Helsinki avaa lasten ja nuorten harrastustoimintaa – PK-seudun yksimielinen päätös laittaa myös muut alueet uudelleen arvioinnin eteen

Blogi, torstaina 28.01.2021

”Jos joudutaan kakkostasolle, se ei johdu harrastuksista”

Näin totesi eilen Helsingin sote-johtaja Juha Jolkkonen Ylellä A-Studiossa. Asiantuntijan vahva kannanotto ja lausunto laittaa uudelleen arvioitavaksi myös muualla maassa tehdyt päätökset sulkea ja alasajaa lasten ja nuorten sisätiloissa tapahtuma ryhmäharrastustoiminta.

Sosiaali- ja terveysjohtajan kannanotto seurasi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän ratkaisua, jonka mukaan Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit päättivät ”rajatusti ja erityisiä turvallisuusojeita noudattaen alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoimintaa kaupunkien hallinnoimissa tiloissa 1.2. alkaen”. Muulta osin koordinaatioryhmä päätti jatkaa pääosin voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia helmikuun loppuun asti.

Pääkaupunkiseudun kaupungit kertoivat ratkaisun perustuvan kokonaishyvinvoinnin edistämiseen ja tämänhetkiseen epidemiologiseen arvioon. Kahden kuukauden mittaiseksi venynyt harrastamisen tauko tulee siis näin päätökseen.  Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen perusteli ratkaisua myös sillä, että ”harrastukset ovat keskeinen lasten ja nuorten toimintakykyä ylläpitävä tekijä ja heille merkittävä sosiaalinen piiri” ja jatkoi, että esimerkiksi Vantaalla tartunnat eivät ole juuri levinneet nuorten keskuudessa.

Pääkaupunkiseudun arvioinnissa ja ratkaisussa siis painoi lopulta vaakakupissa enemmän rajujen lasten ja nuorten harrastustoiminnan kieltojen negatiiviset vaikutukset. Viljanen totesi, että…

”Masentuneisuus ja huonovointisuus ovat huolestuttavasti yleistyneet pääkaupunkiseudun nuorten keskuudessa. Rajoitukset ovat lisänneet eriarvoistumista.”

Samanlaiseen ratkaisuun Helsingin, Vantaan ja Espoon tapaan aiemmin päätyi jo myös Turku. Harrastustoimintaa voitiin jatkaa sisätiloissa, mutta ei sarjapelejä yms.

Itse toivon, että myös muilla alueilla tehdään uudelleen arviointia tämän myötä. Katsotaan mitä on järkevää ja syytä rajoittaa ja missä taasen rajoitusten kielteiset vaikutukset ovat todennäköisesti hyötyjä suurempia. Nyt pitää puntaroida myös lasten ja nuorten henkistä hyvinvointia ja katsoa, ettei päätöksillä tehdä pitkäaikaista hallaa. Esimerkiksi Helsingin Sanomissa eilen 27.1.2021 lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen arvosteli varsin kovasanaisesti ja suoraan päätöksiä sulkea lasten harrastuksia. Pekkarinen totesi, että ”Kiireeseen vedoten on lapsen etu jätetty arvioimatta”.

Tehdään siis vain välttämättömät ja tehokkaat ratkaisut ja kohdennetaan ne oikein ja oikeudenmukaisesti. Ei tehdä hätiköiden ratkaisuja, joiden vaikutukset voivat olla pitkäkestoisempia kuin nyt edes ymmärretään. Annetaan siis seuroille ja harrastustoiminnan järjestäjille mahdollisuus erityisin järjestelyin ylläpitää tärkeää toimintaa lasten ja nuorten parissa.

Itse kohdistaisinkin nyt pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksena lasten ja nuorten harrastustoiminnan sulkujen ja rajoittamisen sijaan panokset siihen, että maan rajat saadaan koronapitäviksi. Testaaminen Suomeen tultaessa pitää saada pakolliseksi ja estää, että yksikään tartunnan saanut ei pääse maahamme. Tällä tavalla tuon koronan muuntoviruksen leviäminen ja maahamme tulo pystytään parhaiten estämään – ei maan sisäisillä lähinnä lapsiin ja nuoriin kohdistettavilla toimilla.

….

Kello 20.05 ja UJ:ilta kotiin. Kaikkea sitä oppii kummisetä, kun vanhemmaksi elää. UJ eli ulkojäät 🙂

Upeassa kunnossa jälleen jäät ja väkeä paljon liikkeellä. Ja myös laduilla riitti hiihtäjiä. Pari tuntia meni hetkessä ja hauskaa riitti niin äideillä kuin tyttärillä ja isillä ja pojillakin. Nyt, kun edelleen ainakin toistaiseksi nuorten sisäharrastukset säpissä niin täytyy hattua nostaa kunnan nuorisotoimelle, että sieltä nyt sitten tullaan jäille. Lopen Kunnan Nuorisotoimen Alisa sanoi, että täytyy tulla sinne missä nuoret ovat ja niinhän se silloin menee, kun homma toimii.

Nyt uutisten kautta sitten Ylen Puheenjohtajatenttiä seuraamaan. Huomenna sitten meidän Kokoomuksen Virtuaalikierros tänne Hämeeseen ja aamulla kello 8.00 alkaa lähetys Facebookissa Suomen Lasimuseolta Riihimäen Kokoomuksen aamukahveilta. Ja sieltä päivä jatkuu sitten Forssaan ja koko perjantai mennään etänä edestakaisin Hämettä. Tervetuloa siis linjoille aamusta lähtien: www.facebook.com/kokoomus.

Kommentit