Joentaan kylän Krouvin Kyläpäivillä tuhansia vieraita – ”Maaseutukylät Lopen kasvun takuuna”

Uutiset, sunnuntaina 06.07.2008

Sunnuntaina Joentaan kylän Krouvin Kyläpäivien toisen päivän avannut valtuustonpuheenjohtaja Timo Heinonen kiitteli aktiivisen kylän merkitystä kotikunnalleen. Heinonen uskalsi epäillä, että ilman eläviä kyliä ja kyläkouluja ei Lopen väkiluku olisi kehittynyt näin myönteisesti. Jo perinteeksi muodostuneet kyläpäivät keräsivät jälleen Kittilän mäelle kahden päivän aikana tuhansia ihmisiä.

– Nämä Krouvin Kyläpäivät on vain yksi esimerkki kylän eloisuudesta ja osaamisesta. Ehkä nämä perinteikkäät päivät onkin vain se yhteishengen vuosittainen kokoaja – se voimia vaativa koitos, joka itseasiassa toimii kylän akkujen lataajana. Vuosi vuodelta kun menoa seuraa niin meistä yhä useampi haluaisi olla joentaan kyläläinen, totesi Heinonen avaussanoissaan.

Heinonen jatkoi, että kovaa vauhtia kasvava yli 400 asukkaan Joentaan kylä on Lopelle tärkeä. Ajanmukainen kolmiopettajainen kyläkoulu on kylän voimavara ja uusimmat kylän tontit menivät kaupaksi nopeammin kuin koskaan ennen ja koulun merkitys asuinpaikan valinnalle on ollut monen perheen kohdalla kiistaton.

– On siis syytä tänäänkin kiittää koulua ja sen osaavia opettajia ja ahkeria koululaisia.

Puheensa lopuksi Heinonen kiitti vielä kyläläisiä ja vuoden 2007 hämäläisen kylän Joentaan kylän väkeä hyvästä työstä koko kunnan hyväksi.

– Haluan vielä Lopen kunnan puolesta kiittää kyläläisiä mittaamattomasta työstä. Lopen Kunnanvaltuuston puheenjohtajan oikeuksin myönnän teille kaikille tämän viikonlopun jälkeen luvan olla päivän tai kaksikin Lopen Uupuneita.

Tänä vuonna Krouvin Kyläpäivät keskitettiin vain Kittilänmäen vanhan pikkupappilan eli nykyisen Pappilanpuiston ympäristöön. Siirron myötä tapahtumasta syntyikin tiivis tapahtuma kauniissa maaseutumiljöössä. Esillä oli kaikkea mahdollista vanhaa osaamista päreiden teosta tervanpolttoon ja punamullan polttoon ja rouvien käsityöpiiristä navetan ylisten juttutupaan.

– Kyllä nähtävää ja koettavaa riitti. Tällaisia tapahtumia tarvitaan. Näillä on muuten aikamoinen opettava ja perintöäkin vaaliva merkitys, kiitteli Heinonen ja kertoi itse ihastuneensa erityisesti pieniin käsityökojuihin.

Heinonen oli kyläläisten yllätykseksi pukeutunut itsekin tapahtuman hengen mukaisesti vanhanajan asuun.

– Paita ja lakki ovat nuoren Unto Monosen, pussihousut ystävältäni ja saappaat oman isäni vanhat. Ja tällä repulla on kokemuksia myös sotarintamalta. Niskasen talosta Riihimäeltä sen aikanaan sain, kertoi Heinonen ja totesi reppunsa jo täyttyneen mm. koruista, Suskan Savi-Heinäpuodin suuresta perunavuuasta ja tuohisormuksesta ja vihdasta. Perunavadin Heinonen sai palkinnoksi avajaistapahtuman kilpailusta jossa mukana oli myös vasemmistoliiton kansanedustaja Matti Kauppila. Heinosen ja Kauppilan lisäksi perunakilpailuun osallistuivat vuoden kyläläisiksi valitut Hannu ja Irmeli Pirttilä.

– Meidän piti veistää suuresta Lopen perunasta tapahtumassa mukana olleen Miina Äkkijyrkän innoittamana luonnollisesti lehmä. No vaikeaahan se oli, mutta hauskaa, nauroi Heinonen leikkimielisen kilpailun jälkeen.

Rengon Kaloinen vuoden 2008 hämäläinen kylä

Sunnuntain avauksen jälkeen Krouvin Kyläpäivillä julkistettiin Joentaan kylälle seuraaja vuoden hämäläisenä kylänä. Kaloisten kylän edustajat ottivat tittelin vastaan Joentaan kyläläisiltä. Kunniamaininnan Vuoden hämäläinen kylä -kilvassa saa Piirivuoren kyläyhdistys Hausjärveltä. Vuoden hämäläisestä kyläteosta myönnettiin ruusut Humppilan kylätoimijoille yhteisen tapahtumien markkinointi-idean, Hymypassin kehittelystä ja käyttöönotosta.

Vuoden kylät aiempina vuosina (lähde Hämeen Kylien nettisivut):

1997 RYTTYLÄ, Hausjärvi
1998 TEURO-KUUSLAMMI, Tammela
1999 – valintaa ei suoritettu
2000 ALVETTULA, Hauho
2001 VÄHIKKÄLÄ, Janakkala
2002 LAUNONEN, Loppi
2003 KIIPU, Jokioinen
2004 REHAKKA-IRJALA, Janakkala
2005 LETKU, Tammela
2006 ETELÄINEN, Hauho
2007 JOENTAKA, Loppi

Kommentit