Iske ja murra! ūüí™ūüŹľ – H√§meess√§ on voimaa ja Parolassa panssareita

Blogi, tiistaina 15.10.2019

Tänään oli työvierailu Hattulassa ja Hämeenlinnassa. Kävin tutustumassa Panssariprikaatin ja puolustusteollisuusyhtiö Patria Landin toimintaan tai oikeastaan jälleen kävin niissä vierailulla ja lähinnä päivittämässä ajankohtaisen tilanteen. Enemmän kuin tuttuja paikkoja siis minulle, mutta aina tärkeä päivittää tilanne ja varmistaa, että mennään oikeaan suuntaan. Nyt jälleen erityisesti puolustusteollisuutemme päällä vähintäänkin epävarmuuden pilviä jos ei vielä synkkiä. Myös Puolustusvoimissa hieman viime kautta enemmän huolenaiheita ja epävarmuutta, mutta itse uskon, että siellä suunta säilyy oikeana ja vahvaa länsikumppanuutta ja myös Nato-kumppanuutta edelleen syvennetään ja vahvistetaan. Uskon, että tämän nykyisen hallituksen aikana tullaan viime kauden kriittisistä puheista huolimatta järjestämään maassamme myös yksi suurimmista sotaharjoituksista eli viime kauden kritiikki ei suuntaa onneksemme tosiasiallisesti ole muuttamassa.

Mielenkiintoinen vierailu jälleen Panssariprikaatissa. Ja olihan hieno törmätä myös ystävääni Santeri Nousjokeen, joka kuuluu ensimmäisten varusmiesten joukkoon, jotka koulutetaan Panssarihaupitsi K9 Moukarin käyttäjiksi. Särmiä kavereita!

Parolannummella aamupäivällä esiteltiin muun muassa Panssariprikaatin kalustoa ja koulutusta sekä keskusteltiin erityisesti maavoimien kehitysnäkymistä. On tärkeä huolehtia, että maavoimien tarpeet ja myös kaluston uusiminen ei jää Ilmavoimien suuren HX-hankkeen eikä myöskään Merivoimien Laivue 2020 -jalkoihin. Uskottavat maavoimat ovat kuitenkin puolustuksemme kivijalka ja perusta. Itseasiassa moni maa on nyt ottamassakin meistä mallia ja vahvistamassa puolustustaan myös ns. perinteisen sodankin uhkaa vastaan.

Panssariprikaatissa tehty myös hyvää työtä ja siitä kertoo mm. se, että varusmiesten palveluksen keskeyttäminen Panssariprikaatissa on ollut pitkään maamme alhaisimpia. Järven Pekan aikana parhaillaan reilusti alle kymmenen ja nyt noin 11%. Hyvä, että nuorista pidetään hyvää huolta! Ja liian helposti tehtyä keskeytyspäätöstä vielä muuten joskus helposti katuu. Tuore komentaja Tero Ylitalo kävikin tätäkin aihetta hyvin tänään läpi.

Maavoimilla myös edessä kaluston uusimistarpeita ja näistä nyt pidettävä kiinni. Myös kertausharjoitusten määrää pitää voida edelleen nostaa. Vain harjoittelemalla reservin osaaminen pidetään riittävällä tasolla. Myös kantahenkilökunnan määrää pitää voida vahvistaa ja siksi tärkeää ettei kouluttajien määrärahojen annettaisi nyt hallituksen esityksen mukaisesti laskea tästä vuodesta ensi vuoteen. Tulemme tekemään tästä lisämäärärahasta esityksen ensi vuoden budjettiin. Puolustuksesta ei saa eikä ole varaa nyt leikata.

Iltapäivällä vierailu vielä kollegoiden kanssa Patrialla, missä kuulimme ajankohtaisia kuulumisia puolustusteollisuutemme isoimmalta ja kävimme myös tehdaskierroksella Patrian Hämeenlinnan tehtaalla.

Isoja hankkeita menossa eteenpäin ja toivottavasti nyt maamme asevientipolitiikka ei asetu tässä ongelmaksi. Näyttää siltä, että hallitusohjelman epätarkat uudet kirjaukset huolestuttavat alantoimijoita ja silloin helpolla on uhattuna myös suomalaiset työpaikat ja lopulta korkea osaaminen. Toivottavasti saamme pian myös näihin asioihin selvyyttä.

Mutta hieno päivä. Kiitos Panssariprikaatille ja Patrialle!

Tänä vuonna 100 vuotta täyttäneet Panssarivaunujoukkomme ovat hyvässä iskussa! Ei muuta kuin perinteitä kunnioittaen: Iske ja murra!

Huomenna aamusta Helsinkiin ja sitten taas talousasiat pöydällä. Palailen niihin.

Kommentit