Isyysvapaalle. Komento takaisin.

Blogi, keskiviikkona 07.11.2012

Näin se kalenteri muuttuu ja nopeasti. Viime yönä perheemme kasvoi yhdelle pienellä vauvalla. Yö siis Kanta-Hämeen Keskussairaalassa missä aivan mahtava palvelu ja ihastuttava ja sydämellinen kätilö piti äidistä ja syntyneestä lapsesta mitä parhainta huolta.

Tapani mukaan haluamme pitää lapsemme poissa julkisuudesta. Toivonkin, että jos joku lehti tai media nyt haluaa tästä kirjoittaa niin pidättäytyisi tässä ja siinä, että isyysvapaalle isä jää ja kannustaa muitakin isiä jäämään. Riittänee siis tiedoksi täälläkin tämä, että perheemme on kasvanut. Ja haluan kiittää kaikista onnitteluista ja viesteistä.

Itse pidin aikanaan myös ensimmäisestä lapsesta isyysvapaan ja niin pidän nytkin. Se on minusta vähintä mitä vauva, äiti ja perhe voi vaatia ja ennen muuta ansaitsee. Tulen siis jäämään nyt tästä aamusta lähtien pariksi viikoksi alkuun isyysvapaalle. 

Haluan tällä esimerkillä myös kannustaa kaikkia isiä käyttämään isyysvapaata ja olemaan perheen kanssa heti syntymän jälkeen tai perheen parhaaksi katsomana hetkenä. Pääministerimme Jyrki Katainen muutti ainakaan maatamme ja osoitti silloin valtiovarainministerinä, että mikään tehtävä ei ole niin tärkeä kuin Isän tehtävä. Hän teki esimerkillään isyysvapaasta kunnia-asian ja olen siitä enemmän kuin iloinen. Isyydestä saa ja pitää nauttia ja perhe ansaitsee myös iskänsä.

Näinä viikkoina tiivistän bloginikin vain ”Päiväunimerkintöihin”. Eli lyhyesti kun kotona hiljaista tyyliin.

Ehkä tämän päivän sana on Isyysvapaa ja siksi siitä muutama sananen.

Olemme nimittäin nyt edelleen pidentämässä isyysvapaata. Se ei vielä koske meitä tämän vuoden isiä, mutta ensi vuoden isiä ja perheitä hyvinkin. Isän käyttöön tarkoitettua vapaata tulee olemaan jatkossa 54 arkipäivää. Eikä tämä pitempi isyysvapaa lyhennä myöskään äitiys- tai vanhempainvapaakautta.

Tänä vuonna isä voi pitää isyysvapaata yhteensä 18 arkipäivää yhtä aikaa äidin vapaan kanssa. Lisäksi meillä isillä on mahdollisuus myös isäkuukauteen. Isäkuukausi syntyy kun äiti jättää isän käytettäväksi vähintään 12 vanhempainrahapäivää, jolloin isä saa niiden lisäksi 1-24 lisäpäivää.

Ensi vuonna juttu siis muuttuu niin, että syntyy uusi Isien aika eli ainoastaan isille tarkoitettu 54 päivän vapaa joka siis korvaa nykyisen isyysvapaan ja isäkuukauden. Eli äidin ei enää tarvitse nipistää omastaan tai mitään muutakaan vaan ensi vuonna kaikilla isillä on mahdollisuus pitää 54 päivää isyyslomaa. Ja toivon sydämestäni, että kaikki työpaikat ja työyhteisöt tähän myös kannustavat. Tavoitteenamme on lisätä isien pitämiä perhevapaita.

Selvitysten mukaan nimittäin isät käyttävät parhaiten heille erikseen korvamerkittyjä vapaita. Sen sijaan nykyistä isäkuukautta on käytetty vähemmän ja sitä onkin pidetty vaikeasti ymmärrettävänä ja epäselvänä. Nyt siis homma selkeytyy kun ”Jyrki”-malli astuu voimaan. Jyrki-mallissa kaikilla isillä on oikeus 54 päivään isyyslomaa.

Ja samaan aikaan siis äitiysvapaan ja kumman tahansa vanhemman käyttöön tarkoitetun vanhempainvapaan pituudet pysyvät ennallaan.

Eli kokonaisuutena aika lapselle siis kasvaa kahdella viikolla kun yhteen lasketaan äidin, isän ja yhteinen vanhempainvapaa aika. Tämä on siis jälleen yksi arvovalinta ja hyvä jatko Jyrki Kataisen aloittamalle tielle – siksi pidennystä kutsutaan Jyrkin-malliksi.

Pidempi isyysvapaa on siis totta ensi vuoden alusta syntyville vauvoille. Onnea jo heille kaikille.

Kello 22.32 ja kahden lapsen isänä kotona yhden kanssa. Se lupaamani päiväuni-päivitys jäi tekemättä isyysvapaalla päiväunien takia. Siis omienikin. Huomenna taas. Kiitos valtavasta määrästä onnitteluja.

 

 

Kommentit