Islannin ilmavalvonta puhuttaa.

Blogi, tiistaina 06.11.2012

Olen viimeisten kuukausien aikana istunut kymmeniä kokouksia ja palaverejä liittyen Puolustusvoimiemme suunnitelmiin osallistua Pohjoismaisena puolustusyhteistyönä Islannin ilmavalvontaan kolmen viikon ajan vuonna 2014. Siis kolmen viikon jaksosta on nyt väännetty kättä monta kuukautta ja viime viikkoina joka päivä ja sama tahti jatkuu. Tänään puolustusvaliokunnassa oli jo asiantuntijoita Ruotsistakin kertomassa heidän suunnitelmista osallistua vastaavaan operaatioon ja itseasiassa homma menee niin, että teemme yhdessä päätöksen Ruotsin kanssa osallistumisesta.

Kyseessä siis sitä kauan kaivattua ja sen nimeen vannottua Pohjoismaista puolustusyhteistyötä. Ja tämän yksi innokkain puolustaja ja eteenpäin viejä on ollut SDP:n ulkoministeri Erkki Tuomioja. Hän on asian valmistelevastuussa ja hän asian myös esittelee. Siksi hieman erikoisia piirteitä on tämäkin tapaus saanut ja nimenomaan SDP:n sisältä. Joku aika sitten täällä epäilin eripuran juontavan juurensa demarien suunnittelemiin ministerikierrätyksiin ja tänään aihe sai myös lisää vastakaikua eduskuntakeskusteluissakin. Näyttää siltä, että Tuomiojalta halutaan mattoa vetää alta oikein huolella.

Yhteistyö alkoi ns. NORDEFCOna 2009. Silloin Pohjoismaiden puolustusministerit allekirjoittivat sopimuksen tai pöytäkirjako se oli juuri pohjoismaisen puolustusyhteistyön vahvistamiseksi ja tehostamiseksi. Homma läjti liikkeelle ns. Stoltenbergin raportista, missä linjattiin 13 yhteistyön mallia joista yksi nimenomaan ilmavalvonta ja muita yhteiskunnan turvallisuus, rauhan rakentaminen, sotilaallinen yhteistyö jne. Ideana se, että kun Norja, Tanska ja Islanti ovat Naton jäseniä ja taasen me Ruotsi ja Tanska taas mukana EU:ssa niin meillä olisi yhteinen malli toimia. Tämän nimeen ovat vannoneet niin veljet keskeltä, vasemmalta kuin oikealtakin ja pääarkkitehtinä nyt tässä ensimmäisessä isossa konkreettisessa hankkeessa Erkki Tuomioja.

Näyttää siis siltä, että Pohjoismaisen yhteistyön nimiin kyllä vannotaan vaalikeskusteluissa ja heilutellaan Nato-mörköä. Henki se, että Pohjoismainen yhteistyö on hyväksi. Mutta näyttää siltä, että tämä jää vain puheiksi ja kun olisi konkreettisen tekemisen paikka niin yhteistyötä ei halutakaan.

Kyseessä siis olisi yhteinen vain kolmen viikon mittainen ilmavalvontatehtävä. Se olisi erinomainen harjoitus ilmavoimillemme ja olisikin osa muutenkin tehtävää harjoittelua ja jopa yhteistäkin harjoittelua. Vielä ei ole ratkaistu osallistuisimmeko Ruotsin kanssa vain valvontaan vai myös ns. tunnistelentoihin. Eli olisimmeko valmiita mahdollisen rajaloukkauksen aikana tunnistamaan lentäen maasta käsin tunnistamattomaksi jääneitä koneita. Se siis edelleen avoinna.

Mutta mielenkiintoiseksi tämä menee. Itse olisin valmis tähän Pohjoismaiseen yhteistyöhön osallistumaan. Hyvin selväksi on tullut sekin, että kolmenkin viikon jaksosta saataisiin kokemuksia ja oppeja joita voitaisiin hyödyntää muissakin tehtävissä. Harjoitukselle olisi siis tällainenkin puoli.

Mutta katsotaan mitä huominen tuo. Toivottavasti Pohjoismaisen yhteistyön korttia ei nyt pelata musta pekka kasaan sillä silloin kortteja ei enää paljoa olekaan jäljellä. Yksin emme varmasti jatkossa pärjää.

Huomenna olen aiheesta keskustelemassa laajemmin sitten Ylellä kello 14.30 Ajantasan Vallattomasti valtiopäivillä -ohjelmassa. Keksustelu jatkuu ja hyvä, että nykyisin näistäkin kysymyksistä voidaan ja halutaan keskustella avoimesti.

Kello 17.31 ja juuri kotiin. Tänään eduskunnassa siis valiokunnissa asioita eteenpäin. Ympäristövaliokunnassa mm. Maankäyttö ja rakennuslainuudistamista ja öljynsuojarahaston jatkon askelmerkkejä ja puolustusvaliokunnassa sitten tuota Islanti asiaa.

Istunnossa iltapäivällä sitten monta mielenkiintoista keskustelua. Aikanaan 2007 kollegani Juha Hakola teki lakialoitteen 107 allekirjoituksen voimin vakavien rikosten valmistelun kriminalisoimiseksi. Asia nousi esille silloin ns. Liedon rahakuljetusryöstön kohdalla ja siitä lähtien asiaa on viety eteenpäin. Viisi vuotta meni ja nyt asia eduskunnassa. Ei voi vauhdista kehua ja niiden viiden vuoden aikana on sattunut muitakin vastaavia juttuja joissa poliisi ei ole voinut puuttua rikoksen valmisteluun ja suunnitteluun. Nyt siis jatkossa murhan, kidnappauksen tai tapon tai esimerkiksi kouluammuskelun valmistelukin on rikos ja poliisilla oikeus puuttua hankkeeseen jo tässä vaiheessa eikä odottaa, että vaikkapa iso ryöstä lähtee liikkeelle ja vaarantaa pahimmillaan useiden ulkopuolisten turvallisuuden. Iso kiitos siis Juha Hakolan lisäksi nyt asian maaliin vievälle oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille.

Keskusteluissa esillä myös seksuaalirikollisten lääkehoito ja myös itse nostin esille vapautuvien vankien vaarallisuusarvioinninkin. Minusta edelleen väärin, että vaarallisuusarviointi tehdään vain elinkautisesta ja pitkistä tuomioista vapautuville. Eikös sellainen olisi syytä tehdä vaikkapa tuollaiselle koulusurman valmistelusta kiinni otetulle vaikka tuomio olisi suunnitteluvaiheessa vain vuosia? Minusta olisi.

Mutta näin siis taas tositoimissa eduskunnassa. Kunnankin asiat tänäänkin puhuttaneet ja työllistäneet ja pelonsekaisin tuntein vain odotan seuraavaa nelivuotiskautta kun pöydällä on suuret sote-ratkaisut ja muut rakenneuudistukset. Siinä ei enää pelkät maanantai-päivät kunta-asioiden hoitoon riitäkään. Vaaditaan aikaa ja paljon. Ja töitä se teettää. No katsotaan miten paketti lähtee rakentumaan ja varmasti tehtäviin löytyy henkilöt joilta oikeasti löytyy nyt paljon enemmän arkipäiväaikaa kuin nyt näinä viime vuosina on tarvittu. Se tarve tullee olemaan sama kaikissa kunnissa ympäri Suomenmaan.

 

Kommentit