Ilves kiipeää tänään salkoihin – Kustaa Vaasan hautajaispäivä 21.12. on Hämeen virallinen liputuspäivä, mutta miksi?

Blogi, tiistaina 21.12.2021

Hämeen maakunnan tunnus on ollut jo 1500-luvulta lähtien ilvesvaakuna. Vaakunnasamme on ilveksen lisäksi kolme tähteä ja neljä ruusua. Niille ei suoranaista virallista symboliikkaa ole, mutta monenlaisia olen kuullut. Viime valtuustokaudella otimme käyttöön Ilves-vaakunnan rinnalla myös oman maakuntalippumme. Hämeen lipun kuvitus perustuu Ahti Hammarin piirtämään mallikuvaan ja lippumme noudattaa Hämeen vaakunan heraldista selitystä. Maakuntalipun on suunnittelut heraldikko Tuomas Hyrsky. Muutama vuosi sitten pidimmekin 4.2.2019 Hämeen lipun naulauksen Hämeen linnassa ja tänään sitten Ilvekset nousevat virallisesti Hämeen omana liputuspäivänä salkoihin.

Eläköön Häme!

Hämeen lipun yleinen liputuspäivä eli Kanta-Hämeen maakunnallinen liputuspäivä on siis 21. joulukuuta. Tänään  suositellaan liputettavaksi Hämeen ja hämäläisyyden kunniaksi Hämeen maakuntalipulla, tai vaihtoehtoisesti Suomen kansallislipulla, jos Hämeen lippua ei ole saatavilla.

Hämeen Ilves ensi kertaa salossa virallisena Hämeen omanan liputuspäivänä eli 21.12. Hämeen lipun on suunnitellut Ahti Hammarin vaakunamallin pohjalta heraldikko Tuomas Hyrsky. Punaista lippua koristaa keskellä oleva kultainen tupsukorvainen ilves. Kanta-Hämeen vaakunan hopeiset tähdet on siirretty yläpuolelta ilveksen eteen ja ruusut eläimen alta sen taakse lipun kokonaisuuden tasapainottamiseksi. Kuva: Printscoprio

Maakuntalipun liputuksella juhlistetaan tänään hämäläisyyttä ja samalla haluamme korostaa kuuluvuutta Kanta-Hämeen maakuntaan, jonka muodostavat kaikki alueen asukkaat, kunnat, yhteisöt ja yritykset. Joulukuun 21. päivän lisäksi Ilveksen voi nostaa salkoon myös monenlaisina ilon, juhlan ja surunkin päivinä, sillä maassamme on varsin salliva liputuskulttuuri. Meillä Hämeen Ilves on ollut Pekkalassa lipun julkistamisesta lähtien ja sinne metsän keskelle ilves sopiikin mitä parhaiten – Hämeen sydän maille.

Ja miksi juuri tänään joulukuun 21. päivänä?

Siksi, että Hämeen Ilveksen – maakuntamme vaakunan, ensiesiintyminen tapahtui kuningas Kustaa Vaasan hautajaisissa 21.12.1560. Häme sai siis  oman vaakunan Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan hautajaisissa. Hämeen vaakuna on kuvattuna myös muiden Suomen herttuakunniksi katsottujen maakuntien, Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Karjalan ohella kuninkaan

hautamuistomerkissä Uppsalan tuomiokirkossa.

”On meille Suomi suloisin, vaan Häme siitä kallehin”.

….

Kello 22.40 ja eduskunta päivän istunnon jälkeen joulutauolle. Aamulla kokoonnuimme vielä kiireisen veroasian pariin valtiovarainvaliokuntaan, mutta nyt kaikki valmista. Joulua kohden siis voidaan mennä. Joulun jälkeen vielä ainakin yksi ylimääräinen täysistunto koronatilanteen takia välipäivinä ja saa nähdä kuinka pahaksi tämä tilanne tästä vielä äityykään.

Nyt tiedot kertovat, että Marinin hallitus on poistamassa käytöstä koronapassia. Minusta ratkaisu on väärä enkä sitä itse kannata. Tämä ratkaisu tarkoittaa sitä, että yhteiskunta alkaa elää rokottamattomien ehdoilla ja toisaalta ratkaisu myös poistaa viimeisenkin kannustiminen rokotuksen ottamisen pohtivilta. Oikeampi tie olisi ollut tehdä tiukempia rajoituksia, mutta vain niin, että koronapassilla niistä pääsisi eroon. Nyt maatamme ajetaan näköjään täyssulkuun. Tai ei ihan, aluevaalit nimittäin kuulemma on tammikuussa kuitenkin ihan täysin turvallista järjestää? Niinköhön muuten on?

Ehdin sitten vielä tänään ratsaillekin Hunsalassa ja illalla vielä Pelto-Seppälän tallin jouluhetki. Hyvä loman aloitus, sanoisin.

 

 

Kommentit