Unohtaako Rinteen hallitus kotihoidon? – Vanhustenhoidon ongelmat tulevat peruspalveluministeri Krista Kiurun käsissä tätä tietä vain pahenemaan

Blogi, maanantaina 14.10.2019

Vanhustenhoidon ongelmat ovat olleet pitkään tiedossa ja nykymenolla ne tulevat vain pahenemaan.

Näin se valitettavasti näyttää olevan. Viime vaalikaudella oli laaja yhteisymmärrys siitä, että vanhustenhoitoon tarvitaan lisää resursseja. Myös siitä oltiin varsin samaan mieltä, että myös lisää hoitajia tarvitaan. Ja myös siitäkin, että toimenpiteitä ei saa tehdä niin, että ratkaisut siirtäisivät ongelmia vain vanhustenhoidon toisesta paikasta toiseen paikkaan. Kyse siis siitä, että esimerkiksi sitovaa henkilöstömitoitusta ei pidä tehdä niin, että se imeisi hoitajat esimerkiksi kotihoidosta tehostettuun palveluasumiseen ja ympärivuorokautiseen laitoshoitoon. Siksi me esimerkiksi sanoimme selvästi, että yksin laitoshoitoon tehtynä 0,7 sitova hoitajamitoitus olisi ongelmainen sillä silloin sinne lain edellyttämät hoitajat jouduttaisiin ottamaan kotipalveluista jne. Ongelmat siis olisivat siirtyneet paikasta toiseen. Siksi me kokoomuksessa jo ennen vaaleja totesimme, että yksin 0,7 sitova hoitajamitoitus ei vanhustenhoidon ongelmia korjaa vaan sen lisäksi tarvitaan myös muita toimia.

Mutta alleviivataan nyt vielä, että Kokoomus ei siis vastusta 0,7 sitovaa hoitajamitoitusta vanhustenhoitoon.

Mutta nyt siis Rinteen hallitus on tekemässä tässä asiassa käytännössä kaikki mahdolliset virheet. Peruspalveluministeri Krista Kiuruhan lupasi, että 0,7 sitova hoitajamitoitus on ”muutaman tunnin työ” ja ”vain yksi lause lakiin riittää”. Tämä SDP antama lupaus itseasiassa siivitti isolta osin demarit myös vaalivoittoon ja pääministeripuolueeksi ja kuin palkinnoksi ihmisten sumuttamisesta Rinne pyysi vielä juuri Kiurun ministeriksi. Lupaus hakee häikäilemättömyydessään vertaistaan ja se on jo nyt täysin petetty.

Vanhustenhoitoon ei ole tulossa lainkaan hoitajamitoitusta. Nyt Rinteen hallitus on tekemässä lakiin kirjauksen henkilöstömitoituksesta. Tämä on siis täysin eri asia kuin hoitajamitoitus. Henkilöstömitoitukseen laskettaisiin mukaan myös Ei hoitoalan koulutuksen saaneet ja myös opiskelijoita. Julkisuudessa onkin jo epäilty, että tällainen laki tulisi pahimmillaan myös laskemaan vanhustenhoidon henkilöstön osaamistasoa ja myös palkkatasoa.

Ja mikä törkeintä tämä henkilöstömitoituskin on tulossa voimaan vasta aprillipäivänä 1.4.2023 eli saa nähdä mitä tulee vai tuleeko lopulta mitään. Isona ongelmana tässä on myös se, että Rinteen hallitus on sitonut jo käytännössä kaikki rahat muualle. Vanhustenhoitoon riitti ensi vuodelle lisää vain 5 miljoonaa. Ihan kokoluokkaa kuvaamaan voi todeta, että Rinteen hallitus käyttää omiin avustajiinsa vuodessa 8 miljoonaa euroa. Eli lähes tuplaten sen mitä vanhustenhoitoon lisää riittää. Arvovalinta sekin. Ja ei rahaa ole varattuna myöskään vuodelle 2023, kuin murto-osa tarvittavasta ja homma siis valitettavasti vesittymässä rumalla tavalla.

Ongelma tässä on se, että nyt Kiuru touhottaa valtavasti vain laitoshoidon 0,7 henkilöstömitoituksensa kanssa. Kun hoitajien tosiallista määrää ei olla juurikaan nostamassa ja samaan aikaan vanhustenmäärä ja keski-ikä nousee kovaa vauhtia niin tilanne tulee olemaan todella vaikea. Vanhusapalveluita tarvitsevia on maassamme nyt noin 93 000 ja määrä kasvaa koko ajan ja myös hoidon tarve kasvaa. Kotihoidon päivittäinen asiakasmäärä on noussut koko ajan. Meillä, kun Suomessa on vanhustenhoidossa hoitajilla jo nyt jopa 20-50 prosenttia enemmän asiakkaita hoidettavanaan kuin esimerkiksi Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa (NORDCARE-tutkimus).

Nykyhallituksen toimin kotihoito tulee jäämään juuri niin kuin viime kaudella jo sanoimme ja pelkäsimme ympärivuorokautisen hoidon varjoon. Suurin osa meidän vanhuksi on lisäksi vielä juuri kotihoidon piirissä. Sinne siis pitäisi mieluumminkin nyt lisätä resursseja, kuin siirtää niitä sieltä hoivakoteihin.

Mutta ongelma on se, että Kiurun johdolla tehdään nyt sitovaa henkilöstömitoitusta, mutta vain ympärivuorokautiseen hoitoon. Kotihoitoon ei siis tulisi sitovaa mitoitusta ja sen myötä edellä kuvaamani ongelmat lähtevät liikkeelle. Tosiasia on sekin, että juuri kotihoidossa työtä tekevät hoitajat ovat jopa ympärivuorokautista (laitoshoitoa) hoitoa tekeviä kuormittuneempia.

Samaan aikaan meillä asuu muuten myös kodeissaan monin paikoin ontuvien kotipalveluiden ja kotihoidon varassa useampi tuhat ikäihmistä joiden oikea paikka olisikin ympärivuorokautisen hoidon piirissä. Kotona asuminen ei aina ole enää edes inhimillistä ja näin osan kohdalla maassamme jo nyt.

Nyt siis pahimmassa tapauksessa ollaan tekemässä toimenpiteitä jotka vievät vanhustenhoitoa kokonaisuutena jopa huonompaan suuntaan. Nyt siis pitäisi unohtaa vaalipuheet, reilusti pyytää niitä anteeksi ja myöntää, että tuli luvattua vallanhimossa sellaista mitä ei voida näin hoitaa ja sopia, että tehdään vanhustenhoitoon toimenpiteitä kokonaisuutena ja niistä yhtenä sitova aito hoitajamitoitus vanhustenhoitoon.

Tänään ollut minulla hieman rennompi päivä. Koululaisilla täällä Hämeessä syysloma ja lupasin lapsille hieman aikaa maanantaille edes työviikkoni aluksi. Vain yksi kokous tänään. Suomen Metsästysmuseon kokous vain tänään ja hieman askelmerkkejä kohti tulevaa. Voisiko maassamme jatkossa olla museo missä metsästyksen lisäksi olisi esillä myös kalastus ja eränkäynti. Pohtimisen arvoista.

Huomenna sitten työvierailu Panssariprikaatiin ja Patrialle. Puolustusvaliokunnan työt edellä.

 

Kommentit