Vasemmistohallituksen ideologinen sote uhkaa nyt vakavalla tavalla hyvin toimivia terveyspalveluita. Siis sitä osaa terveyspalveluistamme mikä nyt toimii. Eikä se myöskään ole korjaamassa rikki olevia palveluita. Siksi nyt onkin tärkeää saada kaadettua tämä ideologinen ja keskittävä sote ja palautettava huomio lääkäripalveluiden ja muiden lähipalveluiden kehittämiseen.
Jo viime syyskuussa terveysalan asiantuntijat nostivat huolen esille. Ylellä 21.9.2020 Pirkanmaan Sote-asiantuntija ja muutosjohtaja Jaakko Herrala nosti huolta esille: “Tässä palattaisiin ajassa taaksepäin“.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on kuitenkin nyt tekemässä sote-ratkaisua mikä romuttaa siis jo nyt hyvin toimivaa erikoissairaanhoitoa. Esimerkkinä ideologisen sote-myllerryksen jälkoihin ovat jäämässä mm. Sydänsairaala ja Tekonivelsairaala Coxa. Vasemmistohallituksen sote haluaa siis ajaa alas myös julkisessa omistuksessa olevat yhtiöt. Ideologisen soten ”viha” yrityksiä kohtaan saa siis surullisia piirteitä.
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin huippuyksiköitä Coxaa ja Sydänsairaalaa ei enää siis laskettaisikaan sairaanhoitopiirin omaksi tuotannoksi eli ns. julkisiin palveluihin vaan ne yhtiömuotonsa takia rinnastettaisiin täysin markkinavetoisiin pörssiyhtiöihin. Voiko yritysvihamielisyys olla näin syvässä? Eikö oleellista edes pitäisi olla sen kuka yrityksen omistaa?
Ei Marinin hallitukselle ja näyttää myös keskusta maakuntahallinnon saadakseen olla valmis hautaamaan myös nyt erinomaisesti toimivat sote-palvelut maakuntahallinnon alttarilla. Coxa ja Sydänsairaala ovat nimittäin erinomaisia esimerkkejä siitä miten palveluita on sairaanhoitopiireissä pystytty kehittämään vuosien saatossa soteakin odotellessa. En itseasiassa ole kuullut esimerkiksi näistä toimijoista yhtään pahaa sanaa vaan Sydänsairaala ja Coxa ovat pystyneet merkittävästi parantamaan hoidon ja myös tutkimuksen laatua. Ideologisen soten myötä purkuun on joutumassa myös Sairaanhoitopiirien ja osin kuntien omistamien Sydänsairaalan ja tekonivelsairaala Coxan lisäksi esimerkiksi myös laboratoriopalveluja tarjoava Fimlab.
Vahvaa yritysvihamielisyyttä osoittaakin se, että mm. nämä kolme yhtiötä rinnastetaan Marinin hallituksen sote-esityksessä yksityisiin terveyspalveluyrityksiin eikä sote-uudistuksessa perustettavan hyvinvointialueen omaksi palveluksi. Sydänsairaalan, Coxan ja myös Fimlabin omistavat kuitenkin sairaanhoitopiirit ja kunnat kokonaan.
Eilen Aamulehdessä 20.2.2021 myös Tampereen pormestari SDP:n Lauri Lyly liittyi Marinin hallituksen toimien arvostelijoihin. Lyly totesi, että ”Olen hyvin huolissani, jos nämä julkisomisteiset, käytännön hoitotyössä toimintansa osoittaneet työkalut tuhotaan.”
Myös HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen asettui Aamulehden haastattelussa vastustamaan sairaanhoitopiirien omien yhtiöiden toiminnan rajoittamista. HUS:lla vastaavassa asemassa Sydänsairaalan, Coxan ja Fimlabin tapaan on Orton.
Nyt hämmentävältä tuntuukin, että juuri tamperelaisen pääministeri Sanna Marinin johdolla nämä terveydenhoitomme lähes parhaiten toimivat palaset halutaan ajaa alas?
Miksi se mikä käytännössä toimii parhaiten eli erikoissairaanhoito pitää nyt sekoittaa ja myllertää? Eikö se mikä on jo kunnossa kannattaisi jättää nyt rauhaan ja osoittaa toimenpiteet perusterveydenhoidon kuntoon laittamiseen? Pitäisi.
Marinin hallituksen ideologinen sote-malli on lisäksi raju keskittämismalli. Se keskittää vallan, rahan ja palvelut pois kunnilta ministeriöille ja osittain ehkä valtaa saa myös maakunnat – ainakin näennäistä valtaa.
Ymmärtääköhän keskustan eliitti mitä ovat hallitusvallassa pysyäkseen nyt tekemässä? Maaseutu ja pienet kaupungit menettävät palveluitaan ja viime kaudella keskustalaisen ministerin esittelemä keskittämisasetus viedään aivan uudelle tasolle – joku voisi sanoa, että nextille levelille.