HS juttu mikä pitäisi jokaisen poliitikon lukea – Jakovaran sijaan nyt on vain jakovaaraa

Blogi, maanantaina 20.08.2018

Helsingin Sanomat julkaisi tänään erinomaisen arvokkaan jutun, mikä pitäisi jokaisen suomalaisen ja ehdottomasti jokaisen poliitikon lukea. Toimittaja Teemu Muhonen kävi läpi maamme talouden isoa kuvaa ja sitä miksi nousukaudellakin joudumme edelleen ottamaan lisää velkaa. Jutussa vertailtiin vuosien 2019 ja 2008 budjetteja. Edellisen noususuhdanteen harjalla 2008 tulot ylittivät menot niin reippaasti, että valtionvelkaa pystyttiin lyhentämään lähes kaksi miljardia euroa. Nyt vastaavassa talouden noususuhdanteessa ensi vuoden budjetti on rakennettu edelleen 1,7 mrd euron lisävelanotolle.

Maamme verotulot ovat ostovoimakorjatusti ensi vuoden 2019 budjetissa lähes kolme miljardia euroa enemmän kuin vuonna 2008. Kyse ei siis ole siitä, että veronkevennykset olisivat syöneet pohjaa vaan voi todeta, että oikeastaan päinvastoin. Veronkevennykset ovat siis luoneet maahamme kasvua ja työtä ja pienemmälläkin verotuksella on näin saatu kassaan enemmän rahaa. Maamme velkaantumisen syy onkin yksinkertaisesti se, että valtion menot ovat kasvaneet reippaasti tuloja enemmän. Vuoteen 2008 verrattuna ostovoimakorjatusti maamme menot ovat yli kuusi miljardia suuremmat kuin verrokkivuonna 2008. Jutussa listataankin viisi menoerää mistä tämän hetken ongelmat johtuvat.

Menoja ovat kasvanneet eläkkeet (+2,5mrd), sairausvakuutusmaksut (+1,1mrd), työttömyysetuudet (+1,0mrd), yleinen asumistuki (+0,8mrd) ja kuntien valtionosuudet (+0,7mrd). Yhteensä nämä menot ovat kasvaneet kymmenessä vuodessa 6,1 miljardilla eurolla.

HS jutussa todetaankin, että ei liene yllättävää, että ylivoimaisesti eniten lisäeuroja menee tällä hetkellä eläkkeisiin. Muistan itse jos 1990-luvun lopulta kun Iiro Viinanen Pohjolan pääjohtajana näytti Riihimäellä käppyröitä ikääntymisen kustannuksista ja kannusti ryhtymään toimeen. Toimet näyttää siis jääneen vuosikymmeniä tekemättä. Tällä hetkellä valtion harteilla on vajaa kolmannes kaikista julkisista eläkemenoista ja se tarkoittaa lähes 10 miljardia euroa.

Työttömyysturvamenot ovat edelleen yli puolitoistakertaiset verrattuna vuoteen 2008 ja tätä on mm. valtiovarainministeri Petteri Orpo pitänyt vahvasti esillä. Meillä on edelleen noin 250 000 työttömän ns. kova ydin ja tästä ryhmästä täytyy työnsyrjään saada kiinni mahdollisimman moni ja mahdollisimman pian. Pitkäaikaistyöttömyyden kustannukset näkyvät tänä päivänä erityisen vahvasti ja myös ansiosidonnaisen päivärahan nousu. Pitkälti työttömyydestä aiheutua kustannuksia ovat myös kasvaneet asumistukikustannukset.

Kuntien valtionosuudet ovat eläkkeiden rinnalla valtion suurin menoerä. Olemme halunneet tukea kuntia vaikeassa taloustilanteessa ja tämä näkyy mm. siinä, että kymmenessä vuodessa valtionosuudet ovat kasvaneet 700 000 000 euroa. Tässä näkyy myös kunnille tulleiden uusien tehtävien vaikutukset.

Mutta Hesarin jutun viimeinen kappale on se tärkein. Se tulisi jokaisen jakovarapoliitikon nyt lukea huolella. Siinä HS alleviivaa sitä tosiasiaa, että ”ylijäämäisten budjettien tekeminen ei tule olemaan helppoa tulevaisuudessakaan, sillä sosiaali- ja terveysmenojen sekä eläkemenojen kasvu jatkuvat edelleen”. ”Väestön ikääntyminen myllää Suomen julkisen talouden perusteita, ja työttömyyden sitkeä pitkittyminen lisää vaikeuskerrointa entisestään”.

Toimittaja Teemu Muhosen mukaan me ”päättäjät olemme toki tietoisia tilanteesta ja esitämme siksi toinen toistaan kunnianhimoisempia tavoitteita 2020-luvulle.” Minusta tuntuu hieman toiselta. Tai ehkä kaikki tietävät tosiasiat, mutta haluavat niiltä ummistaa silmänsä näin vaalien alla ja heikkenevien gallup-luvut niskassaan.

Muhonen päättäkin juttunsa paljon puhuvasti todeten vuoden 2008 valtiovarainministeri ”Jyrki Kataisen jääneen pitkäksi aikaa viimeiseksi kirstunvartijaksi, joka joutui vaivaamaan päättään valtion budjettiin kertyneen ylijäämän käyttökohteilla”.

Hieman nyt flunssa tuntuu miestä vaivaavan. Aamusta jo Helsinkiin töihin eduskuntaan ja jos korvat ja kunto muutenkin periksi antaa niin huomenna lennän Ouluun kesäkokoukseen. Nyt pakko ottaa flunssaan rohtoja.

Kommentit