Huippu-urheilun juhlailta – Urheilugaala palkitsee päättyneen vuoden 2017 parhaat urheilijat

Blogi, torstaina 18.01.2018

Tänään päivä huipentuu iltaan, kun Hartwall Areenalla palkitaan vuoden 2017 Vuoden Urheilija. Illan aikana palkinnot jaetaan myös lukuisissa muissa palkintokategorioissa ja oman hetkensä saavat myös seuraväki, kilpailujen ja tapahtumien tekijät ja myös niitä parhaita urheiluhetkiä pääsemme uudelleen fiilistemään.

Viime viikonloppuna Suomen suurimmassa urheilun palkintogaalassa AKK-Motorsportin Mestareiden Illassa palkittu rallilegenda Rauno Aalto itseasiassa kiitospuheessaan muisti juurikin kaikkein tärkeimpiä. Aaltonen halusi käyttää koko aikansa kiittääkseen seurojen vapaaehtoisia ja kilpailujen tekijöitä. The Flying Finn totesi, että ilman talkoolaisia ja kilpailujen ja tapahtumien tekijöitä ei olisi myöskään mestareita eikä legendojakaan.

Kenestä sitten tänä vuonna tulee Vuoden Urheilija? Minusta tittelin saajaksi on kolme vaihtoehtoa. Satunnaisessa järjestyksessä he ovat koripalloilija Lauri Markkanen, tenniksen rakingin ykköseksi noussut nelinpelivoittaja Henri Kontinen ja Lahden MM-hiihdoissa Maailmanmestariksi hiihtänyt Iivo Niskanen. Itse heistä tänä vuonna arvokkaimman Unon antaisin Kontiselle.

Urheilugaalan palkintolautakunta nimeää ehdokkaat vuosittain lisäksi useilta eri tahoilta saatujen ehdotusten joukosta Suuren raadin äänestykseen. Itse olen saanut kunnian olla mukana tässä Suuressa raadissa useamman vuoden ajan Valtion Liikuntaneuvoston varapuheenjohtajan asemassa. Tänä vuonna Suuren raadin äänestyksessä oli mukana kuusi eri kategoriaa, joissa ehdokkaita oli kolmesta viiteen. Urheilugaalan varsinaiset palkintoluokat 2018 ovat: Läpimurto, Taustavoima, Urheiluilmiö, Urheilukulttuuri, Vuoden urheiluseura ja Suomen liikkuvin kunta.

Lämpimurto palkinnon saajaksi itse äänestin Toyotan rallikuljettaja ja Neste Rallyn voittajaa Esapekka Lappia. Lappi siirtyi rallin SM-sarjan voiton myötä kilpailemaan kaudella 2013 rallin MM-sarjan oheisluokkana ajettavassa FIA WRC 2 Championship -luokassa. Kesällä 2016 hän voitti WRC 2 -luokan Suomen MM-rallissa, joka siivitti sopimukseen Tommi Mäkisen johtaman Toyotan tehdastallin kolmoskuljettajana rallin pääsarjassa. Lappi nousi kesällä 2017 koko maailman ralliotsikoihin voittamalla ylivoimaisesti MM-sarjan Suomen osakilpailun, joka oli hänelle vasta uran neljäs pääsarjassa.

Taustavoima-palkinnon saajaksi itse äänestin Kyra Kyrlundia. Kansainvälisen kouluratsastusmaailman arvostaman grand old ladyn ratsastusopas Kyra ja ratsastuksen taito on julkaistu kuudella eri kielellä. Kuusinkertaisen olympiaratsastajan kouluttamista ratsuista Matador II valittiin 2015 maailman kaikkien aikojen parhaaksi kouluratsastushevoseksi. Kyrklund saavutti Matadorilla mm. MM-hopeaa (1990) ja maailmancupin voiton (1991). Hän myös johti ja valmensi 15 vuotta perustamassaan Helsingin Kilpatallissa, jonka suojatit ylsivät kuudenneksi 1988 olympialaisissa. Ruotsissa Kyrklundille on myönnetty ratsastuksen professuuri. Nykyisin hän johtaa omaa valmennuskeskustaan Iso-Britanniassa.

Urheiluilmiö -kategoriassa itse äänestin Lahden MM-hiihtoja ja Urheilukulttuuri-palkinnon saajaksi motorsportin Flying Finn 100 -tempaista. Flying Finn 100 on meidän autourheilun lajiliiton AKK:n nuorisourheilun kehittämis- ja tukihanke, joka mahdollistaa myös uusien tulevaisuuden tähtien löytymisen. Tavoitteena on kerätä yhdessä yhteistyöyritysten ja tähtikuljettajien kanssa autourheiluseurojen käyttöön 100 uutta junior kart -autoa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tähän mennessä hankkeella on kerätty varoja noin 250 000 euroa, joilla on hankittu 80 autoa. Hankkeella on myös työllistävä vaikutus, sillä autot kootaan Suomessa.

Vuoden Urheiluseuraksi äänestin ehdokkaiden joukosta salibandyn O2-Jyväskylää ja Suomen liikkuvimmaksi kunnaksi Asikkalaa. Katsotaan miten palkinnot menevät, mutta näin minun ääneni jakautuivat eri kategorioissa.

Mutta nyt vielä täysi työpäivä ennen illan juhlia. Ja kauniilta näyttää ulkonakin. Lunta.

….

Kello 22.43 ja kotona. Hieno urheiluilta takana ja vaikka toisin olisin itse Vuoden Urheilijan valinnut niin ei tuo Iivo Niskanenkaan huono valinta ollut. Onnea Iivo ja kiitos mahtavasta puheesta ja hiihtoilon palauttamisesta meille suomalaisille!

Minulle hienoin hetki oli Tommi Mäkisen palkitseminen työstään Suomi-kuvan viejänä maailmalle. Mahtava legenda joka jatkaa työtään nyt Toyotan tiimipäällikkönä.

Mutta, huomenna aikainen herätys ja Häme-päivä ministeri Kai Mykkäsen kanssa. Nyt nukkumaan!

 

Kommentit