IL: Näin kansanedustajat ovat ahertaneet.

Blogi, perjantaina 10.01.2014

Kansanedustajan työtä halutaan usein mitata erilaisilla rankkauksilla. Joskus meitä laitetaan järjestykseen sen mukaan kuinka monta kertaa olemme olleet poissa istunnoista tai kuinka ahkerasti olemme käyneet valiokuntien kokouksissa. Näissä listoissa toki aina se ihmetyksen aihe minustakin, että kyse listauksissa on aina ns. luvattomista poissaoloista. Eli listoissa ei ole sairaslomat, vanhempainlomat eikä työmatkatkaan. Listassa siis ns. luvattomat omat lomat.

Aika-ajoin meitä laitetaan järjestykseen myös sen mukaan mitä olemme eduskunnassa tehneet. Listoja tehdään puheenvuorojen määristä tai nyt viimeksi Iltalehden toimesta meidät listattiin järjestykseen virallisten valtiopäivätoimien mukaan. Iltalehden mukaan ”kasanedustajien aktiivisuuden yhtenä mittarina pidetään sitä, miten paljon he tekevät niin sanottuja valtiopäivätoimia”. Iltalehti kertoo samalla tilastoinnin paljastavan edustajien tekemisissä hurjia eroja. Haitari valtiopäivätoimissa on aina nollasta ylöspäin. Kaksi kansanedustajaa SDP:stä, Jouni Backman ja Jukka Gustafsson, eivät ole tehneet yhtään valtiopäivätointa. Kärjessä PS:n ryhmäpuheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner jolle lehden mukaan on kirjattu kaikki eduskuntaryhmänsä ryhmäaloitteet.

Itse olen listalla sijalla 28. Toisena hallituspuolueiden kansanedustajista. Eli valtaosa kärkipäästä on oppositiopuolueiden edustajia. Minusta nämä tilastot ja kirjaukset eivät kerro meidän työstä kuin pinta ripauksen. Ja en itse puhetilastoja ja valtiopäivätoimien tilastointia pidä kovinkaan tärkeänä. Mutta kun mittareita meidän työn arvioimiseksi on muuten kovin vaikea keksiä ja löytää niin nämä toimivat nyt sellaisina. 

Itse käytän puheenvuoron istunnossa silloin kun siihen on aihetta ja tarvetta. Ja teen valtiopäivätoimen eli kysymyksen hallitukselle tai määrärahaesityksen tai lakialoitteen silloin kun siihen on tarvetta. Yhtenä hyvänä esimerkkinä vaikkapa päättyneen vuoden lakialoitteeni yhdessä keskustan Tuomo Puumalan kanssa. Aloitteessamme esitämme, että lasten törkeä hyväksikäyttö olisi rikos joka ei vanhenisi rikoksena koskaan. Aloitteen on allekirjoittanut yli 100 kansanedustajaa ja jo se osaltaan kertoo aloitteemme tärkeydestä. 

Tai talousarvioaloitteissa meidän kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Petteri Orpon johdolla tehty aloite jolla lisättii lisää rahaa veteraanien kuntoutukseen. Ja kansanedustajan aloitteella rahaa saatiin lisää myös saamenkielen kielipesätoiminnan turvaamiseen jne. Ja on muitakin esimerkkejä. Ja osa aloitteista on sellaisia jotka vievät tärkeitä asioita eteenpäin. Esimerkkinä vaikkapa pääradan välityskyvystä tekemäni aloite jo useamman vuoden takaa. Nyt ratahanke on etenemässä. Asiat siis nousevat usein näin keskusteluun ja myös lähtevät liikkeelle. Hyvä niin.

Aika monet esitykset joita olen tehnyt lähtevät usein liikkeelle teidän yhteydenotoista. Silloin kun joku asia ihmetyttää tai kummastuttaa sitä pitää hieman tonkaista. Ja usein tällaisista yhteydenotoista ne muutoksetkin lähtevät liikkeelle. Ja näin demokratian pitääkin toimia ja kansanedustajan olla kansan edustaja.

Aikainen herätys tänään ja Helsinkiin. Eduskunnassa perjantain ohjelmaa. Ja illalla sitten HPK:n matsiin Ritariareenalle.

Kello 22.27 ja Hämeenlinnasta kotiin. Ilta tänään jälleen SM-liigan parissa. Ei voi sanoa, että hyvä matsi olisi ollut. Ei siis pelillisesti eikä tuloksellisestikaan. Vaikka pikkupoikana sydän Aurajoen rantaan sykkikin. TPS voitti tänään kauden avausmatsissa Ritari Areenalla jatkoajalla Kerhon maalein 2-1. Toisessa erässä HPK:lla oli paikkansa ja aikansa käytännössä koko kaksikymmentäminuuttisen, mutta sitä ei tällä kertaa haluttu käyttää. Tärkeä piste siis sarjajumbolle ja Kerhon ero edellä oleviin kasvoi. 

Mutta oli ilta hienokin. Sain tänään serkkuni pojan Miika Heikkilän viime kevään Nuorten Suomenmestaruuspaidan HPK:ltä. Hieno muisto kullankirkkaasta keväästä ja kaudesta ja olen varma, että menestys ei jäänyt Miikan kohdalla tuohon. Nyt hieman kovuutta Mestiksestä ja toivottavasti jo ensi kaudella sitten liigajäillä. Toivotaan niin.

Ja sitten ennen matsia tunnelmaltaan upea hetki kun HPK muisti omia tuoreita Nuorten Maailmanmestareitaan Juuse Sarosta ja Juuso Vainiota. Samalla onniteltiin myös illan vastustajan TPS:n Maailmanmestaria Rasmus Kulmalaa. Onnea vielä hienoille nuorille miehille.

Muuten tämä päivä töissä Helsingissä. Eduskunnassa hiljaista kuin huopatossutehtaalla. No kaksi kollegaa sentään näin kun Lasse Männistö ja Pertti Salolainen talolla ahkeroivat. Ja taisi Ben Zyskowiczin talolla olla kun huoneella valot paloivat. Omaan päivääni mahtui tänään talolla mm. parintunnin tv-kuvaukset ja haastattelut ensi maanantain A-Studioon. Aiheena lobbaaminen ja esitykseni lobbausrekisteristä ja vaikuttamisen eettisestä säännöstöstä. Esitys saanut hyvän vastaanoton ja toivottavasti se nyt osaltaan etenee. 

Itse olen sitoutunut nyt kevään ajan pitämään epävirallista päiväkirjaa kaikista ”lobbaustapaamisista”. Katsotaan millainen lista kertyy ja millaisista aiheista. Mielenkiintoinen haaste jonka laitoin itse liikkeelle ja sain mukaan nyt ainakin myös Anne-Mari Virolaisen, Mikael Jungnerin ja Antti Kaikkosen. Tehdään siis työstämme vieläkin avoimempaa ja tehdään se siis omatoimisesti ja oma-aloitteisesti. Pidän teidät blogini lukijat myös ajantasalla missä mennään.

Mutta nyt kello jo paljon. Huomenna sporttipäivää mm. junnujen salibandyn parissa. Vauhdikas lauantai siis luvassa ja mukava, että lunta ja pakkastakin jo näytämme saavamme niskaan. Mielelläni ainakin minä ne otan kummatkin vastaan.

 

 


Kommentit