Hyvää 103. Suomen Itsenäisyyspäivää! – Maamme on selvinnyt pahemmastakin, mutta silloinkin vain yhtenäisenä

Blogi, sunnuntaina 06.12.2020

Joulukuun 6. päivä on vuoden tärkein päivä.

Hyvää itsenäisyyspäivää itsekullekin! Tänään vapaa ja itsenäinen isänmaa täyttää 103. vuotta ja vietämme tätä juhlapäivää poikkeuksellisissa oloissa. Mutta ei nämä olot ole todellakaan pahimpia mitä vapaa isänmaamme on nähnyt ja kokenut. Ei lähellekään. Siksi olen aivan varma, että me selviämme tästäkin. Ja varma myös siitä, että parhaiten tästäkin selviämme yhdessä ja yhtenäisenä.

Maamme itsenäisyys on ollut kolmesti – neljästi uhattuna. Ensin Vapaussodassa ja sitten Talvisodassa ja sitä seuranneissa Jatkosodassa ja Lapinsodossa. Itsenäisyytemme kesti ja säilyi, vaikka uhri oli suurin mahdollinen. Tänäänkin saamme erityisesti kiittää sotiemme veteraaneja, joista monet menettivät henkensä puolustaessaan itsenäisyyttämme ja vapauttamme. Monet menettivät myös terveytensä. Monet myös nuoruutensa. Mutta kaikilla heillä oli sama päämäärä, jättää isänmaa lapsille ja lapsenlapsille vapaana. Siinä he onnistuivat ja siitä me heitä kiitämme tänään ja huomennakin.

Kaksitoista kertaa olen pukenut itsenäisyyspäivänä päälleni frakin Tasavallan presidentin Itsenäisyyspäivän vastaanottoa varten, yhden kerran Tamperetaloon astellessamme tummanpuvun, mutta tänään henkari kannattelee näitä vain kaapissa. Linnajuhlia ei covid-19 -pandemian takia järjestetä. Vietämme itsenäisyyspäivää toisin näkyvästi, mutta samalla tavalla sisällämme.

Perinteinen Kunniakäynti Sankarihautausmaalla ja Sankariristillä, Vapaussodan muistomerkillä, Karjalaan jääneiden muistomerkillä, senaattori Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen patsaalla ja isovanhempien haudoilla. Kiitollisena.

Jo eilen illalla söimme itsenäisyyspäivän aaton juhlaillallista. Senkin pienesti, mutta sydämessämme suuresti. Sydämen puolen rintataskussa oli tälläkin kertaa matkassa vaarini sotilaspassi ja Tammenlehvä ja isoäitini, mummini, Lotta-merkki. Tänään Sankariristille kynttilät ja myös isovanhemmille.

Kaunista isänmaamme juhlapäivää teille kaikille!

Tänään varmasti monella myös aikaa hieman normaali juhlapäivää enemmän. Ajattelinkin, että tänään on varmasti hyvää aikaa myös kuunnella näitä. Tässä nuorena poika tekemiäni haastatteluja. Olkaa hyvä. Kiitos ja kunnia!

 

Kommentit