Indeksiin sitomista ei ole unohdettu – Nyt lapsilisä nousee suuremmissa perheissä

Uutiset, torstaina 13.11.2008

Hallituksen esitys lapsilisien tasokorotuksesta hyväksyttiin eduskunnassa. Sinivihreä hallitus on ryhtynyt määrätietoisesti toimiin lapsilisäjärjestelmän kuntoonlaittamiseksi ja vuosien aikana syntyneen jälkeenjääneisyyden korjaamiseksi. Tässä työssä lapsilisien indeksiin sitomisen edelle ajoivat korotuksia eniten ja kiireisimmin kaivanneiden perheiden etu. Tämän vuoden alussa lapsilisiä korotettiin yksihuoltajaperheille ja nyt tehdyllä päätöksellä lapsilisät nousevat ensi vuonna suuremmissa perheissä eli kolmannesta lapsesta alkaen. Eduskunta hyväksyi keskiviikkona äänestyksen jälkeen hallituksen esityksen.

– Tämä oli arvovalinta. Tasajako kaikille lapsille olisi merkinnyt vain kolmen euron korotusta ja nyt haluttiin ohjata kuitenkin selkeästi suuremmat summat isommille perheille joilla tutkimusten mukaan tarve oli huutavin, kertoi kansanedustaja Timo Heinonen, mutta painotti, että koko lapsilisäkokonaisuuden indeksiin sitomisesta ei kokoomuksessa ole luovuttu.

– Ministerimmekin ovat pitäneet asiaa edelleen esillä ja se tullaan hoitamaan kuntoon. Nyt kuitenkin selvisi, että isompi hätä oli näillä ryhmillä ja tämä oli sosiaalinen arvovalinta.

Vuoden 2009 alusta alkaen kolmannesta ja sitä usemmasta lapsesta maksettavat lapsilisät nousevat kymmmenen euroa kuukaudessa. Tarsokorotuksen jälkeen kolmannesta lapsesta maksetaan 141 euroa ja vastaavasti neljännestä lapsesta 161,50 euroa kuukaudessa. Viidennestä ja sitä useammasta lapsesta maksetaan 182 euroa kuukaudessa.

Hallitus perustelee korotusmalliaan useampilapsisten perheiden köyhyyden vähentämisellä.

Kommentit