Irakin koulutusoperaation jatko pohdittava tarkasti – Eduskunnan puolustusvaliokunta kutsuttu myös koolle

Blogi, keskiviikkona 08.01.2020

Yöllä Iran teki odotetun kostoiskun ja aikalailla tarkkaan juuri niin kuin eilen ennakoin. Iraniin vallankumouskaarti ampui toistakymmentä ballistista ohjusta Ain al-Asadin ja Erbilin lentotukikohtiin Irakissa kostona Quds-joukkojen komentaja Qassem Suleimanin surmasta. Iran kertoi kansalaisilleen välittämässä viestissä iskun surmanneen 80 amerikkalaista.

Totuus taitaa olla toinen. Ohjukset ovat menneet selvästi kohteista harhaan. On olemassa kaksi vaihtoehtoa. Joko Iran epäonnistui iskussa pahan kerran, mitä itse pidän epätodennäköisenä, tai sitten Iran halusikin ampua ohi ja isku oli lähinnä tarkoitettu sisäpoliittiseksi viestiksi kostoa vaatineille iranilaisille. Itse uskon jälkimmäiseen.

Iran ei siis halunnut kärjistää tilannetta todenteolla tai ainakaan täydelliseen sotaan ja ampui ohjukset tarkoituksella ohi. Myöskään Yhdysvallat eivät reagoineet uutisten mukaan kuin osaan ohjuksista ja osa iskeytyi perille asti, mutta eivät ainakaan kaikkien osalta kohteisiin. Ainakin yksi ohjus olisi tuhottu C-RAM-konetykillä ja yhdysvaltalaisia oli ehditty varoittaa iskusta myös tutka- ja satelliittivaroituksen havaittua laukaisut. Sen sijaan Patriot torjuntaohjusjärjestelmät eivät tällaisissa iskuissa ole toimivia lyhyen lentomatkan ja nopean iskun takia.

Mutta itse uskon, että tarkoituskaan ei ollut tosiasiallisesti saada aikaan suurta tuhoa ja isoa uhrimäärää. Iran kertoikin heidän osalta operaation olevan päättynyt. Teheranissa ei siis todellakaan haluta täysimittaista sotaa Yhdysvaltojen kanssa.

Mutta mitä haluaa Yhdysvallat? Tai Trump? Toivottavasti ei kumpikaan niistäkään sotaa. Nyt tarvittaisiin malttia ja toivottavasti myös dialogia. Kuka tässä voisi toimia välittäjänä?

Niin ja mikä oli Iranissa samaan aikaan pudonneen ukrainalaisen matkustajakoneen putoamisen syy? Se on edelleen avoinna. Onnettomuus? Vahinko? Vai tahallinen alasampuminen? Koneen putoamisesta kuoli 176 ihmistä. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan uhreja olisi seitsemästä eri maasta. Mukana olisi ollut ainakin kymmenen ruotsalaista ja lisäksi 82 Iranin, 63 Kanadan, 11 Ukrainan, 4 Afganistanin, 3 Saksan ja 3 Britannian kansalaista. Tämä tiukentaa solmua entisestään.

Tänään aamulla keskustelin puhelimessa myös puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanervan kanssa. Päivällä saimme myös viestin, että puolustusvaliokunta kokoontuu huomenna myös ylimääräiseen kokoukseen. Istuntotauko siis puvin osalta keskeytyy ja palaamme pöydän ääreen. Saamme selvitystä tapahtumista Iranin ja Yhdysvaltain välillä, mutta ennen muuta tapahtumista Irakissa ja erityisesti Erbilissä. Meidän joukkoja nimittäin juuri siellä Yhdysvaltajohtoisessa OIR-koulutusoperaatiossa. ISIS-vastainen Operation Inherent Resolve -koulutusoperaatio on keskeytynyt, mutta joukkomme ja myös muiden maiden joukot ovat edelleen asemissa. Mitä jatkon suhteen tehdään niin se on edelleen avoinna ja pohdinnassa. Nyt minusta on tärkeintä edetä niin, että joukkojemme turvallisuus voidaan 100% taata ja silloin ehkä järkevintä olisi saksalaisten tapaan ainakin siirtää joukkoja tai kotiuttaa joukot ainakin osaksi aikaa. Tällainen koulutusoperaatio ei minusta ole mahdollinen ilman kyseisen maan tukea ja hyväksyntää ja nyt on epäselvää onko operaatiolla Irakin tuki vai koskeeko maastapoistumisvaatimus myös näitä joukkoja. Kokouksen tarkempaa esityslistaa yms. en ole vielä saanut enkä tiedä kokouksen tarkkaa sisältöäkään, mutta yleisesti se käsittelee juuri tätä OIR-operaatiota ja sen jatkoa ja myös viime päivien tapahtumia. Kokouksesta tiedotetaan tarpeen mukaan kokouksen jälkeen erikseen.

 

Kommentit