti samantien suurta ihmetystä ja pian jopa Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen totesikin Iltalehdelle, että ravintoloiden sulkeminen vaatisi uuden ja erillisen esityksen antamisen eduskunnalle. Ministeriöstä alleviivattiin, että sellaista ei olla nyt valmistelemassa eikä myöskään näin ollen antamassa.

Iltalehden jutussa Tuominen huomautti jopa, että ”vaikka hallitus julistaisi maahan poikkeusolot ja ottaisi valmiuslain käyttöön, valmiuslaissa ei ole pykäliä ravintoloiden sulkemiseksi”.

THL:n viestintä siis hämmensi, ihmetytti ja kummastutti aivan aiheellisesti. STT kertoi kertoi, että terveysministeri Krista Kiurun (sd.) arvioineen, että onkin vain päivien kysymys, että THL esittäisi seuraavaksi sitten korostrategiassa siirtymistä tasolle 2. Tämä taasen mahdollistaisi tiukempia rajoituksia, mutta ei siis kuitenkaan THL:n haluamia ravintoloiden täyssulkuja. Esillä on kuitenkin ollut mediatietojen mukaan, että Marinin hallitus haluaisi kakkostasolle siirtymisen jälkeen laittaa ravintolat kiinni illalla ehkä jo kello 18.00? Osa ravintola-alasta ilmoittikin jo eilen, että lappu menee luukulle, jos hallitus SDP:n ja keskustan johdolla tällaiseen ravintoloiden rajoitukseen menee. THL:n halu siis toteutuisi, mutta pian myös massiivinen konkurssiaalto ja työttömyys?

Seuraavaksi THL suositteli eilen vielä sitten, että HUS:n alueelta eli Helsingistä ja koko Uudeltamaalta ei matkustettaisi edes kotimaassa 14.3.2021 asti. Tämä siis tarkoittaisi, että Uudeltamaalta ja PK-seudulta ei mökeille eikä Lappiinkaan hiihtolomalle lähdettäisi. No tämän jälkeen sitten ministeröiden älähdysvuorossa oli Työ- ja Elinkeinomisteriö ja matkailusta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.), joka totesi, että ”Nyt kun ensi viikolla on hiihtolomat ja matkat varattu, ei kannata mennä paniikkiin. Lappiin matkustaminen on yhä turvallista.” Elinkeinoministeri pyyhkäisi terveysviranomaisten suosituksella Ihkun pöytää. Lintilä jatkoi Iltalehdelle, että hänellekin THL:n esitykset tulivat yllätyksenä ja alleviivasi, että ” THL voi antaa vain suosituksia”. Eli niitä ei siis tarvitse eikä kai sitten kannatakaan noudattaa? Vai kannattaisiko kuitenkin?

Nyt ei voi kuin kysyä, että kuka näitä Covid-19 eli koronatoimia maassamme johtaa vai johtaako kukaan? Vasenkäsi ei näytä tietävän mitä oikea tekee. THL:n esitykset näyttävät tulevan ministeriöille täysin yllätyksenä ja myös nämä terveysviranomaisten esitykset ammutaan yksi toisensa jälkeen alas.

Olisikohan arvon pääministeri Sanna Marin (sd.) nyt kuitenkin ollut järkevää nöyrtyä ja suostua perustamaan se Tasavallan presidentti Sauli Niinistön jo vuosi sitten keväällä esittämä koronanyrkki? Koronan hoito tarvitsisi koordinaatiota ja johtoryhmään. Eli ei sen perustaminen olisi myöhäistä nytkään. Itse uskon, että korona-koordinaatioryhmän eli johtoryhmän perustaminen itseasiassa tässä tilanteessa osoittaisi vain pääministeriltä johtajuutta, vakavan tilanteen oikeaan lukua ja vastuunkantoa.

Ja, kun vielä poimii kolmannen huolestuttavan koronatiedon torstailta eli sen, että rokotukset eivät etene edellekään suunnitellusti ja samainen THL joutui myöntämään IL:ssä 18.2.2021, että ”Rokotus­järjestystä voidaan joutua päivittämään, mikäli sama tahti jatkuu”, niin ei voi kuin olla huolissaan.

Nyt näyttää myös siltä, että koronatoimia kohdennettaan sinne sun tänne, mutta se pahinta ei saada kuntoon. Nyt pitäisi saada rajat kiinni – koronalta. Jos maamme ulkorajat vuotavat koronaa ja koronan muuntomuunnosta niin silloin nämä kotimaan kurittamiset tuntuvat kohtuuttomilta ja niitä yhä useampi kyseenalaistaa. Nyt pitäisikin saada kulttuuritapahtumia avattua koronaturvallisesti. Avata ja mahdollistaa myös lasten liikunta, urheilu ja harrastustoiminta ja kohdentaa koronarajoitukset sinne missä niitä tosiasiallisesti tarvitaan ja missä niillä on aidosti vaikutusta.

Ote eiliseltä kyselytunnilta eduskunnasta kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon puheenvuorosta:

”120 paikan ravintolasalissa saa olla 90 asiakasta koronaturvallisesti, ja hyvä niin, mutta jos paikalle tuodaan trubaduuri, niin ravintolassa saa olla enää 20 ihmistä. Sen sijaan jos karaoke pyörii jatkuvasti osana toimintaa, ei tämä rajoitus pädekään ja paikalla saa olla taas 90. Onko ihme, että ravintola-ala ja esiintyvät taiteilijat ovat tästä raivona?
Ymmärrämme koronarajoituksen tarpeen, mutta eihän tämmöisessä ole mitään järkeä. Olisiko mahdollista, että näistä kriteereistä tehtäisiin edes alojen välillä oikeudenmukaisia, jotta myös ihmisten suhteellisuustaju pysyisi rajoitusten perässä? Suomalainen tapahtuma-ala — kuten edustaja Risikko sanoi, ”järjestelykykyinen” — on maailman eliittiä. Voisimmeko antaa heille edes kaipaamansa mahdollisuuden?”

Lopen kunnan osuus Ylelle tehtiin tänään Hämeenlinnassa. Mukana keskustelussa kuvassa kanssani oleva Heli Lehtilä ja puhelimella keskusteluun osallistunut Joni Lähde.

Haastattelun teki Lopelta kotoisin oleva ja pian taas Lopelle palaava toimittaja Ville Tiirikainen. Ville muuten oli oppilaanani aikanaan Launosten koulun viidennellä luokalla. Mainio kaveri jo silloin 🙂

Kello 19.23 ja Loppijärven rannassa. Lapsilla alkoi hiihtoloma ja me suuntasimme mökille. Seitsemän kilometrin mökkimatka sujui ongelmitta ja täällä lumen keskellä kaikki hyvin.

Tänään eduskunnan kokousten jälkeen ajelimme Jessica Sonkon kanssa Hämeenlinnaan Yleisradion kuntavaalit sarjan äänityksiin. Lopelta Radio Hämeen Kuntavaalit lähetyksessä mukana Keskustaliikkeen -valtuustoryhmästä Heli Lehtilä ja sitoutumattomien listalta Joni Lähde. Keskustelua johdatteli Ville Tiirikainen ja täytyy kyllä sanoa, että oli hyvä ja rakentava keskustelu. Esillä niin kylien elinvoima, lääkäripalvelut kuin Räyskälän lentokenttäkin. Koko haastattelu ulos 18.3. ja myös Yle Areenasta tämän Lopen kunnan osuus kuunneltavissa.

Mukava, pitkä ja aika raskaskin viikko takana. Jotenkin nämä koronapäivät ja maskit naamalla kulkemiset laittavat kropankin jopa kokoustaessakin koville. Tänäänkin koko päivän päätä särkenyt ja tuntunut, että aivot eivät happea saa. Ja niinhän se varmaan tuon maskin kanssa hieman onkin. Samoja omia pöllyjä siinä tulee varmaan ainakin puhuessa hengiteltyä takaisin sisään? Mene ja tiedä. Ei ainakaan minulle tunnu sopivan.

Sunnuntaina sitten muuten Lopen Kuntakeskustelut Facebook Livet myös jatkuvat. Räyskälässä silloin leiritulilla 21.2.2021 klo 16 alkaen kaksi listamme Markoa eli Marko Eronen ja Marko Lappeteläinen. Mitäs veijarit grillaavat ja mistä ennen muuta puhuvat, niin tule kuuntelemaan ja osallistumaan etänä www.facebook.com/lopenkokoomus.

Tässä vielä viime viikon perjantailta ajatuksiania romutuspalkkiosta ja sen sotkuista.

 

Kommentit