Auschwitzin uhrimäärän arvioidaan olleen 1,1–1,5 miljoonan välille.
Natsi-Saksa loi toisen maailmansodan aikana Puolan Oswiecimiin Auschwitziksi nimeänsä maan päällisen helvetin. Saksalaiset murhasivat tuhoamisleirillään viiden toimintavuoden aikana noin 1,1 miljoonaa ihmistä. Valtaosa murhatuista melkein miljoona oli juutalaisia. Kaiken kaikkiaan holokaustissa murhattiin ja kuoli noin kuusi miljoonaa juutalaista.
Tänään minulla oli mahdollisuus vierailla Auschwitzissa. Se ei ollut kunnia. Enkä tiedä mitä se oli. Ehkä se oli eniten velvollisuus.
Kerran elämässä tehtävä velvollisuus.
Auschwitzin leirialueeseen kuului kaiken kaikkiaan kolme eri keskitysleiriä. KL Auschwitz I oli pääleiri ja sen rakentaminen alkoi toukokuussa 1940 lähelle Oświęcimin keskustaa. Tämän ykkösleirin pääportin päälle laitettiin leirin ensimmäisen komendantin Rudolf Hössin johdolla Dachaun motto ”Arbeit macht frei” eli ”työ vapauttaa”. Rautakirjaimin kirjoitettu viesti oli pysäyttävä.
Toinen eli KL Auschwitz II ns. Auschwitz-Birkenau oli varsinainen tuhoamisleiri, jonka rakennustyöt aloitettiin seuraavan vuoden lokakuussa 1941. Vuonna 1942 Birkenaun muutettiin varsinaiseksi tuhoamisleiriksi. Päivä päivän jälkeen kansanmurha jatkui ja sen neljässä kaasukammiossa. Tuhoamisleirin krematorioissa kuolema seurasi kuolemaan aina vuoteen 1944 asti.
Naiset, lapset, sairaat, vanhukset ja vammaiset riisutettiin välittömästi muka suihkua varten. Tosiasiassa heidät saatettiin kaasukammioon.
Kokemus oli pysäyttävä. Järkyttävä. Laskin yhden kukkasen uhrien muistoksi. Ristin käteni ja pyysin, ettei koskaan enää.
Mieleeni hiipi Paavi Johannes Paavali II:n sanat Auschwitzistä:
“Auschwitzissa ei voi ainoastaan käväistä. Täällä on mietittävä syvällisesti sitä, missä vihan rajat kulkevat”
💔
Krakovassa riittää kyllä paljon nähtävää. Kaupungin sydän, vanha kaupunki, on yksi Unescon maailman perintökohteista. Krakovahan oli Puolan pääkaupunki peräti tuhannen vuoden ajan, vuodesta 500 aina 1500-luvulle asti, ja kaupungin lukuisat nähtävyydet kertovat tarinaa sen pitkästä historiasta. Kuninkaallisen asemansa Krakova säilytti pääkaupungin siirryttyä Varsovaan, sillä kuninkaat kruunattiin vielä tämänkin jälkeen siellä ja tänne heidät myös haudattiin.
Krakovan Rynek Główny -suurtori on koko Euroopan suurin keskiaikainen aukio. Magdeburgin kaupunkioikeuksien mallin mukaisesti suurtorilta lähtee yhteensä kaksitoista katua eri ilmansuuntiin. Suurtorin 1300-luvulla rakennettu, eriparisin tornein varustettu, Mariankirkko kiinnittää huomion tyylillään, mutta myös aina tasatunnein, kun sen korkeimmasta tornista soi Hejnalin sävelmä. Tämän Krakovan hymnin muuten soittaa aina oikea trumpetinsoittaja.
Juutalaisten kohtalo ja elämä on tässä kaupungissakin vahvasti läsnä ja onneksi myös tänäänkin elää. Kazimierzin vanha juutalaiskaupunginosa kantaa harteillaan osaltaan ihmiskuntamme synkkää historiaa. Juutalaisten kaupunginosan asukkaat siirrettiin aikanaan keskitysleireille. Tänään kaupunginosa on jälleen onneksi täynnä elämää ja mikä kauneinta ennen muuta kaupungin nuorten eloa ja elämää.
Elämä siis lopulta voitti.
Joen toisella puolella sijaitsee Podgórzen vanha teollisuusalue. Siellä sijaitsi myös Fabryka Emalia Oskara Schindlera. Tämä Oskar Schindlerin vanha emalitehdas tuli tunnetuksi aikanaan Steven Spielbergin menestyselokuvasta Schindlerin lista. Tehtailija Oskar Schindler nimittäin pelasti ainakin tuhat juutalaista kuolemalta. Schindler siirrätti juutalaisia turvaan kotiseudulleen Tšekin Brněneciin ja tänään emalitehtaassa toimii historiasta kertova museo.
Krakovassa on toki paljon muutakin nähtävää, joista nyt voisi mainita ainakin Wawelin linnan ja sen Rubensin ja Leonardo da Vincin taideteokset, jalokivet, kuninkaiden haudat ja vielä lohikäärmeen luolan. Krakovan kaupungin pitkästä historiasta kertoo myös sen yliopisto. Vuonna 1364 perustettu Krakovan yliopisto on Keski-Euroopan toiseksi vanhin yliopisto, missä aikanaan muuten opiskeli 1400-luvulla myös ala-asteen historian tunneiltakin tuttu tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikus. Miestähän ei tuolloin uskottu, mutta tottahan se oli, että maa kiersi aurinkoa.
Ja kiertää tänäänkin kaiken ihmisten hulluuden ja julmuuden jälkeen ja jälleen sen aikanakin.
Koskettava viikonloppu paikassa, mikä jokaisen tulisi ainakin kerran elämässä paikan päällä kokea. Ja paavin sanoin ajatuksella elää.