Ja alkupalaksi Maskirovkaa – Venäjä ei muutu ja siksi nyt pitää vain meidän itse toimia

Blogi, maanantaina 25.11.2024

Mainilan laukaukset,  Operaatio Fortitude, Ronald Reaganin SDI….

Maskirovkaa

Harhauttamista eli venäläisittäin maskirovkaa nuo kaikki. Erityisesti juuri venäläinen sotadoktriini nojaa tällaiseen. Tehdään paljon harhauttaen ja naamioiden ja hämmentäen ja itse kiistäen ja kyseenalaistaen. Tällaisista naamioitumis- ja harhautustekniikoista käytetään siis yleisnimeä maskirovka.

Kuullostaa vähän alkuruualta ja sitä se usein on Venäjän kohdalla sodissa ollutkin. Ukrainassa vihreät miehet – tunnuksettomat sotilaat – tulivat maahan ja valtasivat Krimin. Kaikki kyseenalaistettiin ja kiistettiin. Ja onhan Putinin Venäjä kiistänyt koko sodan Ukrainassa.

Venäjää onkin pidetty harhauttamisen mestarina.

Voi hyvin kysyä, että onko Itämerelläkin nyt tapahtuva tätä samaa? Jonkun tekemänä, jonkun tilauksesta?

Minusta ainakin tuntui niin kovin fiksulta sotkea Kiina jollain tavalla tuohon Balticconnector -tuhoon. Hongkongin lipun alla kulkenut konttialus Newnew Polar Bear rikkoi kaasuputken. Sen on myös Kiina myöntänyt. Oliko teko vahinko? Tokkopa. Mutta kaikki muu tietenkin kiistetään ja eihän välttämättä Kiina tässä ns. virallisesti valtiona ollut mukana, sillä Kiinan kytkemiseksi tähän vyyhtiin riitti toki vain se, että rahtilaiva oli sieltä. Mikä oli Venäjän rooli? Sitä emme tiedä. Olisiko maskirovkaa parhaimmillaan?

Ja nyt taas kiinalaisalus Itämerellä ja juuri siellä missä tapahtuu ja juuri silloin kun tapahtuu. Datakaapelit poikki. Sillälailla.

Entinen ala-asteen koulunjohtajani Matti Kytömäki, joskus totesi vilkkaalle pikku-Heinoselle ja kaverilleni, että ”Kuka kerran keksitään, sitä aina epäillään”. Lainaan koulunjohtajaa Itämerenkin tapahtumiin…

”Kuka kerran keksitään, sitä aina epäillään.”

Näin siis taidokkaasti hämmentäen on mahdollista naamioida tapahtumat jonkun muun tekemäksi. Ja tällaiseen usein sisältyy myös erilaiset ”hyödylliset idiootit”, jotka saadaan tekemään sitä ja tätä, rahalla tai muulla, ja mielellään vielä jonkun muun maan kansalaisina ja passeilla. Esimerkiksi jonkun ukrainalaisen saaminen tekemään jotain on erityisen herkullista. Ja sehän ei tietenkään tarkoitus.

Pahimmillaan maskirovkalla luodaan olosuhteet, jotka oikeuttavat konventionaaliseen aseelliseen hyökkäykseen. Niin, me muistamme mm. Mainilan laukaukset. Ja harhauttamisesta on muuten kyse monessa muussakin sodankäynnissä. Aikanaanhan, kun Israelin silloiselta pääministeriltä, muuten ukrainalaistaustaiselta Golda Meiriltä kysyttiin 1970-luvulla, että onko Israelilla ydinase, niin rautarouva vastasi: ”Ei ole, mutta tarvittaessa käytämme sitä.” Sama muuten pätee tämänpäiväiseen jalkaväkimiinakeskusteluunkin.

Ja mielikuvista on kyse ollut sodissa ja sotienne taustalla, rauhankin ajassa, monet muutkin kerrat ja samaa oli myös aikanaan minusta meillä uskotellussa, että Neuvostoliittoa myötäilemällä onnellisesti suomettuen YYA-Suomessa eläen olisimme suojassa, tai samaa oli myös uskottelussa pahan hetken varalla pelastavassa Nato-optiossakin tai nykyisessäkin vakuuttelussa, että ”Ei koskaan enää yksin”. Snellmanilaisuuteen itse kuitenkin uskon eniten eli ”viime kädessä jokainen ajattelee lopulta itseään, turvaa oman.”

Ja kyllä oma vaikutuksensa aina on silläkin, että emme voi varmaksi tietää mitä toinen tekee vai tekeekö. Naton 5. artikla toimii tietyllä tavalla näin ja niin toimi Stalinkin, kun hän rauhaan lopulta talvisodan 105 päivän jälkeen suostui. Stalin nimittäin pelkäsi, että Iso-Britannia ja Ranska tulisivat Suomen avuksi keväällä 1940. Epävarmuus, tietämättömyys toimi.

Aikanaanhan kiinalainen sotastrategi Sunzin totesi sodankäynnin perustuvan harhauttamiseen…

Pääministeri Petteri Orpo vastasi puolustusvoimain komentaja, kenraali Janne Jaakkola keskustelun avaukseen

Pääministeri Petteri Orpo (kok) kertoi viikonloppuna, että valtiojohto tulee käymään keskustelun jalkaväkimiinojen tulevaisuudesta ja mahdollisesta irtautumisesta Ottawan sopimuksesta. Aihe on ollut jo pitkään esillä ja mm. Kokoomus on kannattanut jalkaväkimiinakiellosta irtautumista jo vuodesta 2012 lähtien. Venäjän laajennettua yli kymmenen vuotta kestäneen valloitussotansa Ukrainassa helmikuussa 2022 täysimittaiseksi hyökkäyssodaksi on asia saanut koko ajan yhä vahvempia äänen painoja.

Viime viikolla asia nytkähti merkittävästi eteenpäin, kun puolustusvoimain komentaja, kenraali Janne Jaakkola nosti asian esille. Puolustusvoimiemme korkein johto avasi keskustelun ja toivoi sitä, rajusti muuttuneessa maailmassa. Venäjän toimet Ukrainassa ovat osoittaneet, että perinteisen sodan ja maavoimiinkin perustuvan hyökkäyssodankaan uhka ei ole Euroopasta kadonnut. Laajaan ja mittavaan, mutta myös omiakin miestappioita halveksuva sodankäyntiin perustuvassa Venäjän maahyökkäyksessä miinat ovat keskeisessä roolissa. Ns. miinakauhu toimii edelleen ja pysäyttää jo yhdellä räjähdyksellä etenijän. Samaan aikaan myös jalkaväkimiinat ovat kehittyneet ja ne voidaan myös deaktivoida sodan päätyttyä ja uhan mentyä ohi. Miinat eivät siis enää jäisi maahan siviilien vaaraksi vuosikymmeniksi. Näin ei toki meillä ennenkään ole käynyt, sillä miinoitukset on meidän sodankäynnissä aina tehty suunnitelmallisesti ja merkiten. Mutta deaktivoitavat miinat osaltaan ovat poistaneet tämän huolen ja perustelun Ottawan sopimukselta.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok) käynnisti jalkaväkimiina-casesta selvityksen jo kesällä ja sen pohjalta Puolustusvoimat arvioi jalkaväkimiinojen tarpeellisuutta. Tavoite on, että selvitys saadaan käyttöön lähiaikoina.

Hyvä, että keskustelu nyt avataan, niin valtionjohdon kuin parlamentaarisestikin. Kysyä pitää, että mikä eduskuntapuolue voisi vastustaa oman maamme parasta puolustamista? Ja vielä kun hyvin tiedämme, että tällaisesta kiellosta pahimmalla hetkellä hyötyy vain hyökkääjä. Meidän kohdalla se olisi tässä maailmassa Venäjä. Venäjä, joka ei muutu.

Itse toivon, että ratkaisu saadaan tehtyä lähikuukausien aikana. Paras päivä olisi tänään ja hyvä on vielä huomennakin.

Ja jalkaväkimiinat toimivat juuri niin kuin Israelin ydinasekin:

”Ei ole, mutta tarvittaessa käytämme sitä.”

Pelkkä epäily siitä, että edessä oleva tanner on miinoitettu saa aikaan sen epävarmuuden – miinakauhun.

….

Kello 20.02 ja kotona. Kunnanhallitus vielä illassa, mutta budjetin käsittelyn siirsimme viikolta teknisten asioiden takia. Muutamat taustamateriaalit saatiin käsittelyn kannalta liian myöhään ja myös budjettikirjan uusi versio hieman oli jäänyt käsittelyn kannalta vajavaiseksi.

 

Kommentit