HS selvitti eduskunnan ahkerimmat salityöskentelijät – Oppositiokolmikon takana neljäntenä

Blogi, maanantaina 28.12.2015

Eilen kirjoittelin siitä miten vaikea meidän poliitikkojen työtä on mitata. Silloin kirjoitin erilaista arvioista mm. liittyen ministereihin. Näissä ystäväni Petteri Orpo on osoittanut, että epäkiitollisessa ja vaikeassakin tehtävässä osaava poliitikko onnistuu ministerinäkin.

Tänään Helsingin Sanomat sitten julkaisi tuoreimmat tilastot meidän kansanedustajien töistä eduskunnassa. Erilaiset eduskunnan tilastot eli puhujatilasto, valtiopäivätoimet eli kirjallisetkysymykset, lakialoitteet ja toimenpidealoitteet on yksi tapa ainakin seurata sitä mitä me eduskunnassa teemme vai teemmekö. Kärkikolmikko menee tavan mukaan opposition ryhmäjohdolle. Merkillepantavaa on kuitenkin se, että koko kolmikko on nyt SDP:n johtoa ja kymmenen kärkeen ei mahdu muiden oppositiopuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajia. He kuitenkin saavat puheenvuoron käytännössä aina kun sitä täysistunnoissa tai kyselytunneilla pyytävät. Tästä rakentuu pitkälle myös Heinäluoman ja Lindtmaninkin puheenvuorot.

Hallituspuolueiden edustajat saavat puheenvuoroja selvästi vähemmän mm. kyselytunneilla ja yleensäkin. Kärkikymmenikköön meitä mahtuukin vain neljä eli pääministeri Juha Sipilä, työministeri Jari Lindström, konkarikokoomuslainen Ben Zyskowicz ja minä neljäntenä heti demarikolmikon takana.

No tämä nyt taas yksi tällainen tapa meitä laittaa järjestykseen. Ei minusta todellakaan paras kertomaan siitä miten työmme teemme ja mitä teemme. Mutta kun tämän rinnalle ottaa nuo muut eduskunnan tilastot ja myös läsnäolotilastot niin kyllä siitä jonkinmoisen kuvan saa. Mutta loppupelissä minusta tärkeintä on kuitenkin ne hyvät ja luottamukselliset suhteet edustajakollegoihin ja ministereihin. Niissä keskusteluissa usein tapahtuu.

Kymmenen kärki eduskunnassa tällä vaalikaudella:

Ja kaikki muut paitsi perussuomalaisten Olli Immonenen ovat salissakin puhuneet. Ollihan ”kunnostautui” sitten muualla ja kyseenalaisella tavalla vielä. No se on mennyttä.

Tänään vielä tällainen mukavan ”tyhjä” päivä ainakin kalenterimerkinnöiltä. Riihimäellä kaupoilla ja sitten hieman Shellin parlamentissä vääntöä kahvikupin ääressä ja iltapäivällä vielä ystäväperhe Hämeenlinnasta joulun rääppiäisissä. Huomennakin vielä mennään nautiskellen vapaasta ja jos tänään illalla jääkiekkoa tv:stä nuorten MM-kisoista niin huomenna sitten paikanpäälle katsomaan serkunpojan Miika Heikkilän otteita SM-Liigamatsissa Tapparan paidassa.

Hienoa talkootyötä jälleen Joentakana. Anssi Ahola ja Ari Rantala jäädyttävät luistelujäätä kuntoon. Neuvoja antamassa myös Lopen Seppä.

Hienoa talkootyötä jälleen Joentakana. Anssi Ahola ja Ari Rantala jäädyttävät luistelujäätä kuntoon. Neuvoja antamassa myös Lopen Seppä.

Niin ja pian täällä meilläkin päästää luistimille. Kirkonkylällä kunnamiehet jäädyttivät luistelualuetta ja kylillä talkoolaiset täydessä touhussa. Kävinkin katsomassa miten urakka Joentaan koululla etenee. Siellä hienoa talkootyötä jälleen Anssi Aholan ja Ari Rantalan johdolla. Neuvoja antamassa oli myös itse Lopen Seppä. Itsekin lupauduin talkoisiin auttamaan jos nyt pakkaset vaan kestäisivät.

Mutta iso hatunnosto kökkähengestä Lopen kylien naisille ja miehille. Ilman tällaista tekemistä jäitä saataisiin enintään taajamiin. Mutta nyt yhdessä tehden säänsalliessa luistellaan lähes joka kylällä. Hienoa!

Kommentit