Esillä tutut aiheet alv:sta lannan polttoon… Timo Heinonen tutustui Wangunojan Ratsutilaan

Uutiset, tiistaina 08.07.2008

Kansanedustaja Timo Heinonen jatkoi yritysvierailujaan tutustuen heinäkuun alussa Wangunojan Ratsutilaan Hausjärven Ryttylässä. Hämäläinen vanha 1700-luvulta peräisin oleva tila on muuttunut Minna Martin-Päivän ja Jukka Päivän käsissä ajanmukaiseksi ja vireäksi ratsastuskouluksi. Heinonen olikin näkemäänsä tyytyväinen.

– Erittäin tyylikäs ja upea kokonaisuus. Puitteet ovat kohdallaan ja kuulemani ja näkemäni antoi vakuuttavan kuvan toiminnasta, totesi Timo Heinonen vierailun jälkeen.

Erityisen tyytyväinen Heinonen oli Wangunojan Ratsutilan monipuolisuuteen. Jo itse tilat tarjoavat paljon mahdollisuuksia, mutta myös opetusta ja toimintaa on laidasta laitaan.

– Itse uskon, että jatkossa erilaisille erityisryhmille on tilausta yhä enemmän. Ratsastus on äärimmäisen hyvä keino pysyä kunnossa ja tulla kuntoon. Monessakin mielessä.

Tallin tarjonnasta löytyy pienryhmissä tapahtuman ratsastusopetuksen lisäksi myös laaja valikoima erilaisia kursseja tehovalmennuksesta estekursseihin ja istuntakursseista hevostaitoihin. Myös erilaiset elämysohjelmat ovat ryttyläläisen tallin vakio-ohjelmaa.

Tallin huolena laajat soranottosuunnitelmat

Vierailun yhteydessä Timo Heinonen pääsi tutustumaan myös alueen välittömään läheisyyteen suunniteltuun soranottoalueeseen. Aihe on saanut runsaasti julkisuutta ja huomiota ja tallilla ollaan aidosti huolissaan koko toiminnan tulevaisuudesta. Lisäksi jääkautisen soraharjun rikkominen tuhoaisi upean historiallisen hämäläismaiseman.

– Ymmärrän hyvin soran arvon ja sen omistajien tahdon hyödyntää sen, mutta ymmärrän kyllä vielä paremmin tämän paikan ja koko kylän huolen. Toivotaan, että löytyy malli joka ei tuhoasia koko harjua ja toimintaa, totesi Timo Heinonen ja kertoi tietävänsä, että soranoton estämiseen ei ole olemassa kovinkaan suuria mahdollisuuksia.

– Kuntien kädet on kovin sidotut tällaisissakin tilanteissa. Perusteiden luvan eväämiseen pitää olla hyvin vahvat. Tässä on kyllä siihen paljon aineksi ja monta asiaa pitää ottaa huomioon. Varmasti on enemmän kuin perusteltua tehdä ympäristövaikutusten arviointi toiminnasta ja tutkia myös alueen muut luontoarvot.

Wangunojan Ratsutilan soranottohuoli on saanut runsaasti huomiota myös mediassa ja myös Ratsastajainliitto on kiinnittänyt asiaan huomiota.

– Tämän lisäksi esillä oli luonnollisesti kestoaiheet eli ratsastustuntien alv-käytönnöt ja hevosenlannan poltto. Polttoasia on etenemässä hitaasti, mutta oikeaan suuntaan ja tuon alv-kysymyksen kanssa on syytä olla myös aktiivinen, kertoi Heinonen.

Kommentit