Jätevesiasetuksen ”kaatuminen” Heinoselle työvoitto – Uusi laki valmisteltava huolella

Uutiset, perjantaina 26.11.2010

Kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan jäsen Timo Heinonen otti perustuslakivaliokunnan päätöksen vastaan tyynesti. Heinonen kertoi osanneensa odottaa tällaista ja pitikin suurimpana voittona sitä, että kyseinen asetus ja lainsäädäntö saatiin lopulta valiokuntaan perustuslailliseen tarkasteluun.

– Kyllä tässä pitää kysyä, miten tuollainen asetus on aikanaan voinut syntyä? Sen toimimattomuus ja kohtuuttomuus on tiedetty kauan, mutta vasta nyt kovan väännön ja mekkalan jälkeen se saatiin arvoiseensa tarkasteluun perustuslakivaliokuntaan. Lopputulos oli juuri sellainen mitä odotimme, kommentoi Timo Heinonen saatua ratkaisua, jossa eduskunnan perustuslakivaliokunta vaatii nykyisen jätevesiasetuksen kumoamista.

Perustuslakivaliokunta päätti palautta haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen valmistelun lähtöruutuun. Tämä tarkoittaa sitä, että ainakin osa asetuksesta on siirrettävä perustuslain vaatimalla tasolla laintasolle.

– Itse en lähde siihen, että toimimattomaksi todettu jätevesiasetus muka siirrettäisiin sellaisenaan laintasolle. En nyt niin hullu ole. Asetus on monilta osin toimimaton ja kohtuuton ja sitä pitää korjata. Minusta ainoa oikea tie on tehdä valmistelu huolella ympäristöministeriössä eikä hosumalla niin kuin tässä asiassa on nyt jo aivan liian kauan toimittu, kommentoi Heinonen.

Perustusvaliokunnan mukaan jätevesien käsittelystä vapauttamiselle voidaan asettaa ympäristöministeri Paula Lehtomäen esittämä 68 vuoden ikäraja. Samalla perustuslakivaliokunnan mukaan tulisi harkita myös sitä voitaisiinko vapautus myöntää myös kansaneläkkeen perusteella.

– Kyllä minusta samaan aikaan pitää pohtia myös lapset ja opiskelijat jotka voivat omistaa tällaisia rakennuksia esimerkiksi perinnön kautta ja tietenkin pienituloiset ja työttömät, listasi Heinonen vastaavia tilanteita eikä oikein ymmärtänyt miten perustuslakivaliokunta saattoi tulla tähän lopputulokseen.

– On oman pohdinnan paikka miten perustuslakivaliokunta päätyi tällaiseen ratkaisuun. Tämä avaa aikamoisen mahdollisuuden sattumanvaraisten ikämäärien määrittelyyn asiassa jos toisessakin. Toivon, että taustalla ei ole politiikka vaan nimenomaan perustuslakijuridiikkaa, pohti Heinonen.

Samalla työnsä ainakin tässä vaiheessa valmiiksi saanut perustuslakivaliokunta toivoi, että jätevesisäännösten uudistus voitaisiin viedä läpi vielä tässä eduskunnassa.

– Kovin tuntuu tiukalta aikataululta. Itse en tämän asian kanssa ole valmis hosumaan. Sen olemme jo nähneet mitä vahinkoa tässä on tapahtunut ja nyt on vielä vaara, että niskaan lankeaa valtiolle korvausvaatimuksia kumotun asetuksen takia tehdyistä jätevesitöistä. Ymmärrän hyvin, että kiukku on kova ja siksikin työ pitää tehdä nyt perusteellisesti. Aika ei tässä ole määräävä tekijä vaan toimiva ja oikeudenmukainen ja ympäristönkin kannalta järkevä jätevesilainsäädäntö haja-asutusalueelle.

– Mutta päivä oli hyvä. Emme saaneet ympäristöministeri Paula Lehtomäkeä tässä asiassa toimimaan vaikka paine maaseudulta on päivä päivältä koventunut. Nyt onneksemme perustuslaki tuli meille apuun.

Kommentit