Eduskunnan valtiopäivien avajaiskeskustelu – Pääministeri Sanna Marinin hallitukselta odotetaan lopulta työllisyystoimia

Blogi, tiistaina 11.02.2020

Eduskunta kävi tänään uusien valtiopäivien avajaiskeskustelun. Päivää väritti ennen muuta se, että Marinin hallitus ei ole pystynyt tekemään juurikaan täytäntöönpantuja päätöksiä ja Antti Rinteeltä saatu toimettomuus on jatkunut. Niin kuin täällä olen aiemminkin kirjoittanut niin huolestuneiden joukko kasvaa koko ajan ja tuntuu siltä, että pääministeri Marin ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni ummistavat asiantuntijoiden mm. talouden professoreiden kritiikiltä korvansa. Asiantuntijoiden huomiot sivuutetaan ja mennään vain laput silmillä ja korvilla eteenpäin. Vasemmiston vahva ideologia vihreillä höystettynä vie nyt hallitusta ja tuntuu siltä, että Kulmuni ei tässä joukossa nyt pysty enää pitämään puoliaan. Vain vahva julkinen paine on pelastanut hänet ja tilanteen muutaman kerran. Näin viimeksi vasemmiston suunnitteleman maastamuuttoveron kanssa. Tosin itse en vielä aivan varmaksi menisi sanomaan, että ei Marinin hallitus tätä vielä säätäisi ja keskusta antaisi tässäkin periksi.

Työllisyystoimista ei eduskunnassa saatu tänäänkään mitään uutta tietoa. Edelleen päätettynä vain muutama budjettipäätös ja niiden vaikutus siis -5000 työllistä eli työttömyys niiden myötä maassamme kasvaa. Tavoiteltu ja hallitusohjelmassa luvattu 75% työllisyysaste menee koko ajan vain kauemmaksi ja enää ei oikeastaan kukaan usko, että hallitus sitä voisi edes saavuttaa. Tuntuu siltä, että ei tähän edes ole tosiasiallista halua.

Itse nostin esille tänään keskusteluissa myös sen miten eläkelupaus jäi monien kohdalla täysin toteuttamatta. Otin esimerkiksi yli 90-vuotiaan rouvan jonka poika kirjoitti lehdessä eläkkeen nousseen SDP:n lupaamasta 0 euroa ja indeksikorotuskin valui pahasti miinukselle. Vanhan rouvan tulot leikkaantuivat tämä vuonna yli -700 euroa, kun vappusatasen piti nostaa sitä 1200 euroa. Monet ovat todella pettyneitä ja niidenkin kohdalla jotka kympin tai kaksi olivat saamassa niin se otettiin toisella kädellä pois. Sellainen lupaus ja sellaiset toimet.

Myös hoitajamitoitus puhutti ja se miten nyt on 0,7 -kirjausta hehkutettu. Kokoomus myös tätä sitovaa 0,7 hoitajamitoitusta kannattaa, mutta jotenkin tuntuu, että tässäkin nyt Marinin hallituksen puheet ovat vahvasti etunojassa? Onko hallituksella 4400 hoitajaa saatavana edes aprillipäivänä 2023 ja onko heillä rahoitus noin 230-250 miljoonaa euroa tähän jostain irrotettavana? Itse luulen, että tämä vyörytetään lopulta kuntien ja kaupunkien maksettavaksi ja isolta ison 2023 aloittavan uuden hallituksen ratkaistavaksi? Toivotaan, että rahoitus löytyy ja meillä kokoomuksessa on valmius lisätä hoitajia jo nopeamminkin eli nostaa vuosittain esimerkiksi 1000-2000 hoitajalla hoitajamää niin, että 2023 alussa olisi tuo 0,7 arkipäivää jokaisessa hoivayksikökössä. Samaan aikaan on tärkeää, että hallitus osoittaa myös määrärahaa kunnille hoiva- ja koulujen henkilöstön palkankorotuksiin. Itse toivon, että nyt saataisiin se isompi korotus näille pienellä palkalla äärimmäisen tärkeitä töitä tekeville kunta-alan työntekijöille. Olisivat sen ehdottomasti ansainneet ja tämä parempi palkka olisi myös yksi ratkaisu siihen, että tuo 0,7 lopulta saavutettaisiin.

Illalla vielä puhuin eduskunnassa myös aselainsäädännöstä ja siitä, että jos saisimme tolkkua tähän uusien aseiden poliisille näyttörumbaan. Sisäministeri otti ajatukseni ylös ja yritän sitä tuupata nyt eteenpäin. Ajatus niin, että ase pitäisi näyttää poliisille vain silloin kun se ostetaan yksityiseltä henkilöltä. Kun aseen ostaisi valtuutetulta asemyyjältä liikkeestä niin silloin ei näyttötarvetta olisi. Olisi järkevää. Ainakin minusta. Myös lyijykiellosta puhuin ja ministeri kertoi asian olevan etenemässä EU:ssa kevään aikana. Tämä pitäisi nyt pystyä estämään. Olkaahan kaikki tässä nyt heräillä aktiivia.

Aamulla myös Valtion liikuntaneuvoston kokous ja sitten yksi äärimmäisen tärkeä ja myös osaltaan huolestuttava tapaaminen liittyen hämäläiseen teollisuuteen. Toivottavasti tässä ei nyt tule pahaa jälkeä. Valitettavasti en tästä voi enempää julki nyt kirjoittaa, mutta isoja huolia.

Kello 20.47 ja hetki sitten tuore Iltalehden gallup julki. Tai siis Almamedian. Almahan tänään järisytti mediakenttää kertomalla myyneensä mm. Aamulehden ja ison määrän maakuntalehtiä Sanomalle eli ”Helsingin Sanomille”. Sanomalle siirtyy näin siis Alma Media Kustannus, joka kustantaa Aamulehteä ja Satakunnan Kansaa sekä peräti 13 pienempää lehteä Pirkanmaalla sekä Länsi- ja Keski-Suomessa. Kauppaan kuuluu myös painopalveluja tarjoava Alma Manu -yhtiö. Julkisuudessa on epäilty, että mm. Hämeen Sanomia ja Forssan Lehteä tukeva Lännen Media -yhteistoimitus olisi myös murenemassa tämän myötä. Mediakenttää myllertää siis oikein isosti.

Mutta tuo gallup myös mielenkiintoinen. Nyt jälleen opposition kannatus nousussa. Perussuomalaiset jatkavat isoimpana 21,7% kannatuksellaan. Myös meidän kannatus jälleen nousussa. Mutta sen sijaan RKP:tä lukuunottamatta kaikki hallituspuolueet menettävät kannatustaan. Keskusta romahtaa nyt jo 12% kannatukseen ja edellä jo myös Vihreät ja tietenkin SDP. Tänäänkin eduskunnassa keskustan hermo oli kireällä ja ei tämä sitä tilannetta yhtään helpota. Näkeekö tämä hallitus edes koivun hiirenkorvia tätä menoa?

Kommentit