Hyppykaveri korvaamaan maamiinoja – Samaan aikaan kansalaisaloitteella ollaan irtautumassa Ottawan sopimuksesta

Blogi, lauantaina 10.03.2018

Suomi liittyi jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen vuonna 2004 tehdyn päätöksen mukaisesti. Päätöksen jalkaväkimiinoista luopumisesta teki siis Matti Vanhasen johtama Keskustan ja SDP:n hallitus yhdessä asiaa kiivaasti ajaneen presidentti Tarja Halosen kanssa. Päätös oli iso virhe, mutta tuleen emme jääneet makaamaan.

Hallitusohjelman ja puolustusselonteon linjausten mukaisesti meillä on ryhdytty nyt kehittelemään tai itseasiassa on jo kehitelty hyvin pitkälle uutta asejärjestelmää, millä voisimme ylläpitää ns. miinakauhua rikkomatta kuitenkaan Ottawan sopimuksen ehtoja. Miinakauhu tarkoittaa siis maata pitkin liikkuvan vihollisen etenemishaluihin vaikuttamista pelotevaikutuksen kautta. Ottawan sopimushan määrää, että miinaan tai miinan kaltaiseen aseeseen on oltava näköyhteys räjäytyshetkellä.

Puolustusselonteossa linjasimme, että ”Puolustusvoimat selvittää kotimaisen puolustusteollisuuden innovaatioiden mahdollisuuksia ja käytettävyyttä. Tehtävä toteutetaan vuoden 2017 loppuun mennessä”. Uusilla innovaatioilla siis paikataan jalkaväkimiinojen myötä menetettyä alue- ja pelotevaikutusta. räjähdepanoksen etälaukaisu. Niillä tavoitellaan sekä alue- että pelotevaikutusta eli sitä miinakauhua.

Kuluvalla viikolla kävimme puolustusvaliokunnassa läpi uutta järjestelmää ja sen toimintaperiaatetta. Hyppymiinasta voi hyvinkin tulla myös haluttu vientiartikkeli kasvaville puolustusmateriaalimarkkinoille.

Kyse in siis kauko-ohjattavissa TOK-panoksesta. Hyppypaikat Take off Canister -laukaistaan erikseen etälaukaisimella (ihminen tekee aina laukaisupäätöksen), mutta kuitenkin niin että Ottawan ja Geneveen sopimusten vaatimukset täyttyvät. TOK nousee räjähdysnopeasti ilmaan ja sinkoaa sieltä nimenomaan alaspäin teräs- tai voframikuulaa. Perinteisestihän miinat räjähtävät alhaalta ylös ja/tai sivulle. Tämän tuhovaikutus on kova juurikin maailmallakin täysin uudenlaisen toimintaperiaatteet mukaan ja sen myötä myös pelotevaikutus on suuri.

Hieno yhteistyöhanke ja tutkimusprojekti kotimaisella teollisuudella Puolustusvoimiemme kanssa. Toivottavasti TOK päästään esittelemään laajemmin jo tämän vuoden puolella julkisuuteen. Toistaiseksi tämän enempää en asian yksityiskohdista voi sen suojaluokituksen takia julkisuuteen kertoa.

Samaan aikaan kerätään myös kansalaisaloitteeseen nimiä minkä kautta irtautuisimme myös Ottawan sopimuksesta. Itse olen tämä Eero Lehden johdolla tehdyn aloitteen myös allekirjoittanut sillä minusta tällainen yksipuolinen sopimus on järjetön. Sillä esimerkiksi Venäjä ei ole mukana maamiinat kieltävässä Ottawan sopimuksessa ja toisaalta vastuullisesti käytettynä maamiinat eivät ole vaarallisia kuin maahan sodan aikana laittomasti pyrkiville. Kannustan siis uskottavan maanpuolustukseksi varmistamiseksi itse kutakin allekirjoittamaan tämän kansalaisaloitteen. Tässä linkki Maamiinat sallivaan kansalaisaloitteeseen.

Tällä vaalikaudella on tehty poikkeuksellisen paljon työtä uskottavan maanpuolustuksemme vahvistamiseksi. Puolustusministeri Jussi Niinistö on määrätietoisesti puuttunut epäkohtiin ja vahvistanut sitä mikä vahvistusta on tarvinnut. Itse olen sitoutunut siihen, että tätä työtä jatketaan tulevaisuudessakin.

….

Kello 12.31 ja tänään siis vapaapäivä. Kyllä – vapaapäivä. Harmi, että Kokoomusnaisten järjestöpäivä peruuntui ja sen myötä puheenvuoroni Hämeenlinnassa, mutta jotenkin tämäkin tyhjä kalenteripäivä tuntuu hyvälle. Aamusta jo ulkoiltu ja retkiluisteltukin ja nyt poronkäristys porisemaan liedelle ja sauna lämpiämään. Ihmisen parasta aikaa.

 

Tagit: Maamiinat, TOK,

Kommentit