Hyvää Eurooppa-päivää – ”Maailmanrauha voidaan turvata vain luovin ponnisteluin, joilla pystytään vastaamaan rauhaan kohdistuviin uhkiin”

Blogi, lauantaina 09.05.2015

Hyvää Eurooppa-päivää kaikille.

Euroopan kansat olivat vuonna 1950 vasta toipumassa toisesta maailmansodasta, kun Robert Schumanin esityksestä lähti liikkeelle Euroopan Unionin kehitys. Schuman esitti hiili- ja teräsyhteisön perustamista. Näiden kahden kivijalan varaan syntyvän yhteisön oli määrä taata myös rauha.

EHTY:n eli Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustajajäseniä olivat Ranska, Länsi-Saksa, Italia, Alankomaat, Belgia ja Luxemburg. Siitä tuli ensimmäinen ylikansallinen eurooppalainen elin, joka loi perustan nykyiselle Euroopan unionille.

Tänään Eurooppa-päivänä 9.5.2015 tasan 65 vuotta täyttävässä julistuksessa todettiin mm.

  • ”Maailmanrauha voidaan turvata vain luovin ponnisteluin, joilla pystytään vastaamaan rauhaan kohdistuviin uhkiin.”
  • ”Eurooppaa ei rakenneta hetkessä eikä millään kokonaisratkaisulla. Siihen tarvitaan käytännön toimenpiteitä, joilla luodaan ensin aito yhteisvastuullisuus.”
  • Hiilen ja teräksen tuotannon yhteinen valvonta ”muuttaa tulevaisuuden suuntaa näillä alueilla, jotka ovat kauan keskittyneet takomaan aseita sotiin, joiden uhreiksi ne ovat ennen muita päätyneet itse.”

Euroopan Unionin perustavoite eli rauha on edelleen ajankohtainen. Ehkä ajatuksissa jopa ajankohtaisempi kuin vuosiin tai jopa muutamaan vuosikymmeneen. Toiseen maailmansotaan ei kuitenkaan ole taaksepäin kovinkaan pitkä matka. Ne kauheudet ovat vielä monella eurooppalaisella henkilökohtaisestikin muistissa. Ja meiltä nuoremmilta sukupolvilta ne tapahtumat eivät saa unohtua. Ne kiteytyy hyvin toteamukseen, että ”Ei koskaan enää” ja sitä tavoitetta pitää jokaisen maan vaalia myös vaikeinakin Euroopan talouden aikoina. Ja tämä pitää olla kirkkaana mielessä nytkin kun neuvottelemme maallemme uutta hallitusohjelmaa osana Euroopan Unionia.

Tänä vuonna Eurooppa-viikolla järjestetyissä tapahtumissa muistetaan erityisesti myös meidän kaksikymmentävuotista EU-jäsenyyttä. Myös EU:n kehitysyhteistyön  teemavuosi 2015 näkyy monessa tapahtumassa.

Tänään nostamme Suomen lipun salkoon ylpeämpinä kuin koskaan – suomalaisina Euroopassa. Hyvää Eurooppa-päivää!

Kello 21.30 ja nimipäivää Pekkalassa. Ensimmäinen yö täällä järvenrannassa edessä ja kevät upealla mallilla. Vapaapäivää ei olisi voinut viettää paremmin. Sauna lämpeni ja jääkiekkoakin katseltiin. Ja mikä mahtavinta HPK:n Juuse Saros pelasi ensimmäinen MM-ottelunsa ja samantien nollapeli. Suomelle makea voitto, mutta vielä kaksi tärkeää ottelua edessä ja niiden alla vielä kaikki avoinna siis sijoista 1-4 pelataan edelleen lohkossa.

Huomenna sitten vaihdetaan Timon päivästä Äitienpäivään. Eli paljon tärkeämpään. Oman äidin ja lasteni äidin kanssa sitä saamme jälleen viettää. Parhaita hetkiä. Nyt ihastelen vielä hetken laskevaa aurinkoa ja painan pään talven viileisiin lakanoihin.

Kommentit