Terve mies terveessä ruumiissa. Hyvää Miesten Viikkoa -kaikille.

Blogi, maanantaina 05.11.2012

Tänään aloitetaan uusi viikko tallipäällikkö Ben Zyskowiczin kanssa Helsingissä Lasipalatsilla Nenäpäivän showlla. Radion Voicen vieraana olemme kello 11.00 alkaen ja saa nähdä mitä tuleman pitää.

Loppupäivä sitten täällä Lopella jälleen. Ohjelmassa puheenjohtajisto, ylimääräinen kunnanhallitus, valtuustoryhmän kokous ja varsinainen valtuustonkokouskin. Niin ja sen perään vielä luottamuspaikkaneuvotteluiden avauspalaveri. Johan siinä onkin yhdelle maanantaille.

Hyvä päivä takana. Kello 20.54 ja juuri kunnantalolta kotiin. Mutta kyllä tänään hauskin hetki koettiin Benin kanssa Radio Voicella Nenäpäivässä. Marianne Tuominiemi veti päivän showta ja jouduimme todelliseen piipapenkkiin viihemaailman kysymysten kanssa. Idea oli siis se, että kun normaalisti missit laitetaan vastaamaan politiikkakysymyksiin sun muihin niin nyt poliitikot laitettiin vastaamaan viihdemaailman kysymyksiin. Siis Seiska-tietämys laitettiin puntariin. Ja aika hyvin taisimme selvitä. Jätimme myös Benin kanssa Voicelle lahjaksi kaksi Janne Markkasen tekemään poliittista sarjakuvaa nimmareilla ja ne menevät nyt huutokauppaan Nenäpäivän hyväksi.

Aika mahtavaa oli myös se, että Lasipalatsilla tultiin Nenäpäivän tuottajan toimesta oikein vartavasten kehumaan Lopen Lukiota. Loppilaiset nuoret ovat tehneet ihan ennätyskampanjaa hyvänasian eteen ja keränneet kuulemma maan ennätyspotin heti suurten yritysten jälkeen. Olivat enemmän kuin iloisia Lopen Lukion väestä ja Lopella Nenäpäivää vetävistä lukiomme toisen vuosikurssin opiskelijoista. Toivottavasti tämänkin hieno tempaus ja erilainen tekeminen innostaa ensi syksynä jälleen isommankin joukon valitsemaan opinahjokseen hyvän ja joustavan oman lukiomme. Siellä tehdään hauskaakin ja opiskellaan hymyssä suin. Nenäpäiväkin sen on osoittanut.

Helsingistä sitten vauhdilla Lopelle ja viiden kokouksen iltaan. Kunnanhallituksessa ensin pitkä ja perusteellinen keskustelu nyt rakentamispäätöstä odottavasta Kirkonkylän Eskaritalosta. Talon rakentaminen on menossa yli 400 000 euroa yli budjetin ja nyt kunnanhallitus päätti yksimielisesti, että asia vaatii lisää selvittelyä miten etenemme. Haluan nyt täälläkin alleviivata, että kh:ssa ei kukaan kyseenalaista Eskari-talon tarpeellisuutta ja varhaiskasvatuksen lisätilantarvetta. Ei tietenkään. En olisi itse kunnanhallituksen puheenjohtajana lähtenyt edes tätä urakkaan ns. vetunojassa eteenpäin viemään jos olisin sitä mieltä, että taloa ja tiloja ei tarvita. Totta kai tarvitaan ja totta kai talo pitää rakentaa. Nyt vain kyse siitä, että miten 930 000 euron budjetiin suunniteltu rakennus voi yhtäkkiä maksaakin yli 1,4 miljoonaa euroa. On syytä pohtia, että olisiko talo tehtävissä hyväksi toisenlaisellakin ratkaisulla. Emme siis ole nipistämässä tiloja emmekä pihoja ja muutakaan. Mutta haluamme nyt hieman selvittää miksi kustannusarvio ja ohjeistuksemme on pettänyt näin pahasti.

Mutta voin luvata teille blogini loppilaisille lukijoille, että Eskari-talo tulee. Se voi hieman nyt viivästyä, mutta se tulee ja sen perään vastaavat tilat ja koululaajennukset ja remontit myös Launosiin ja Läyliäisiin. Mutta tarkasti tässä on pakko elää ja huolehtia siitä, että eurot riittävät huomennakin.

Sitten kunnanhallitus laittoi eteenpäin myös Vojakkalan koulun myynnin ja valtuusto hyväksyikin yksimielisesti kaupan. Nyt koulusta rakentuu pitopalvelun ja sen oheisjuttujen keskus. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja Vojakkalan kylä saa koulustaan uuden elämän kautta sykkivän keskuksen. Valtuustokin siunasi asian ja näin kauppa saadaan maaliin. Valtuusto myös hyväksyi ilman puheita veroprosentin ja kiinteistöveroprosentit ensi vuodelle. Nyt kun talous on laitettu tasapainoon niin tällaisetkin asiat menevät eteenpäin ilman korotuskeskusteluja. Hyvä niin.

Ainoastaan Metso-metsien suojeluasia lähettiin takaisin valmisteluun. Valtuusto halusi yksimielisesti vielä käydä hieman asiaa läpi ja minusta se on ihan paikallaan. Jos järkevä paikka Metso-alueeksi löytyy niin varmasti siinä voi edetä. Mutta en itse kannata Iso-Korkeen muuttamista näin vaan haluan jatkossakin kehittää sitä myös lähiliikunnan eli lenkkipolkujen ja hiihtolatujen ja vastaavien alueena ja toisaalta koulujemme lähimetsänä mm. puulajipuistoineen. Mutta esimerkiksi Pirunlinnan alue voisi hyvin tässä olla kohde jos siihen yhteinen tahtotila löytyy ja sitä halutaan nyt vielä selvittää.

Ihmetystä sen sijaan aiheutti keskustalaisten hyökkäys Sirpa Hopearuohon senioritaloaloitetta vastaan. Sirpa teki aloitteen, että Lopen kunta yhdessä taloualueellamme toimivien senioritalojen kanssa selvittäisi, että löytyisikö jolta kulta halua rakentaa tällainen talo Lopellekin. Talolle on selkeää tarvetta ja Sirpan aloite on saanut runsaasti palautetta aikaan ja keskustelua. Nyt kokoomus esitti, että käytäisiin vielä yksi keskustelu toimijoiden kanssa Riihimäellä toimivan Kotokartano-tyyppisen senioritalon saamiseksi Lopelle. Tällaista taloa ei Lopella ole eikä sellaista näköjään tänne halutakaan. Äänestyksessä esityksemme asian eteenpäin viemisestä tyrmättiin. Kummastuttaa.

Minusta nimittäin tällainen talo olisi erinomainen lisä Lopelle. Talo siis missä olisi kivan kokoisia vuokra-asuntoja ikäihmisille ja sitten samassa talossa yhteisiä tiloja esimerkiksi ruokailuille ja oleskelulle. Ja sellainen miljöö missä olisi myös tarjolla kotipalvelua ja hoito ja hoivaakin omien tarpeiden mukaan. No tällaista ei nyt eteenpäin viedä ainakaan tällä tavalla. Täytyy siis pohtia muita malleja ja ehkä löydämme vielä hyvän ratkaisun. Senioritaloa tarvitaan Lopellakin.

Sirpa Hopearuoho teki valtuustossa myös toisen hyvän ja kannatettavan aloitteen. Hän esitti, että Lopen sairaalanmäestä voitaisiin siirtää lääkärinvastaanotto kirjaston takana olevaan uuteen Terveystaloon. Siis sisäisin järjestelyin edetä niin, että lääkäri olisi keskellä kylää ja tasaisella maalla. Itse allekirjoitin Sirpan aloitteen ja toivottavasti se johtaa tulokseen. Moni ikäihminen on toivonut, että terveyskeskuksen palvelut olisi parempi olla lähellä linja-autoasemaa ja keskustaa eikä vaikeakulkuisen mäen päällä. En edes tiedä miksi joskus vuosikymmeniä sitten talo on edes rakennettu niin vaikeakulkuiseen paikkaa. Mutta nyt Sirpalta jälleen hyvä ikäihmisiä helpottava aloite. Sirpalle siis pisteet.

Valtuuston jälkeen sitten vielä lyhyt palaveri puolueiden kesken luottamuspaikkajaosta. Tavoitteemme on selkeä, että hommassa voitaisiin edetä reippaallakin tahdilla. Neuvotteluissa tänään erinomaisen hyvä henki ja yhteinen tahtotila mennä eteenpäin. Näin ne ajat vaan muuttuvat ja toivottavasti tämä myös jatkuu. Tällaisesta minä pidän.

Mutta huomenna sitten taas eduskuntaan ja valtakunnan politiikkaa. Teille blogini lukijoille jo paljastan, että päivieni ohjelmaan voi tulla piankin muutoksia. Jään heti vauvamme syntymän jälkeen isyyslomalle. Minusta lapseni ja perheeni sen ansaitsee. Eikös vaan.

 

Kommentit