Jätevesiasetus kovassa vastatuulessa – Timo Heinonen: ”Itse en tekisi tässä tilanteessa kiinteistölläni mitään jätevesiremonttia”

Uutiset, perjantaina 12.11.2010

Kuohunta haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen ympärillä jatkuu. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk) pitää kiinni lujasti jätevesiasetuksesta, mutta tästä huolimatta asetus kohtaa koko ajan kovenee arvostelua ja kritiikkiä. Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta on ottanut jätevesiasetuksen hampaisiinsa.

– Jos itse olisin nyt siinä vaiheessa, että asunnon tai mökin jätevesiasiat pitäisi laittaa kuntoon niin itse en tekisi nyt mitään. Nyt kannattaa kaikessa rauhassa katsoa mitä perustuslakivaliokunta asiasta toteaa ja mitä sen jälkeen tapahtuu, totesi yksi asetuksen toteutuksen kriitikoista kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

Heinonen muistuttaa, että tälläkin hetkellä markkinoilla on toimivia ja asetuksen vaatimukset täyttäviä laitteita ja ratkaisuja, mutta paljon myös toimimattomia laitteita. Heinonen kannustaakin vaatimaan laitemyyjiltä nähtäväksi myyntitilanteessa riittävällä kuormalle tehtyjä Suomen Ympäristökeskuksen laitetestauksia.

– En missään tapauksessa ostaisi laitetta mistä minulle ei esitettäisi testaustodistusta. Se kannattaa ehdottomasti pyytää nähtäväksi, totesi Timo Heinonen.

Timo Heinonen toivoo edelleen, että keskustalainen ympäristöministeri Paula Lehtomäki puuttuisi jätevesisekoiluun ja viheltäisi pelin poikki.

– Minusta nyt tarvittaisiin rohkeutta sanoa, että tämä riittää. Asetus pitäisi nyt ottaa uudelleen tarkasteluun ja korjata sen pahan valuviat ja viedä asiat laintasolle. Ei ole mitään syytä vaatia tällaisia laitteita esimerkiksi alueille missä ei ole lähellä vesistöjä, pohti Timo Heinonen ja totesi antavansa täyden tuen Lehtomäelle jos hän uskaltaisi tehdä ratkaisuja.

– Jätevesiasetus ei nyt toimi ja maaseudulla ihmisten rahat menevät suoraan sanoen itse sinne viemäriin. Lähivesien suojelusta kaikki on varmasti yhtä mieltä, mutta tämä jätevesiasetus ei nyt palvele edes sitä. Toimii monesti toimimattomien laitteiden kautta juuri päinvastaisesti, totesi Heinonen.

Kommentit