HS-Gallup – Noin 2/3 Jussi Halla-ahon sekä Olli Rehnin kannattajista tulossa Alexander Stubbin taakse

Blogi, tiistaina 06.02.2024

Alexander Stubb voittaisi presidentinvaalien toisen kierroksen, jos vaalit käytäisiin nyt.

Näin kertoi eilen julkaistu vaalien tuorein HS:n kannatuskysely. Suomalaisista 54 prosenttia on äänestämässä presidentiksi Alexander Stubbia ja 46 prosenttia Pekka Haavistoa. Tilanne on hieman muuttunut, mutta ero on edelleen peräti 8 prosenttiyksikköä.

Ehkä se tämän gallupin suurin ja odotetuin uutinen oli tämä:

”Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon äänestäjistä kaksi kolmasosaa on Alexander Stubbin takana. Valitsijayhdistyksen ja keskustan ehdokkaan Olli Rehnin kannattajista vajaat kaksi kolmasosaa aikoo äänestää Stubbia ja runsas kolmasosa Haavistoa.”

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahoa äänestäneistä yli 600 000 suomalaisesta siis peräti yli 400 000 olisi tulossa toisella kierroksella Alexander Stubbin taakse. Olli Rehnin noin 500 000 äänestäjistä noin 300 000. Yhteensä Stubb olisi saamassa perussuomalaisten ja keskustan ehdokkaita äänestäneiltä noin 700 000 ääntä.

Samaan aikaan Helsingin Sanomat kertoi, että ”valtaosa vasemmistoliiton ehdokkaan Li Anderssonin äänestäjistä on aikeissa äänestää Pekka Haavistoa. Näin tekisi myös selkeä enemmistö Sdp:n Jutta Urpilaista äänestäneistä.” Ääniä vasemmistokaksikko keräsi yhteensä kuitenkin vain noin 300 000. Ja vaikka Haavisto pystyisi näistä lähes kaikki itselleen keräämään, niin jako menisi edelleen selvästi Stubbin pussiin.

Aiemmin on nimittäin ennakoitu, että Kristillisdemokraattien Sari Essayahia ensimmäisellä kierroksella äänestäneistä vajaasta 50 000 äänestäjästä enemmistö olisi asettumassa Stubbin taakse ja näin ehkä voisi ajetalla tapahtuvan myös Mika Aaltolan (sit) noin 50 000 äänestäjän osalta.

Näin laskeskellen ei Haavisto millään pystyisi kirimään kuitenkaan Stubbin ohi eikä edes rinnalle, vaikka kaksikon välinen ero hieman olikin edellisesti HS:n gallupista kaventunut.

No, matkaa on vielä. Tänään vielä mahdollisuus ennakkoäänestää ja sitten tulevana sunnuntaina on varsinainen vaalipäivä. Lopulta kuitenkin vain annetut äänet lasketaan ja ne vaalin lopulta ratkaisevat. Siksi nyt painetaan kampanjaa koko viikko täysillä loppuun asti.

Alexander Stubbin tukiryhmä on saanut koko ajan mukaan myös lisää tukijoita eri puolueista. Viikonloppuna mukaan liittyi mm. keskustan pitkänlinjan vaikuttaja Sirkka-Liisa Anttila.

HS:lle gallupin teki Verian 2.–4. helmikuuta 2024 eli ennakkoäänestyksen ollessa jo käynnissä. Tuloksessa ei ole mukana niitä, joilla ei ollut kyselyssä mielipidettä.

Tänään eduskunnalle valitaan puhemiehistö eli kevätistuntokausi käyntiin. Taas mennään.

Avasin tänään myös toisen blogisivun: Helsingin suurpommituksista tänään 80 vuotta – Kolmen yön ihme.

….

Kello 22.40 ja aika kiittää tästä päivästä. Suomalaisen demokratian historiaan tämä jää surullisena. SDP toistivat tänään  puhemieskapinansa. Vuonna 2010 demarit vastustivat Niinistön valintaa puhemieheksi, kun  Niinistö oli puuttunut eduskunnan ja kansanedustajien kohtuuttomiin matkustuskustannuksiin ja eduskunnan muuhun rahankäyttöön. Tänään vastaavasti demarit protestoivat perussuomalaisten Jussi Halla-ahon valintaa. Halla-aho ei ole kuulemma toiminut heidän tahdon mukaan.

SDP toiminta on ennen näkemätöntä. Tai tällaista on nähty siis vain heiltä. Demokratia ei näytä heille sopivan, jos se ei ole heidän vaalivoittonsa. Erikoista kapinointia.

Mutta onneksi valtaosa kunnioitti demokratian pelisääntöjä ja eduskunta sai puhemiehistönsä. Hallituspuolueille muuten kelpasi ilman protestointeja SDP varapuhemiesehdokas Tarja Filatov. Totta kai, sillä eduskunnan periaatteisiin kuuluu, että jokainen puolue valitsee oman puhemiehensä itse.

Aikamoista.

Huomenna sitten Tasavallan presidentti Sauli Niinistön viimeinen valtiopäivien avajaispuhe. Historian havinaa.

 

 

 

 

 

Kommentit