Hieno päätös lopulta mm. kesäraveille, jalkapallo-otteluille ja motorsportille – Kiitos urheiluministeri Hanna Kososelle uudesta urheilutapahtumien yleisölinjauksesta

Blogi, torstaina 11.06.2020

Urheilu- ja muiden yleisötapahtumien väkimääräohjeistus muuttuu. Tänään hallitus päätti Kokoomuksen vaatiman ja myös esityksemme mukaisesti, että urheilutapahtumissa sallitaan jatkossa myös useampia enintään 500 hengen yleisö- tai muita vastaavia alueita. Päätös on kutakuinkin se mitä olemme mm. Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiurun kanssa ajaneet. Ainoa harmillinen puoli tässä on se, että hallitus päätti tehdä muutoksen kuitenkin vasta 1.7.2020 alkaen. Pitää kysyä, että mikä on se pakottava syy, että tällainen rajoite mm. kesäraveissa, pesäpallo-otteluissa, jalpallomatseissa ja muissa on tarpeen pitää voimassa melkein kolme viikkoa?

Uuden linjauksen mukaan ulkotiloissa järjestettävissä tapahtumissa, joissa on tehtävissä tai rajattavissa useampia erillään pidettäviä katsomolohkoja tai yleisölle tarkoitettuja muita alueita, voidaan eriyttämisjärjestelyin sallia yli 500 henkilön yhteisyleisömäärä 1. heinäkuuta lähtien. Eriyttäminen tarkoittaa sitä, että erillään pidettävien alueiden välissä on selkeä suojavyöhyke ja, että jokaiselle alueelle esimerkiksi katsomoon on omat kulkureitit sekä niillä omat tarjoilut ja wc yms- tilat. Myös henkilökunnan tulee olla jokaisella alueella oma.

Päätös ei kuitenkaan koske vielä sisätiloissa järjestettäviä tapahtumia kuten jäähalleja. Näistä hallituksen pitäisi tehdä päätöksiä ensi viikolla. Tarkoitus on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tehdä tällöin päätöksiä sisätiloissa järjestettävistä tapahtumista 1.8. alkaen. Tämä päätös on tärkeä mm. syksyn jääkiekon SM-liigan osalta ja myös sisäpallopelien osalta.

Mutta iso kiitos urheiluministeri Hanna Kososelle nyt tehdystä ratkaisusta. Se voi ainakin osittain pelastaa kesäraveja ja myös pesäpallon, jalkapallon ja myös moottoriurheilun kesän tapahtumia.

Itse kyllä kaipaisin nyt jo kiireellä myös ratkaisuja ravintoloiden osalta. Tuntuu kyllä täysin kohtuuttomalta edelleen koko maassa pitää voimassa samanlaisia rajoitustoimia kuin esimerkiksi Uudellamaalla. Nyt pitäisi pikaisesti tällä tai ensi viikolla tehdä päätös, että pienet esim. alle 50 hengen lounas- ja muut ravintolat voisivat avata ovensa jo normaaliin tapaan ja myös samalla avata mahdollisuus vastuullisesti ryhtyä pitämään buffet-lounaspöytiä ruokakauppojen tapaan myös lounasravintoloissa.

Tämä ravintoloiden avaaminen tulee myös ajankohtaiseksi ja välttämättömäksi senkin takia, että nyt 15.6.2020 lähtien Suomesta voidaan matkustaa vapaasti normaaliin tapaan mm. Viroon. Ei voi olla niin, että meidän hallitus ravintola-alaa ahdistamalla rajoitustoimin ajaa ihmiset käyttämään naapurimaan ravintolapalveluita. Tilanteesta on syntymässä aivan hullu ja kestämätön. Ensi maanantaista lähtien luovutaan sisärajavalvonnasta lentoliikenteessä ja säännöllisessä lauttaliikenteessä Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan suunnasta sekä Suomen ja Norjan välisellä maarajalla.  Sen sijaan Ruotsin huolestuttavan vakava epidemiatilanne ei mahdollista vielä sisärajavalvonnasta luopumista Ruotsin osalta.

Kiitos valtavasta määrästä palautetta ja viestejä liittyen eiliseen puheenvuorooni eduskunnan talouskeskustelussa. Keskustan ja muun hallituksen riitely talouden tarvittavista toimenpiteistä kertoo eniten siitä, ettei hallituksella ole yhteistä käsitystä ja tiekarttaa siitä miten kriisissä pitäisi taloutta hoitaa. Isoin ongelma on se, että hallitus ei ole kyennyt tekemään yhtään työllisyyttä pysyvästi parantavaa toimea. Menoja on helppo päättää ja rahaa jakaa. Se on valtaosan poliitikkojen ydinosaamista. Enemmän vaatii se, että osattaisiin tehdä tuloja aidosti lisäävistä toimista.

Kommentit