”Jannen tarina herätti jälleen” Timo Heinonen perää biologiselle isälle oikeuksia

Uutiset, maanantaina 18.05.2009

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) kysyy maamme hallitukselta onko se valmis nopealla aikataululla korjaamaan isän oikeuksia lapsiriidoissa. Julkisuudessa nousi esille jälleen yksi tapaus, kun MTV3:n 45 Minuuttia -ohjelma kertoi biologisen isän piinasta nimellä ”Jannen tarina”. Tapaus osoitti jälleen kerran miten erilaiset oikeudet äidillä ja isällä on epäselvissä tilanteissa ja miten erityisesti lapsen biologisen isän oikeudet ovat jääneet nykylainsäädännön jalkoihin.

– Tapasin ”Jannen” henkilökohtaisesti ja keskustelimme hänen tilanteesta pitkään. On käsittämätöntä, että oikeusvaltiossa voi tällaista tapahtua, kertoi Timo Heinonen ja lupasi tehdä kaiken tilanteen korjaamiseksi.

Heinonen kysyykin hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, onko hallitus tietoinen nykylainsäädännön ongelmista biologisen isän näkökulmasta ja vastaako nykyinen Suomen isyyslaki tämän päivän tarpeita ja biologisen isän oikeuksia.

– Ehkä takautuvasti tälle kyseiselle tapaukselle on vaikea tehdä mitään. Toivotaan, että on, mutta kuitenkin tulevaisuutta ajatellen pitää vanhempien oikeudet saada samalle viivalle, pohti Timo Heinonen.

”Janne” kertoi, miten ”lapsi sai alkunsa lapsen äidin ollessa vielä naimissa. Biologinen isä osallistui kuitenkin normaaliin tapaan lapsen odotukseen, muun muassa kaikkiin neuvolakäynteihin ja myös synnytykseen sekä tämän jälkeiseen lapsen kasvatukseen esimerkiksi isyysloman muodossa. Edellisen suhteen avioeroprosessi oli käynnistetty kuuden kuukauden harkinta-ajan kautta ja aviomiehen isyyden kumoaminen oli laitettu vireille. Prosessi kuitenkin katkesi äidin peruessa oikeuskanteen. Tämän jälkeen lapsen biologinen isä ei ole saanut tavata lasta eikä hänen asemaansa lapsen isänä ole voitu vahvistaa.”

– Lapsen biologinen isä on nyt toivonut tilanteen selvittämiseksi ja oman asemansa turvaamiseksi virallista DNA-testiä, mutta turhaan. Nykylainsäädännön mukaan biologisella isällä ei ole edes oikeutta vaatia isyystestiä isyyden vahvistamiseksi. Edes ottamatta sen enempää kantaa kyseiseen tapaukseen tai vielä vähemmän sen yksityiskohtiin niin voi todeta, että lainsäädäntö ei ole tasapuolinen äidin ja isän suhteen, toteaa Heinonen ja arvelee vastaavia ja muita isän kannalta haastellisia tapauksia olevan varmasti paljon.

-Tämä julkisuuteen noussut tapaus on esimerkki siitä, miten Suomen laki tukee toimintaa, jossa biologinen isä selvän näytön perusteella ei voi tunnustaa isyyttään lapseen, jos äiti ei sitä halua.

Nykyinen Suomen isyyslaki automaattisesti olettaa, että aviomies on lapsen isä, vaikka todellisuudessa näin ei olisikaan. Aviomiehen isyyden voi kumota vain lapsen äiti, aviomies itse tai lapsi 15 vuotta täytettyään. Biologinen isä voidaan siis nykylain turvin sulkea pois lapsen elämästä, jos äiti niin haluaa.

– Tämä ei voi olla lapsen edun ja oikeuksien mukaista. Lapsella täytyy olla mahdollisuus saada tietää oikea biologinen isänsä.

Nykylainsäädännössä vastaavasti äidin asema on selkeästi vahvempi. Lähtökohtaisesti äiti voi koska tahansa vaatia miestä DNA testiin, vaikka kyseinen mies olisi naimisissa ja hänellä olisi jo perhe aviopuolisonsa kanssa. Biologinen isä ei sen sijaan voi tällä hetkellä Suomessa tunnustaa isyyttään sitä halutessaan, eikä voi vaatia virallista DNA- testiä mikäli äiti ei siihen suostu.

– Nykylaki ei siis kohtele tasa-arvoisesti molempia biologisia vanhempia, toteaa Timo Heinonen ja kertoo odottavansa pikaisesti ministeriltä asiaan vastausta ja ennen muuta toimenpiteitä.

Kommentit