Suomea laitetaan nyt kiihtyvällä tahdilla kiinni. Kaikki ovat kyllä Suomessa sitoutuneet korona-kriisin hoitoon ja taudin leviämisen estämiseksi halutaan tehdä kaikki mahdollinen. Mutta jotain ihmeellistäkin tässä maassa nyt tapahtuu?
Eilen sain muutaman yhteydenoton, joissa ihmeteltiin THL:n lähes takinkääntöä? THL:n antoi nimittäin tällä viikolla uudet tapahtumia koskevat suositukset. THL:n suosituksethan sitten alueellisesti AVI:t muuttavat määräyksiksi. Nyt ihmetyksen aihe on se, että mikä on saanut THL:n toimimaan eritavalla kuin tähän asti? Tuleeko jostain ylempää ohjeistuksia? Onko THL:ää myös poliittisesti ohjeistettu tekemään aiemmasta poikkeavia linjauksia? Kategorisia ja ehdottomia ja käytännössä tosiasiallisesta tautitilanteesta irrotettuja.
Tätä tietoa tukee nimittäin myös THL:n oma viestintä, jossa on viitattu useasti siihen, kuinka turvallisesti tapahtumia on järjestetty. On vaikea uskoa, että THL olisi nyt yht’äkkiä eri mieltä itsensä kanssa?
Aiemmin suositukset olivat epidemian perustason ja kiihtymisvaiheen -tilanteista nimittäin muotoa, että ”voidaan järjestää sitä sitä (yli 50 perustasovaiheessa ja yli 20 kiihtymisvaiheessa) suurempiakin tapahtumia, edellyttäen, että turvallisuus voidaan varmistaa”. Vasta epidemian leviämisvaiheessa määräys oli ehdoton ”korkeintaan 10 henkilöä”.
Kaikissa muissa kuin koronan leviämisvaiheen paikoissa ei katsojamäärälle ollut siis kattoa kunhan turvallisuudesta huolehdittiin. Ja näin myös toimittiin ja THL myös tätä kiitteli. Ohjeet olivat siis selvät ja toimivat kaikkiin kolmeen koronan vaiheeseen epidemian perustasosta, kiihtymisvaiheen kautta leviäsmisvaiheeseen.
Yht´äkkiä joulukuun alussa ohjeistuksia muutettiin. 2.12.2020 Julkaistu suositus, joka vuosi jo edellisenä päivänä Länsi- ja Sisä-Suomen Avin 1.12. päätöksestä. THL:lle näytti tulleen kiire tämän jälkeen julkaista suositus seuraavana päivänä itse.

Kummityttö Venlan kanssa Hyvinkään Biorexissä katsomassa Tovea marraskuussa 2020.
THL:n ohjeet muuttuivat. Epidemian perustason ohjeistus muuttui muotoon ”korkeintaan 50″, kiihtymisvaihe muotoon ”korkeintaan 20″ ja epidemian leviäsmisvaihe muotoon ” korkeintaan 10″
Yle uutisoikin välittömästi 2.12.2020, että ”THL lähetti maanantaina lausunnon, joka oli kuolinisku SM-liigan yritykselle pelata joulukuussa: yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ei saisi järjestää edes epidemian perustasolla”.
Perustasolla tartuntoja ilmaantuu siis todella vähän ja kotoperäisten tartuntojen osuus kaikista on todellakin pieni. Perustason tilanne vastaa siis käytännössä tilannetta viime kesänä. Nyt siis tällaisessakin tautitilanteessa maa päätettiin ”laittaa kiinni”? Onko se todellakaan kohtuullista? Onko se edes tarpeellista? Tuntuu siltä, että nyt hyvin toimineesta alueellisista koronarajoituksista mentiin jollain ihmeellisellä tavalla käytännössä koko maan säppiin laittamiseen ilman valmiuslakia ja poikkeusoloja?
Jääkiekon SM-liiga meni kiinni, niin menee myös muut urheilusarjat, mutta myös urheilu- ja liikuntatoiminta harrastustasollakin ja iskeehän tämä aivan älyttömällä tavalla läpi koko Suomen maan myös esimerkiksi elokuvateattereihin. Enää ei ole mitään merkitystä sillä, mikä on siis elokuvateatterin sijaintikaupungin alueen koronatilanne, mutta ei silläkään onko elokuvateatterin koko 500 katsomopaikkaa vain 50? Molemmissa rajoitus on tismalleen sama. Konkursseja tulee.
Tilanteen hoidosta leviääkin ihmeellisiä tarinoita. Puhutaan, että puhelimet ovat olleet kuumina ja ohjeistuksia on lähes komennettu. Saa nähdä saadaanko joskus totuus selville? Ei varmaan ennen kuin tämä toiminta on ajanut tämän maan kiihtyvään konkurssiaaltoon ja massatyöttömyyteen ja tyytyväisyys korona hoitoon kääntyy. Tätä menoa se valitettavasti voi vielä kääntyä.
Näyttää siltä, että konkursseja tulee tapahtumaan ja varsin pian.
Ja tämä ei siis tarkoita sitä, että itse en kannattaisi tai urheilu- tai elokuva-ala ei kannattaisi koronatoimenpiteitä. Niitä kannattaa varmasti lähes kaikki suomalaiset. Mutta oleellista ja tärkeää olisi, että ne olisivat oikea-aikaisia ja oikein kohdennettuja. Nyt koko maa laitetaan säppiin ja sitä ei tämä maa tule enää kestämään. Eikä sitä koronatilannekaan todellakaan vaatisia.
Esimerkiksi Tanskassa homma hoidetaan näin:
https://coronasmitte.dk/en/events-and-gatherings
“Due to the ban on gatherings, it is not allowed to host and attend indoor and outdoor events, activities etc. with more than 10 people gathered simultaneously at the same location. The ban on gatherings does not apply to private homes and adjacent gardens.
However, events, activities etc. for up to 500 participants are allowed if participants are mainly seated at assigned seats facing a stage, cinema screen, playing field or the like. This possibility applies to theatre performances, concerts and sports events with a seated audience if the seats are mounted in a manner that makes all members of the audience look towards the same stage or athletic field.
In practice this means that it is not allowed to hold weddings, confirmations, birthday celebrations etc. with more than 10 participants if the event follows the usual traditions: standing welcome drinks, dinner at tables and dancing. The reason is that such events do not meet the requirement that the vast majority of the people present must be seated during the entire event, which is a requirement for events with more than 10 participants.”