”Hyviä on vähän, pahoja vielä vähemmän, mutta meitä siunatusti hulluja on laskematon määrä.”

Blogi, sunnuntaina 29.06.2014

Kotikuntani Lopen kesäteatteri Sajaniemen Taidemäellä juhlii tänä vuonna 30. juhlavuottaa. Talvella teatterilaiset tekivät jo sykähdyttävän Hetkiä Talvisodassa -talvinäytelmän Timotei-kuoron kanssa. Se nousi vuosikausien listalla Lopen Teatterin esityksissä minulla ehdottomaan TOP3:seen. Harrastajateatterimme ei jättänyt juhlavuottaan kesälläkään väliin. Tasan kaksikymmentä vuotta sitten vuonna 1994 teatterilaiset esittivät ensimmäisen kerran Aapelin hulvattoman Siunatun Hulluuden ja nyt kolmekymmentävuotisjuhlanäytelmänä sama kappale sovitettiin musiikkinäytelmäksi.

94 vuodelta muistan hullun perheen veljeskolmikon kuin eilisen. Silloinen Lopen kunnankamreeni Harri Anttila, Sami Salonen ja Kalevi Nevanpää naurattivat nimirooleissa. Mikko Nousiainen ohjasi näytelmän silloin ja nyt 2014 nähdään Viivi Saarelan ohjaama versio missä veljeksinä lavalla hääräävät Kari Tuominen, Arto Vedenpää ja Petri Hutri. Nimikolmikko onnistuukin urakassaan erinomaisesti. Aapelin teksti on erinomaista ja mukaansa tempaavaa ja hyvin tähänkin päivään sopivaa. Veljekset selviävät myös hyvin lauluistaan ja erityisesti Petri Hutri hyvänä laulumiehenä ja muistaakseni myös entisenä Lopen Lapsikuorolaisenakin tuo lauluihin kaunista sointia. Musiikki istuukin näytelmään ja laulut rytmittävät tarinaa kohti Parantolaa sopivasti. Näytöksen ehdotonta ammattilaisuutta edustaakin hienosti talon katolle esille nostettu livebändi kapellimestari Ilkka Esselströmin johdolla. Simo Holmila koskettimissa vie tunnelmaa eteenpäin monen laulun ja sävelkulkujen kautta ja Osmo Liikanen on tutun taitava rummuissa. Kvartetin täydenää bassossa Martin Berka. Bändin suoritus heti ensi-illassa siis erinomainen ja kun vielä äänentoisto saadaan toimimaan moitteettomasti myös laulajien osalta ja äänet tasapainoon niin nautinto sen kuin vain paranee. Ensi-illassa ainakin vielä hieman langattomat mikit pätkivät ja myös aika-ajoin laulu jäi vaisunlaiseksi.

Laulupuolelle hyvää vahvuutta toisella puoliajalla tuokin Timo Mäkynen useammassakin eri roolissa, mutta erityisesti Lempisenä. Taattua varmaa Lopen kesäteatteria lavalle toivat myös Raili Rannanmaa ja Seija Lautanen. Raili itseasissa nähtiin lavalla Siunatussa Hulluudessä myös 1994 silloin Selma Rummukaisena ja nyt Hilma Rummukaisena ja muutamassa muussakin sivuroolissa. Uusista teatterilaisista Tanja Uusitalo sai tänä kesänä enemmän vastuuta ja suorituukin rooleistaan erinomaisesti. Toivottavasti pian Tanja nähdään myös vieläkin suuremmissa nimirooleissakin. 

Rummukaisen veljekset Anana Kari Tuominen, Vilipuksena Arto Vedenpää ja Elemerinä Petri Hutri ovat erinomaisia. Kari Tuominen on jo vuosien ajan kuulunut Lopen teatterin vakiokalustoon ja tekee tälläkin kertaa vakuuttavaa ja nauruhermoja rasittavaa työtä pääroolissa. Arto Vedenpää oli muistaakseni viime vuonna ensimmäistä kertaa mukana ja jatkaa nyt entistä vahvempana. Arto on rooleissaan vahva ja taitava ja toivottavasti tämä ei jää miehen viimeiseksikään. Ja ehdoton läpimurto minusta on Petri Hutrin nousu päärooleihin. Petri on muistaakseni aikanaan myös ollut eri näytelmissä pikkupoikana mukana, mutta nyt myös aikuisena miehenä ja on roolissaan erinomainen. Ja rakkaustarinakin helyttävä ja hienosti näytelty – vieläpä oman vaimon kanssa 🙂 Ja kyllä tunnelmaa lavalle tuovat koko näytelmän ajan kovassa käytössä olevan Simo Lehtosen Taavetti-traktori kuin myös Hiton Jannujen Tunturi-mopot ja se aito ja oikea Suomehevonenkin. Mitään ei ole siis tehty helpomman kautta ja lehmäkin on lähes aito.

Lopen Kesäteatteri Sajaniemen Taidemäellä on hieman uudistunut muutenkin juhlavuodeksi. Lava on saanut uutta tilaa suurten koivujen alta ja Aarne Salosen katos palvelee sateenkin aikaan erinomaisesti. Lavastus toimii vaikka ei aivan Aarnen tarkkuudella olekaan tällä kertaa hiottu. Ja tarina etenee joutuisasti ja musiikki luo sitä aitoa supisuomalaista kesäteatteritunnelmaa. Taisi mennä reilu kaksituntia hetkessä ja totta kai välissä Lopen Mieslaulajien Kanttiinin kahvit ja herkut sävelsivät kesäiltaa.

Ensi-illan jälkeen Siunattu Hulluus nähdään Sajaniemen Taidemäellä vielä neljätoista kertaa. Seuraavan kerran ensi keskiviikkona 2.7. klo 19 ja viimeisen kerran sitten lauantaina 26.7. klo 17. Ja välissä näytöksiä niin lauantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin kuin sunnuntaisinkin. Varmasti siis ehditte mukaan.

Lopen Teatteri jatkaa siis nuorekkaana kolmikymppisenä upeasti eteenpäin. Iso kiitos vielä Lopen teatterilaisille ja teatterimme puheenjohtajalle Tove Shipley-Esselströmille. Teette arvokasta työtä ja hienoa työtä myös kotikuntamme Lopen hyväksi. Hyvä kesäteatteri muistetaan pitkään ja sitä Lopelta saa.

Lisää näytelmästä ja näytöksistä: www.lopenteatteri.net.

 

Kommentit