Hoitajamitoitus 0,7 on tärkeä vanhustenhoitoon, kun suosituksilla ei ongelmia saatu korjattua – Tarvitaanko lisäksi vielä oma lähipalvelulaki turvaamaan palvelut koko maassa?

Blogi, keskiviikkona 12.02.2020

Eduskunta sai tänään käsittelyyn lain sitovasta henkilöstömitoituksesta. Luvattua hoitajamitoitusta ei siis enää esitetty, mutta hyvä tämäkin. Kaikki puolueet ovat olleet yhtämieltä siitä, että hoiva-alalle ja erityisesti vanhustenhoitoon tarvitaan lisää hoitajia. Tämän nyt tavoiteltava 0,7 -mitoitus tarkoittaa noin 4 400 lisähoitajaa ja kyllä he tulevat enemmän kuin tarpeeseen.

Lisähoitajia ei varmasti kukaan vastusta vaikka vasemmistohallitus yrittääkin tällaista levittää ja väittää. Kokoomus tukee myös 0,7 mitoitusta. Se, että se kirjataan vain lakiin ei kuitenkaan vielä tuo yhtään hoitajaa vanhustenhoitoon. Pitää löytää kestävä noin 250 miljoonan euron rahoitus, ratkaista myös hoitajatilanne kotihoidossa (tarve siellä tuhansia hoitajia) ja varmistaa yleensä riittävä hoitajakoulutus ja hoitajien saatavuus ja määrä.

Nostimme esille myös nyt huolen siitä, että maakuntahallinnon varaan rakenneltava sote-malli on keskittämässä sosiaali- ja terveyspalveluita keskuskaupunkeihin. Sote-maakuntahallinto olisi kohtalon isku lähipalveluille. Näyttää siltä, että terveyskeskukset keskitetään kaupunkeihin ja sairaalapalvelut keskuskaupunkeihin. Maaseutukuntien palvelut ajetaan pian alas koko maassa. Nyt sama huoli on myös koulupalveluissa kouluverkon sopistuessa. Nyt monien pienten koululaisten koulumatka voi kestää juurikin prikulleen maksimin eli 2,5 tuntia. Koulutaksit ja -bussit kiertelevät ympäriinsä ja esimerkiksi 10 km matkaan menee aikaa tunti jos ei enemmänkin. Pitää kysyä, että onko peruskoululaisemme ja myös eskarilaisemme enää yhdenvertaisessa asemassa?

Olemmekin nostaneet uudelleen keskusteluun tarpeen erillisestä lähipalvelulaista? Olisiko tarpeen kirjata omaan erillislakiin ylös esimerkiksi päivähoito, esiopetus, koulu, perusterveydenhoito ja esimerkiksi kirjastopalveluiden saatavuus? Kuinka kauaksi nämä palvelut voidaan viedä ihmisistä? Enkä siis nyt puhu edes kaikkein harvimpaan asutusta Suomesta vaan vaikkapa ihan meidän Hämeen sydänmaista? Siis alueista noin 100km Helsingistä? Jos täälläkin lääkäripalvelut viedään 50km päähän asukkaista ja myös koulupalvelut ajallisesti 2,5 tunnin koulumatkan päähän niin ajatelkaapa mikä on tilanne sitten aidosti todella harvaanasutuilla alueilla.

Kokoomus siis toisti tänään eduskunnan henkilöstömitoituslakikeskustelussa, että me olemme valmiita kannattamaan 0,7 henkilöstömitoitusta. Lisäksi vaadimme toimia myös kotipalveluiden ja kotihoidon vahvistamiseksi ja myös omaishoitajien aseman parantamiseksi.

Pitää hoitaa jokaista vanhusta ja ihmistä yksilönä, mutta vanhustenhoidon järjestelmää kokonaisuutena.

Kommentit