”Hoitotakuu ilman Terapiatakuuta on tynkä” – Miksi Marinin hallitus SDP:n, Vihreiden ja keskustan johdolla vastustaa terapiatakuuta?

Blogi, lauantaina 18.12.2021

Mielenterveysjärjestöjen yhteiselin eli ns. Mielenterveyspooli viestitti 16.12.2021, että ”Hallituksen esitys hoitotakuusta ei toteuta Terapiatakuu-kansalaisaloitteen vaatimuksia perustason mielenterveyspalvelujen parantamisesta.” Mielenterveyspooli vaatikin Terapiatakuun tavoitteiden kirjaamista terveydenhuoltolakiin.

Mielenterveyskriisi on jo täällä. Siksi Terapiatakuu on saatava osaksi hoitotakuulainsäädäntöä.

Surulliseksi tämän tilanteen tekee se, että jo ennen vaaleja Vihreät esimerkiksi kertoivat kannattavansa terapiatakuuta ja he myös aktiivisesti sillä eduskuntavaaleissa 2019 kampanjoivat. Ja nyt myös koko tämän hallituskauden vasemmistohallitus on luvannut terveysministeri Krista Kiurun (sd.) johdolla, että nyt valmisteltuun hoitotakuulainsäädäntöön sisältyy Terapiatakuu-kansalaisaloitteen tavoitteet. Totuus on jälleen kerran puheita ihmeellisempää. Lausuntokierroksella oleva hallituksen esitys hoitotakuusta ei kuitenkaan toteutakaan Terapiatakuuta eli vaatimuksia perustason mielenterveyspalvelujen parantamisesta.

Totuus voi monelle tulla näiden suurten ja paljoa luvanneiden puheiden jälkeen yllätyksenä. Terapiatakuuta ei toteutetakaan.

Hyvää esityksessä on toki se, että hoidon tarpeen arviointi toteutettaisiin saman päivän aikana, kun ihminen hakee apua. Toteutuisiko tämä arjessa onkin sitten eri asia ja voin sanoa, että ei toteudu, jos ei pykälien lisäksi lisätä myös hoitajia, lääkäreitä ja myös psykiatreja nuorten palveluihin. Parannus nykytilaan on myös se, että matalan kynnyksen mielenterveysapua pyritään lisäämään ja myös se, että yleislääkärille pääsee seitsemässä päivässä. Mutta toki, kun katsoo viime aikojen uutisia, mitkä kertovat, että apua hakeneista nuorista jopa kolmannes ei ole saanut apua edes nykyisen 3 kuukauden hoitotakuun edellyttämässä ajassa, niin väistämättä joutuu kysymään, että korjaako Kiuru ja hallitus tätäkin asiaa vanhustenhoidon hoitajamitoituksen tapaan vain kauniilla lain pykäläkirjauksella, ilman tosiasiallista asian korjaamista?

Mielenterveysjärjestöt totesivatkin samaa, että ”Nämä muutokset eivät kuitenkaan takaa hoitoon pääsyä psyykkisten ongelmien osalta. Perustason mielenterveyspalvelut jäävät hallituksen esityksessä hyvin ohuiksi, vaikka juuri perusterveydenhuollossa hoito on oikea-aikaisinta ja ehkäisee ongelmien syvenemistä.”

Järjestöt toivat esille myös sitä, että maamme nykyisten mielenterveyspalveluiden synkkä tilanne vaikuttaa sairastuneen lisäksi suoraan tämän perheeseen ja läheisiin, joiden tuen tarve on tunnistettava. Varhaisen vaiheen palvelujen vahvistaminen tukee myös omaisten mielenterveyttä. ”Hallituksen esityksen perusteluissa hoitotakuun ulkopuolelle rajataan kaikki psykoterapiat ja muut psykososiaaliset mielenterveyden häiriön hoitoon tarkoitetut interventiot. Hoitotakuu ei siis sisällä esimerkiksi lyhytpsykoterapioita, jotka ovat tutkitusti tehokas hoitomuoto nimenomaan mielenterveyden oireilun alkuvaiheessa.”

Terapitakuun kansalaisaloite on ollut pitkään eduskunnan käsittelyssä. Hallituspuolueet ovat monet kerrat äänestäneet sitä vastaan eduskunnassa ja myös jarruttaneet sen käsittelyä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Tuntuu siltä, että vakava asia ja tärkeä kansalaisaloite halutaan haudata valiokunnan kaappeihin. Esitetty Terapiatakuu tarkoittaisi siis nimenomaan perustason mielenterveyspalvelujen parantamista. Terapiatakuun tavoitteena on, että jatkossa harvempi tarvitsisi erikoissairaanhoitoa, kun oireita ja avuntarvetta vastaavaa hoitoa saisi jo varhaisessa vaiheessa perusterveydenhuollossa. Ja matalankynnyksen nopean avun seuraksi olisi vahva laki myös jatkosta…

Mikäli potilas tarvitsee varhaisen terapiajakson jälkeen jatkohoitoa, hänet ohjataan erikoissairaanhoidon tai Kelan korvaaman kuntoutuspsykoterapian piiriin.

Mielenterveysjärjestöt vaativatkin minusta aivan oikein ja perustellusti, että mielenterveyspalvelujen osalta terveydenhuoltolakiin pitää nyt säätää erillinen pykälä psykoterapeuttisen ja muun psykososiaalisen hoidon järjestämisestä neljän viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista. Jotta ammattilaisia ehditään kouluttaa riittävästi toteuttamaan tätä kirjausta, pykälä astuisi voimaan siirtymäajalla. Järjestöt ovat siis esityksissään vastuullisia eivät edes aja muutosta ja kirjausta mitä ei nykytilanteessa voitaisi kuitenkaan toteuttaa.

Mielenterveyspooli kertoi, että ”Terapiatakuun toteutuminen vaatii nimenomaan sitä, mikä hallituksen esityksessä on erikseen rajattu hoitotakuun ulkopuolelle: lyhytpsykoterapioiden sekä muiden tutkimusnäyttöön perustuvien psykososiaalisten hoitomenetelmien ja lyhytinterventioiden sisällyttämistä perusterveydenhuoltoon ja hoitotakuun piiriin. Edellä mainitut hoidot ovat terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston (PALKO) suositusten mukaisia.

Esimerkiksi HUS:n alueella on parhaillaan käynnissä Terapiat etulinjaan -hanke, joka pilotoi Terapiatakuuta käytännössä. Sen tulokset ovat lupaavia, mutta ne jäävät vain väliaikaisiksi, mikäli esitystä hoitotakuulainsäädännöksi ei muuteta.

Hoitotakuun on sanottu koskevan sekä fyysisiä että psyykkisiä sairauksia. Todellisuudessa hoitotakuuesitys kuitenkin jatkaa mielenterveyden arvottamista fyysistä terveyttä vähäpätöisempänä, vaikka panostuksia mielenterveyspalveluihin tarvittaisiin nyt enemmän kuin koskaan.”

Yhdyn järjestöjen huoleen ja toteamukseen, että…

Onneksi esitys on vasta luonnos, jota on mahdollista muuttaa parempaan suuntaan. Kenenkään ei pitäisi joutua odottamaan hoitoon pääsyä.

….

Lopen Kokoomuksen Joulukahvit Jokiniemen Shellillä ja Hannelea muistaen Santamäen Kartanon Joulussa

Tänään oli hieno ja tunnelmarikaskin päivä. Kartanon Joulu Santamäen kartanolla kosketti. Ystävämme ja pitkänlinjan kokoomusvaikuttajakin Hannele Yrjö-Koskinen menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen tänä vuonna. Lähtö oli hämmentävän nopea, yllätyksellinen ja pysäyttävä. Hannelen elämäntyötä kunnioittamaan syntynyt Hyväntekeväisyysyhdistys Stories of Luck järjesti tänään Hannelen tyttärien ja läheisten kanssa Kartanon Joulun. Paikka oli Hannelelle tärkein eli Yrjö-Koskisten suvun vanha perinteikäs Santamäen Kartano Lopen Launosissa.

Upean tapahtuman olivat Hannelen tytär Laura Yrjö-Koskinen serkkunsa Johanna Rönkkön kanssa tehneet. Laura totesi, että ”Vielä kun äidin lempipaikka Santamäen kartano on meillä, haluamme järjestää joulutapahtuman täällä”.  Onnelisten rintaryöpätarinoiden eteen työtä Lauran kanssa tekevä Johanna toipuu itse paraikaa ajoissa havaitusta rintasyövästä. Nuorten naisten viesti olikin selvä:

”Toivomme lisää onnellisia rintasyöpätarinoita”

Johanna totesikin aiemmin, että ”Hannele pelasti elämäni”. Hannelen kokema sai hänet menemään ajoissa mammografiaan ja täysin oireeton syöpä löytyi.

Santamäen kartanon Kartanon Joulun tuotto menee nuorten naisten rintasyöpätyöhön. Vielä huomenna ehditte siis mukaan eli kannattaa ehdottomasti ajella Lopen Launosiin.

Kiitos Laura ja Johanna. Teette sydämen työtä.

Ennen Santamäelle menoa pidimme Lopen Kokoomuksen Joulutorttukahvit Jokiniemen Shellillä. Tuttuja kivasti liikkeellä ja hyviä keskusteluja myös meidän aluevaaliehdokkaittemme kanssa. Oma aluevaalikampanjani on myös jo valmisteltu ja tulemme tekemään näköiseni kampanjan. Malttakaahan vielä kuitenkin hetki.

Ja mikäs tässä on aluevaaleja kohti mennessä. Valtakunnallisissa gallupeissa Kokoomus pitää Petteri Orpon johdolla tukevasti ykköspaikkaa ja tänään lauantaina Etelä-Suomen Sanomat julkaisivat vuorostaan Päijät-Hämeen gallupin ja sielläkin Kokoomus selvänä ykkösenä aluevaaleja kohden. Mutta gallupeja ei kannata liialti tuijotella. Tehdään hyvä kampanja yhdessä ja yhteistyöllä. Ja ennen muuta kerrotaan ihmisille miksi Kokoomusta kannattaa myös aluevaaleissa äänestää. Ja kannattaakin.

Niin ja tältä viikolta pitää vielä nostaa esille myös Pariisi 2024 -hanke. Loppilainen Eetu Kallioinenhan tuli kaikille suomalaisille tutuksi tämän vuoden Olympialaisten Skeetin taisteluista. Tällä viikolla Eetu kutsui sisäpiiriä avaamaan uutta olympiadihankettaan peurametsälle. Mukava päivä mestariampujan kanssa metsällä ja antoihan se Tapio meillekin antejaan. Tällä kertaa ei kuitenkaan omalle kohdalle osunut kuin yksi iso kruunupää, mutta sekin niin, että hyvään riistalaukaukseen ei ollut tien ja takana olleiden autojen johdosta paikkaa. Peurojen kuningas sai jatkaa matkaansa.

Mutta Eetu siis avasi näin urakkansa kohti vuoden 2024 Pekingin olympialaisia. Mukana ollaan ja koitetaan osalta tasoittaa miehen tietä kohti unelmia, niin, että Eetu saisi keskittyä vain olennaiseen eli ampumiseen.

 

 

 

Kommentit