I love Loppijärvi –tempaus kerää rahaa järven kunnostustöihin – ”Tavoitteenamme on löytää rahaa nykyisille toimijoille ja tekijöille”

Uutiset, keskiviikkona 29.06.2011

Neljän loppilaismiehen joukko päätti tempaista yhteisen Loppijärven hyväksi. Järven tila on puhuttanut pitkään ja työtä järven eteen on tehty paljon, mutta paljon on vielä tehtävääkin. Kansanedustaja, Lopen kunnanhallituksen puheenjohtajan Timo Heinosen ideasta saikin alkunsa I love Loppijärvi –tempaus ja -keräys ja mukana kampanjaa on puuhaamassa Heinosen kanssa Juha Leppänen, Juha Majasalmi ja Jarmo Laukkanen. Taustatoimijana keräyksessä toimii perinteikäs ja tuttu TOP-Klubi ry Heinosen, Kimmo Koukun ja Olli Kytömäen johdolla.

– Järvemme tila on kesällä lähes päivittäinen puheenaihe ja moni on toivonut ja jopa vaatinut toimia Loppijärven eteen. Päätimme, että kyllä oikeat toimijat järven pelastamiseksi olemme itse me Loppijärveä tavalla tai toisella käyttävät. Näin sitten syntyi idea I love Loppijärvi –toimintaryhmästä ja nyt tarkoitus on kerätä varoja mm. järven niittoihin ja vaikkapa hoitokalastukseen ja muihinkin hoitotoimenpiteisiin, kertoivat hankkeen neljän miehen puuharyhmä.

Miehet toivovat, että jokainen Loppijärveä tavalla tai toisella käyttävä tai siitä nauttiva ottaisi osaa kampanjaan. Pieni, mutta tärkeä tuen muoto on nyt myyntitulevat I love Loppijärvi –pinssit.

– Jokainen joka haluaa panoksensa järven eteen tänä kesänä antaa voi hankkia itselleen pienen I love Loppijärvi –pinssin. Pinssin hinta on 20 euroa tai enemmänkin ns. oman tunnon mukaan ja raha menee lyhentämättömänä Loppijärven hyväksi. Yritämme saada pinssit myyntiin jo Perunankukkapäiville tulevana lauantaina Kuntalan Kesäkahvilaan, kertoi Timo Heinonen.

Heinonen hankki ja kustansi kampanjalle myytävät erikoispinssit ja näin tuotto saadaan puhtaana ilman kuluja Loppijärven hoitotöihin. Lisäksi puuharyhmä käynnistää samalla haastekeräyksen.

Ensimmäiset haasteet kuntaa ja pankkeihin

Loppijärven puuharyhmä Jarmo Laukkasen johdolla haastaakin 200 euron haasteella mukaan Lopen kunnan, Lopen Osuuspankin ja Nordea Lopen. Ykstyishenkilöistä ensimmäiset haasteet menevät Timo Rahikaiselle, Riitta Nylundille, Petteri Peltovuorelle ja Mikko Anttilalle. Yksityishenkilöt saavat itse päättää summan millä haluavat mukana kampanjassa olla ja maksukuittia vastaan he saavat myös Loppijärvi-pinssit itselleen.

– Toivomme, että he vastaessaan haasteeseen heittävät meille uudet haastettavat ja Lopen Lehti on lupautunut mukaan ja julkaisemme viikottain uudet haasteet lehdessä.

-Esimerkiksi 25 eurolla saamme niittokoneen töihin noin vartiksi, 50 eurolla puoleksi tunniksi ja satasella reiluksi tunniksi. Pienilläkin summilla teemme siis isoja tekoja.

Rahat tutuille toimijoille

I love Loppijärvi –hanke ei itse ole luomassa uusia toimijoita itse kunnostustoimiin. Nyt rahaa halutaankin kerätä nimenomaan nykyisille hoitotoimenpiteitä tekeville tahoilla. Näin samalla koordinaatio ja ammattitaito hoitotöissä säilyy.

– Sajaniemeen hankittiin esimerkiksi hieno niittokalusto järven hoitotoimenpiteitä varten. Koneen käyttö eli niittotyö järvellä vaatii rahaa ja toivotaan, että saamme jo täksi kesäksi sinne myös rahoitusta.

Rahaa ei käytetä yksityisten mökkien rantojen niittoon vaan ainoastaan rakentamattomien rantojen ja yleisten alueiden kunnostukseen. Puuharyhmä kannustaakin kaikkia mökkien omistajia lisäksi itse huolehtimaan lähirannoistaan.

– Sajaniemen Kuparisen Kari ja Pälsin Esko tekivät joukkoineen viime kesänä erittäin hyvää työtä järvellä ja toivottavasti nyt voimme osaltamme auttaa heitä jatkamaan tätä pelastusoperaatiota. Miten rahaa sitten kertyy niin ohjataan sitä kalastuskuntien ja muiden toimijoiden kautta hoitokalastukseen ja muuhun.

Laskeutusaltaa joka ojansuuhun

Yleisten tutkimusten mukaan sisävesien pahin pilaaja on ns. ulkoinen kuormitus eli ihmisten tekemistä ojista vesistöihin tuleva ravinnekuorma. Tätä pystytään merkittävästi pienentämään oikeaoppisilla laskeutusaltailla ojien suissa.

Laskeutusaltaat ovat laskuojien yhteyteen kaivettuja altaita, johon metsätalousalueen valumavedet ohjataan. Laskeutusaltaiden tarkoituksena on poistaa valumavesistä kiintoainetta ja siihen sitoutuneita ravinteita. Laskeutusaltaiden toiminta perustuu kiintoaineen laskeutumiseen veden virtausnopeuden pienentyessä. Hyvin toimivilla laskeutusaltailla voidaan kunnostusojitusalueiden valumavesistä poistaa 30 – 50 % kiintoaineesta (Joensuu 1999).

– Olisihan se hieno tilanne jos kaikki maanomistajat yhdessä rakentaisivat omiin ojiinsa tällaiset altaat. Niitä on Loppijärvelläkin muutamia ja tulokset ovat olleet hyviä.

– Jos keräyksemme tuottaa hyvin rahaa tänä ja ensi vuonna niin katsotaan jos vaikka voisimme tällaisiinkin toimiin sitä ohjata. Tottakai isoin toive on, että jokainen maanomistaja ja ojien varsien maanomistaja voisi olla näissä hankkeissa mukana.

I love Loppijärvi –hanke käynnistyy ja tulevina viikkoina Lopen Lehdessä seurataan kampanjan haastekeräykseen mukaan lähteneitä ja julkaistaa uudet haasteet.

Kommentit